Thursday, August 10, 2006

KUVAAMINEN KIELLETTY

.


Vähältä piti etten kirjoita blogia vankilassa. Otin ensin kotona sukulaisille lähetettäväksi kuvan Soda Jet Stream laitteesta, jolla tavallista vettä voi hiilihapottaa, (alempana) ja sitten ruokakaupassa otin kuvan tiivisteistä joilla veteen saa eri makuja.

Eipä aikaakaan kun luokseni tupsahti miesmyyjä kysymään: “Anteeksi, mutta onko teillä lupa ottaa valokuvia täällä?” Hämmästyneenä änkytin että minä vaan isää varten kuvasin blaa blaa... Kävi ilmi että kuvaaminen on kielletty, vaikka en ensimmäistäkään kieltokylttiä nähnyt. Selitykseni hyväksyttiin. Kysyin: "Mistä te tiesitte että otin kuvia?” Siinä välissä oli nimittäin ehtinyt kulua aikaa. Hän vastasi salamavalosta. Oletan että sensori ilmoitti, minkä jälkeen hän katsoi valvontakameran filmiltä rikokseni.

Jaa-a. Onko minulla nyt rikosrekisteri? Olisipa ollut noloa tulla viedyksi poliisiasemalle sireenit soiden ja siilit soikeiksi liiskaantuen. Vai katsoisiko asiaa kuten Dennis ( = Ville Vallaton ) ruotsinkielisessä kirjassani, jossa hänen isänsä kaataa joulukuusen metsästä ja nimismies saapuu paikalla. Ville huudahtaa ihastuneena :“Gosse! Jag har alrig suttit i fängelse.” (En ole koskaan istunut vankilassa.)

Eikö kaupoissa saa kuvata? Missä muualla ei saa? Onko tietoa? Rangaistaanko minua tuon pullokuvan julkaisemisesta blogissani? Julkaisen sen nyt kuitenkin, mutta en kerro mikä kauppa. Miksi kuvaaminen ruokakaupassa on kiellettyä? Koskeeko se kaikkia liikkeitä?
.

9 comments:

 1. Tietääkseni ravintoloissa ei saa kuvata.

  ReplyDelete
 2. Ihmisiä ei saa kuvata esim. ravintoloissa ilman lupaa.

  Minä myös kuvasin Anttilassa verhokangasta tällä viikolla. Ajattelin, että tämähän on hyvä tapa näyttää miehelle mitä haluaisi ehkä ostaa. Ei kukaan tullut valittamaan asiasta.

  Missä kaupassa sinä olit?

  ReplyDelete
 3. Unenvarjo,

  Luulisin että omassa (esim. polttari)porukassa saa.

  Hahmo,

  Olin ruokakaupassa, isossa marketissa. Kuulin juuri tutulta, jonka tytär on kaupan kassalla töissä, että hän olisi ottanut joulun alla kuvan tyttärestä tontuksi pukeutuneena, mutta ei saanut lupaa siihen sisäpuolella. Sai luvan ottaa kaupan ulkopuolella kuvia tytöstä.

  ReplyDelete
 4. Niin, tietääkseni on niin, että omasta seurueesta saa ottaa kuvia mutta niissä kuvissa ei saisi näkyä ulkopuolisia jos lupaa ei oo kysytty.

  ReplyDelete
 5. Itselleni tuli kuvauskielto Italiassa yhdessä vaateliikkeessä. Tai tilanne oli siis se että löysin aivan ihanan mutta liian kalliin takin, ja vaikken takkia mukani saisikaan halusin muistokseni kuvan itsestäni kyseinen takki päällä. Poikakaveri näppäsi kuvan ennenkö takki oli edes kunnolla päällä ja siinä ajassa jo tuli myyjä valittamaan ettei kuvaaminen ole sallittua. Mutta sainpas edes jonkinlaisen kuvan matkamuistoksi (ja myöhemmin takin joululahjaksi Ruotsin puolelta...) ! :)

  ReplyDelete
 6. Alkaa käydä myyjiä sääliksi kun bloggaaminen yleistyy ja bloggarit räpsivät kuvia missä tahansa. Myyjien aika menee meidän vahtimiseen :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:50 am

  Excellent, love it! » » »

  ReplyDelete
 8. Suomessa saa kuvata vapaasti KAIKISSA julkisissa paikoissa, myös ravintoloissa tai terveyskeskusten auloissa, metroasemilla, junissa, kaupoissa jne
  Ainot rajoitukset koskevat kuvien julkaisua henkilöä loukkaavissa tai halventavissa yhteyksissä.


  Suomen journalistiliiton lakimies Sanna Kivinen sanoo, että loukkaava yhteys voi olla vaikkapa asiaan täysin liittymättömän henkilön kuvan julkaiseminen rikollisuuden lisääntymisestä kertovan jutun yhteydessä. Loukkaava voi olla kuva esimerkiksi tunnistettavasta, sammuneena puistonpenkillä makaavasta ihmisestä.

  ReplyDelete
 9. Kiitos Hallum. Sattumalta löysin kommenttisi eilen, 30.3.2009.

  Tuo tekstini on kaksi ja puoli vuotta vanha :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.