Wednesday, August 16, 2006

EI SAVUA ILMAN TULTA

.

Golden rod almost in bloom. Kultapiisku eli syyssoihtu alkaa kohta kukkia.

Soihtu = a torch

Taskulamppu = a torch (British English), a flashlight (American English)

Onkohan tuuli kääntynyt ja vienyt savun pois? Vai eilinen sadeko auttoi? Tänä aamuna ilma vaikuttaa taas raikkaalta. Tulin eilen ajatelleeksi sanontaamme "Ei savua ilman tulta", och samma på engelska "There's no smoke without fire". Eipäs ollutkaan totta. Not true from where I was standing. Savua oli kyllä, mutta tuuli toi sen kauas sieltä missä tuli oli. Ranskan sananlasku "Il n'y a pas de fumée sans feu" sanoo saman, mutta eilen päätin olla eri mieltä.

Toissa aamuna sain meilin täällä Hesassa asuvalta englantilaiselta ystävältä. Hän kirjoitti englanniksi olevansa juuri lähdössä kävelylle, ja lisäsi "suomen sanan" - suvassa. En käsittänyt muuta kuin että sen täytyi olla suomeksi tarkoitettu koska ei ollut englantia. Myöhemmin sain selvityksen. Hän tarkoitti "savussa". Nämä ovat juuri niitä kohtia vieraan kielen käytössä mihin viittaan kun pyydän kielikurssilaisia olemaan jättäytymättä "kunhan vähän sinnepäin puhuu niin kyllä ne ymmärtää" - menetelmän varaan. Jotkut tuntuvat oikein korostavan "kunhan on hänessä" -filosofiaa, ja ryhtyvät kanssani väittelemään.

Pari vitsiä jotka savusta tulivat mieleeni:

Selitys palomiehelle aamulla: "Sänky oli jo tulessa kun menin maate."

- What was the first smoke signal sent by a red indian?
- "Help, my blanket's on fire!"
,

2 comments:

  1. hei!
    Kirjoitan asian vierestä. Älä etsi Daniel Nylundin teoksia kirjakaupoista. Hänen elämänfilosifiaansa ei kuulu julkaista teoksiaan kirjan muodossa. Hän julkaisee niitä maksuttomina ystäväkirjeinä ja samoin netissä: Daniel Nylundin kirjoituksia

    ReplyDelete
  2. Kiitti, Tuomo! Käväisin lukemassa Ystävyyden majatalon mainosta ja nauroin aivan katketakseni niille tekstinpätkille. Pistin kirjanmerkkeihini, missä sinunkin blogisi luonnollisesti sijaitsee :)

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.