Friday, August 11, 2006

KAATAAKO OPPI OJAAN?

.

Golfin oppitunti meneillään harjoitusradalla eli rangella. Opettajat molemmissa päissä rataa. Huomatkaa ämpäri etummaisen opetettavan jalkojen välissä. Mitähän sillä haetaan? Tasapainoa? Parempaa jalkojen asentoa?

Mieheni otti alkukesästä yhden golfin oppitunnin, 25 minuuttia. Sen aikana purettiin kaikki mitä hän oli siihen asti oppinut. Mitä me tästä opimme? En tiedä. Eri opettajat opettavat eri tavalla? Asioita voi tehdä useilla tavoilla? On minun tapani ja väärä tapa? Oppi ei mennyt perille ja tulos piti oikaista?

Laitan tähän pätkän toisessa blogissa julkaisemastani kirjoituksesta. Kuvan kaltaisella harjoitusradalla kuulin ja näin seuraavaa joku aika sitten.

"Havainnoin seuraavaa sivusilmällä lyödessäni golfpalloja harjoituskentällä. Viereiseen tilaan saapui isä poikansa ja tyttärensä kanssa. Arviolta 7-vuotiaan tytön mankuva ääni kuului jo matkan päästä. Hän selitti jo ennakkoon valittavalla äänellä että ei halua sitä ja sitä mailaa, hänen täytyy saada lyödä ensin ja niin edelleen. Isän ja pojan (ehkä 15-vuotias poika) kasvot olivat vakavat, eikä heistä kenelläkään ollut hauskaa minun nähdäkseni.

Perheen miespuoliset jäsenet toimivat kuin sätkynuket kun heitä määräiltiin ja ohjailtiin. Porukalla lähdettiin hakemaan klubitalosta juotavaa tytölle ja ties mitä. Mankuva ääni halkoi ilmaa. Kyllä oli hyvin opettanut pojat tekemään temppuja! Kärsivä perhe eikä kenelläkään ollut mukavaa, paitsi ehkä äidillä joka sai pienen helpotuksen kotiin jäämällä.

Tyttö toistaa tuota temppua koska se tehoaa. Jos hänet jätettäisiin täysin huomiotta, hän lakkaisi lopulta vinkumasta. Ensin seuraisi iso protesti ja kohtaus, mutta ilman tehoa käyttäytyminen loppuisi varmasti."

Kasvatustieteilijöitten kaunis ajatus: "Lapset kasvattavat meitä" saa lisäväriä äskeisestä.

Koko jutun voi lukea täältä:

ARKITERAPEUTTI KOPS

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Oppimista on monenlaista. Me kaikki opetamme toisiamme ja opimme toisiltamme. Välillä tiedostaen, välillä tiedostamatta. Kaikki oppi ei ole hyvää. Sanonta "Ei oppi ojaan kaada" pätee vain joskus. Asioissa on sekä teoria että käytäntö. Ihminen on usein paremmin varustettu jos hallitsee molemmat, mutta joskus mutu (musta tuntuu) menee järkeilyn edelle, samoin kuin tulee taatusti tilanteita joissa järki ja teoriatieto pelastaa. Viisas luovii ja katselee asioita monesta kulmasta.

Mitä me tuostakin opimme? Mahdollisesti paljonkin, mutta ehkä emme mitään. Ihmisellä on vahvaa taipumusta pitää omat käsityksensä ja ottaa niihin vahvistusta kuulemastaan ja lukemastaan. Vastaavasti ilmenee taipumusta vastustaa sitä mikä ei sovi aikaisempaan käsitykseen. Tottakai voi myös olla eri mieltä ilman että on väärässä. Voi olla useita katsantokantoja jotka kaikki ovat oikeita.

Oma reaktioni golfoppituntiin: Opettaja on asiantuntija. Pyrin ottamaan hänen opetuksensa.

Reaktioni mankuvaan lapseen: Minua ei mankumalla ohjailla, minkä sanon lapselle suoraan ja asiallisesti. Kunhan puhuu omalla äänellään niin keskustellaan. Jos antaisin hänen jatkaa toimintaansa olisin huono aikuinen, eikä lapsi oppisi miten oikeassa maailmassa saavutetaan se mitä halutaan.
.

5 comments:

 1. Lapsissa on varmasti eroja, mutta kyllä kai lapsi kuin lapsi ottaa kaiken vallan jos ei mitään rajoja osata ja myöhemmin uskalleta asettaa.

  Vanha totuus "rakkautta ja rajoja" on niin totta.

  -gs

  ReplyDelete
 2. Heips Gnothi

  Olen samaa mieltä. Perhe-elämästä tulee painajainen kun lapsen päästää tyranniksi. Valtataistelu, jonka vanhemmat häviävät, elleivät ole tietoisia ja varustautuneita. Kurjinta se on lapselle.

  Kuulin juuri yhden asiantuntijan sanovan että teini-ikäinen tekee suunnilleen kaiken mikä hänen annetaan tehdä. Niinhän siinäkin tuppaa käymään.

  Vanhempien tehtävä on asettaa rajat lapsen suojaksi ja kasvatukseksi, mielessään tavoite että lapsen pitää oppia tulemaan toimeen ulkomaailmassa, ei pelkästään kodin seinien sisäpuolella. Tulee ikävä yllätys koulussa ja työmaailmassa, kun siellä eivät muut tanssikaan hänen pillinsä mukaan.

  ReplyDelete
 3. Heips - tässä palailen bloggailun maailmaan...

  Näinhän se on... lapselle on helppo olla hyvä ja rakastava vanhempi kun tämä käyttäytyy rakastettavasti. Vanhemmuuden haaste piileekin niissä väistämättömissä tilanteissa kun lapsi toimii ei-toivotulla tavalla.

  -gs

  ReplyDelete
 4. Anonymous5:01 am

  Very nice site! » » »

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:56 pm

  Cool blog, interesting information... Keep it UP »

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.