Thursday, September 07, 2006

KIELI MENEE SOLMUUN?

Yleisön pyynnöstä opetan tällä blogikurssilla sanan SUGGESTION ääntämisen. Ette tarvitse apuvälineitä. Kunhan osaatte lukea ja puhua ja suostutte puhumaan ääneen. Puretaan sana ensin osiin.

SUGGESTION

Otetaan painollinen osa esiin. sug - GES - tion

GES - äännä eri tavalla kuin chess, soinnillisesti

Saat "tavallisen" suhu-ässän soinnilliseksi kun lisäät siihen suhinaan oman puheäänesi. Suhuässästähän se puuttuu. Ääni jonka kuulet ei ole puheäänesi kun tuotat shh-äänteen.

Sanan alku - äännä kuten Sir, mutta lyhyenä. Oikeastaan vain pelkkä /s/
Sanan alku ei ole /sa-/

Sitten -tion. Siitä tulee -tshn

Take it easy. Sano hitaasti: sss - jes - tsh -nnn

Kauanko toistan sanaa jotta opin sen?
How long do I keep repeating the word to learn it?

Vastaus: Siihen asti kunnes osaat.
Answer: Until you know how to do it.

Useat niistä joilla on huono suullinen kielitaito, eivät yksinkertaisesti ole avanneet suutaan. Jos ovat, niin vain kerran ja sen jälkeen todenneet että "kieli ei taivu".

KIELTÄ OPPII PUHUMALLA.
.

6 comments:

 1. Tuli tästä mieleeni, että olen viime aikoina reissatessani Englannin ja Suomen väliä huomannut englantilaisten olevan yllättävän huonoja tulkitsemaan huonosti lausuttua englantia. Esim. jos lausut ääneen "hiljaiset tavut" (En tiedä mikä on oikea termi näille äänteille joita ei puhuttaessa ollenkaan äännetä, ensimmäinen mieleeni tullut esimerkki on leicester square.) niin vaikuttaa siltä ettei englantilainen ollenkaan tajua mistä puhut. (Pakistanilaiset tajusivat :)

  Englanti on vaikea kieli, ja mitä enemmän sitä oppii sitä hankalammaksi se käy.

  ReplyDelete
 2. Johannes,

  Tuo on täyttä totta ja arkipäivän realismia että englanninkieliset eivät ymmärrä ulkomaalaisia, puhuivatpa nämä äidinkieltään tai englantia :D

  Englannin kielelle on tyypillistä heikentää ja poistaa vokaaleja. Esim. machine on m'shiin, lemon on lemn jne,

  Loppulauseeseesi en yhdy. Jutun juju on siinä miten sitä oppii ja millaista opetusta saa. Kun hallitsee perusjutut on vahvoilla. Olen lähtenyt niitä juuri opettamaan syyskauden pyörähdettyä käyntiin.

  Leicester Squaresta tuli mieleen kun kerran etsin Leadenhall Streetiä. Liidnhooliksi sitä nimitin kun tietä kysyin kadulla. Ei mennyt perille mutta kun näytin lapulta, Airamin englantilainen vastine syttyi ja sain murteella vastauksen: Läidenool, woi didnt jyy säi sau?

  lednool (Why didn't you say so?)

  ReplyDelete
 3. Ehkä minun kohdallani tuo englannin vaikeuden korostuminen johtuu siitä, että olen tämän vuoden puolella kirjoittanut useita esseitä joiden arvioija opettaa arvostetussa englantilaisessa ylipoistossa, kynnys kirjoittaa mahdollisimman hyvää englantia on aikamoinen.

  ReplyDelete
 4. Siis tarkoitan, että kynnys kirjoittaa englanniksi on kohonnut, sitä tarkastaa gaziljoona kertaa että teksti on edes kohtuullista, kun tietää arviojan olevan englanninkielen opettaja.

  Ja viimeistä esseetä lukuunottamatta hän on aina löytänyt korjaamista, tosin mainitsi, että kirjoitan parhaimmillani yhtä hyvää englantia kuin varsinaiset oppilaansa, otin kehuna vaikken tiedä oppilaidensa tasoa :)

  ReplyDelete
 5. Olen harjoitellut. Kielenpää on kohta rakoilla, poskia kouristaa ja välillä pitää muistaa hengittääkin. Tuota vokaalien poisjättämistä en edes ajatellut.
  Kiitos Rita opetuksesta!

  ReplyDelete
 6. Hyödyllinen linkki koskien "äänteitä jotka ei äänny" tai oikeastaan äännettä Schwa, (siis se olematon vokaali, minkä Rita hyvin selitti tuon sanan "suggestion" kohdalla)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Schwa

  Olen itse huomannut, että auttaa, kun sille oudolle äänteelle on nimi ja asu, ja sitä voi siten opettaa kuuntelemaan eri sanoissa.(Se kun ei riipu kirjoitetusta vokaalista)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.