Tuesday, September 05, 2006

EILINEN TYÖPÄIVÄNI

.

En kai ole joutumassa oravanpyörään?

Tämä on nyt kuin peruskoulun aineesta, mutta minähän olen koulutusalalla, joten sopii hyvin.

Rakas päiväkirjani,

Aamulla kello 4 menin toimistooni. Makuuhuoneesta omaan työhuoneeseeni. Lähetin uuden nettikurssin ekat tehtävät meiliosoitteisiin. Tein töitä pari tuntia; meilikirjeenvaihtoa, tuntisuunnittelua sun muuta. Aamutoimet ja aamiainen sopivissa väleissä.

Ekan oppilaan aika kello 7.30. Seuraavan 8.15. Kolmannen klo 9.00. Kyseessä oli keksimäni uusimuotoisen kurssituksen kokeilu opiskella puhelimessa 20 minuuttia kerrallaan kaksi kertaa viikossa.

Kuka olisi uskonut että vieraan kielen käyttäminen ja kuunteleminen puhelimessa voivat viedä voimat niin täysin? (Keskitason / alkeistason englantia.) Koekaniinini ovat erään firman kiireisiä kavereita. Eka soitti työmatkalla autosta, toka omasta työhuoneestaan, kolmas joutui menemään ulos soittamaan, koska toimistossa oli muitakin ihmisiä. Kunkin puhelun jälkeen tein merkintöjä papereihini, meilasin jotain koontia opiskelusta asianomaiselle, ja odotin uutta puhelua. 20 minuutin puheluja oli vain kolme, mutta aikaa meni yli kaksi tuntia.

Kuulemista haittasivat välillä

Ensimmäisen koekaniinin auton renkaat, liikenteen kohina, suuntavilkkujen nakutus

Toisen koekaniinin paperien rahistelu. pyörivän tuolin narina kun hän kiepsahti tarkistamaan jotain papereista

Kolmannen koekaniinin tapauksessa jotkut ulkoa kuuluvat äänet, mahdollisesti myös sateen ropina hänen päässään, mutta voi olla että kuvittelin sen.

Homma uuvutti minut täysin. Nukahdin iltapäivällä sohvalle. Onneksi työpaikkani oli kotona, ja onneksi olin varannut koko päivän tuolle kokeelle.

Nyt ollaan paljon viisaampia. Esimerkiksi tiedetään että opettaminen käy työstä, ja että puhuminen ja kuunteleminen saattaa olla odottamattoman voimia viepää. Huomattavasti intensiivisempää kuin yksityistunti kasvokkain. Äskeistä kokeilua olin valmistellut erinäisiä työtunteja, kirjannut muistiin small talk - lauseita, etsinyt jokaisen tasolle sopivaa materiaalia jne jne. Siinä ei todellakaan pääse tuntipalkoille millään normaaliveloituksella.

TV-sarjan YES MINISTER sanoin: “It was a valuable experiment and now we know better.”

Jos minua ei näy blogissa vähään aikaan, se johtuu siitä että käynnistelen kursseja, but I’ll be back.
.

5 comments:

 1. Kokeilepa puhelimessa neuvoa intialaista, paksulla aksentilla puhuvaa kaveria, joka on rahisevan puhelinyhteyden päässä... Ei ollut helppoa, ei.

  Eikä siitä oikeastaan mitään tullutkaan, mutta sain sentään sen verran hoidettua aisoita puhelimitse, että hän sai koneen labraverkkoon ja minä pääsin etänä korjaamaan vian.

  ReplyDelete
 2. Puhelimessa äidinkielelläkin on keskittyminen erilaista kuin face to face, saatikka opetustilanteessa, puolin ja toisin. Mielenkiintoinen kokeilu, mutta tuoko riittävän oppimistuloksen?

  ReplyDelete
 3. Töissä olen huomannut, miten hirvittävän hyvää kielitaitoa ja ennenkaikkea rohkeutta vaatii vieraskielinen puhelinkeskustelu. Siinä kun ei voi ottaa käsiä avuksi. Moni ei siinä pärjää ollenkaan, vaikka puhuu ihan sujuvasti naamakkain. Moni ei uskalla edes yrittää yhden epäonnistumisen jälkeen. Se on rasittavaa ja virheitä tulee helposti. Luulisin, että opiskelu puhelimessa on myös huomattavasti vaativampaa kuin naamakkain, mutta luultavasti tuo myös tehokkaamman tuloksen. Hieno idea!

  ReplyDelete
 4. Tiedän osaavani kohtuullisen hyvin englantia (mm. työssäni operoin englanniksi noin 3-4 tuntia viikossa = olen aktiivisessa vuorovaikutuksessa ulkomaalaisten kanssa = opetan ulkomaalaisille tietotekniikkaa).

  Myös minä olen kokenut, että puhelimessa pitää todella kovasti pinnistää, jotta saa vuorovaikutuksen toimimaan. Body language ja face-to-face ovat kovasti vuorovaikutusta helpottavia asioita! Pätenee myös suomenkielellä tapahtuvaan viestintään.

  Toisaalta on oikein mukavaa aivojumppaa käyttää vierasta kieltä! Mieli pysyy notkeana kunhan ei asiasta ylimääräistä painetta kerää.

  -gs

  ReplyDelete
 5. Oivalliset kommentit. Kiitos.

  Puhelinkokeilu on 3 henkilölle joita opetan myös netissä ja joille olen opettanut livenä englantia, italiaa, ja kahdelle niiden lisäksi ruotsia. Joten olemme toistemme facet nähneet, ja tunnen heidän taustaansa entuudestaan. Sikäli voin luvata että tuloksia tulee. Pelkkä puhelin olisi eri asia, mutta mikä ettei silläkin jotain oppisi. Riippuu tavoitteista. Jos joku vaikka osaa muuten hyvin englantia, mutta uudessa työssä tarvitaan puhelintaitoja...

  Kertoilen sitten lisää kun kokeilu edistyy.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.