Tuesday, August 15, 2006

KOULUSTA JA NÄYTTELEMISESTÄ

.

Clint Eastwood, born in San Francisco in 1930.

Vihdoinkin sataa. Jo sitä kuivuutta kestikin. Helle loppui kuin tilauksesta koulujen alkamisviikkoon.

Lueskelen tuota kuvan Clint-kirjaa. Clintin isä, Clinton Eastwood Sr, oli myyntimies, mistä syystä perhe matkusti paljon. Huono juttu koulunkäynnille. Kirjassa sanotaan että Clint ei saanut paljon kavereitakaan siitä syystä. Toinen syy oli pituuskasvu. Hän oli jo 6 jalkaa 4 tuumaa pitkä 15-vuotiaana. Mikä ihme siinä on että erilaisuutta ei hyväksytä? En käsitä. Ehkä Clint oli muutenkin syrjäänvetäytyvää tyyppiä, sellainen kuin länkkäreissä.

Eräs hänen opettajistaan ehdotti häntä koulun näytelmään, pituuden vuoksi pääosaan. Clint oli kauhuissaan. Hän sanoo ettei arvellut olevan mahdollista näytellä ellei ollut ulospäin suuntautunut luonne.

And the rest, as they say, is history.

Eikös muuten näyttelijä ole henkilö, joka osaa eläytyä millaiseen rooliin tahansa? Sillä logiikallahan hänen omalla luonteella ja temperamentillään ei pitäisi olla mitään merkitystä. Vai?

Toinen näyttelijöitä koskeva ajatukseni koskee vasenkätisyyttä. Oletteko huomanneet miten hurjasti näyttelijöissä on vasenkätisiä? Montako prosenttia maapallon väestöstä on vasureita? Joskus kuulin että 10 prosenttia, mutta eilen satuin yhdellä taholla kuulemaan että molempikätisiä ihmisiä olisi 10 prosenttia, siis ihmisiä jotka osaavat käyttää kumpaakin kättä yhtäläisesti. Sepä vasta olisi taito.
.

8 comments:

 1. Kuinka ollakaan, pari iltaa sitten telkkarista tuli jokin Itäpuun leffa, jota kauniimman puoliskon kanssa hetken aikaa seurasimme. Aloimme arvuuttelemaan herran ikää - vaimon veikkaus oli 76 v ja minä laitoin ehdolle 65 v. Tarkistin asian - yllätysyllätys, en googlettamalla - tietosanakirjasta. Tietysti vielä googletin päälle ja opin että taiteilijanimi on anagrammi sanasta "old West action"

  -gs, mainitsemaasi alle 10% kuuluva ei-näyttelijä ;-)

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:37 pm

  Olisikohan tuo molempikätisyys myös jälkikäteen opeteltavissa? Luulen että joo. Itse rummuttelin pienenä peltipurkkeja, sitten teininä oikeita rumpuja oikeakätisesti, sittemmin aikuisena huomasin että vasenkätisestikin voi. Melkein yhtä hyvin. Kirjoittamista en ehkä lähtisi kokeilemaan vasemmalla kuitenkaan. :)

  -Setä

  ReplyDelete
 3. Uskon, että näyttelijän oma luonne hallitsee hänen tulkintaansa siitä, miten näytellä tietty rooli. Ohjaaja voi ojentaa ja säädellä tulosta, mutta silloin se ei useinkaan ole aito. Mihis ittestään pääsee? Nimim. "jonkinverran kaksikätinen"

  ReplyDelete
 4. GS
  Itäpuun :D Clint Eastwood on lukamani kirjan mukaan oikea nimi eikä taiteilijanimi, joten anagrammi on nimestä eikä päinvastoin. Hauska kuitenkin.

  Setä
  Olen kokeillut hakata ilmarumpuja kapuloilla vasenkätisesti, mutta aika heikkoa oli, kun olin jo ehtinyt oikeakätisesti treenata 8.osa rockin perusbiittiä. Nostan hattua sinulle.

  Sikuri
  Tuo on mielenkiintoista. Riippuu varmaan roolista pääseekö ittestään miten kauas :)

  ReplyDelete
 5. Sanotaanpa nyt, että rooli on "hulluna humalassa". Uskon, että Clint Eastwoodin suoritus olisi hyvin erilainen kuin esim. Vesku Loirin. Mutta kuten sanoit,riippuu roolista. Tämä oli helppo ja matala esimerkki. Not too deep.

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:00 am

  Excellent, love it! »

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.