Monday, September 11, 2006

SYYSKUUN 11.

.


Where were you on the eleventh of September five years ago when the world changed?

Missä olit viisi vuotta sitten? Muistatko sen hetken kun kuulit terroristihyökkäyksestä?

Minulla oli sama tilanne kuin nyt. Jouduin aamulla poistamaan asian mielestäni kunnes hoidin sen päivän opetustyön. Kuulin ja näin uutisen 12.9.2001 aamulla satelliitti-TV:stä.
.

12 comments:

 1. Joskus sanoja ei ole. Vain myötäelämistä.

  ReplyDelete
 2. Kiitos sanoistasi. Ajattelin ranskan sanontaa Les grandes douleurs sont muettes, eli suuret tuskat ovat mykkiä. Lisäsin sitten kuitenkin sanoja tähtilipun alle, vaikka en ollut ensin sitä tehnyt. Sinähän olit nopea kun ehdit jo täällä käydä! USA on merkinnyt minulle tavattoman paljon lapsuudesta asti, joten tunteita on.

  ReplyDelete
 3. Olin bussissa menossa johonkin, en muista mihinkä, kun tuttava soitti "nyt kannattaa avata TV".

  Ei kun muistankin. Olin matkalla muuttoavuksi tuttavalle kokoamaan huonekaluja. Siinä muuttamisen lomassa sitten ihmeteltiin televisiosta tapahtumia.

  ReplyDelete
 4. Viisi vuotta sitten olin mennyt töiden jälkeen juoksulenkille. Sieltä palattuani minulle soitettiin ja laitoin telkkarin päälle. Nauliuduin ruudun ääreen pariksi tunniksi. Epätodellista. Uskomatonta. Julmaa. Sokeaa. Voi ihmistä!

  -gs

  ReplyDelete
 5. tämä on semmoinen kysymys johon haluaisin vastata. mutta en vastaa. no comments. O_o

  ReplyDelete
 6. Hei kaikki,

  Minulla oli onneksi oikein hektinen päivä, enkä ehtinyt uppoutua muistelemiseen. Teen samoin kuin Ill, enkä kerro aiheesta, mutta yritän omalla tavallani tehdä maailmastani sellaisen jossa vallitsee vapaus, veljeys ja tasa-arvo, ja ilmassa liehuu tähtilippu, siniristilippu ja joka kansan lippu. Lippuluukulla tilataan kaksi lippua Toulouseen englanniksi: "Tuu tu tuluus". Englannissa kiitetään ranskaksi "mercy buckets". Ja savolaiset sanovat Parriisissa silivuplee.

  ReplyDelete
 7. En katsele televisiota päiväsaikaan. Kälyni Chicagosta soitti ja sanoi: "Theres a terrorist airplane into the World Trade Tower, its tale sticking out!" En ymmärtänyt mitään. Juoksin avaamaan telkan, näin kaameuden, en ymmärtänyt mitään, enkä vieläkään ymmärrä mitään. Kuinka VIHA voi olla jonkin kansan uskonto???

  ReplyDelete
 8. Sikuri,

  En minäkään ymmärrä. Ehkä psykiatrit ymmärtävät... Tai antropologit, jos ovat samaa "uskontokuntaa" kuin terroristit. Ajatusmaailmastahan tuo on kiinni jos olen mitään käsittänyt.

  ReplyDelete
 9. En muista missä olin ja mitä tein tuona päivänä. Mutta tv:n naulitsemaksi siinä olin varmaan tuon saman pari tuntia kuin gs - ja sitten pitkin päivää ja iltaa seurattiin uutisia.

  En usko, että viha on kenenkään uskonto. Mutta islamilaisessa kulttuurissa uskonto läpäisee kaiken - heille aivan syystäkin länsimainen jumalattomuuden hulluus on sietämätöntä. En hyväksy terrorismia, eikä mikään puolusta sitä. Mutta ymmärrän ainakin hiukan heidän pelkoaan länsimaista tapainturmelusta kohtaan.

  ReplyDelete
 10. Pahoittelen pitkää sepustusta, mutta en oikein saanut lyhyesti sanottua asiaani, minkä lisäksi tätä on jo typistetty muutaman kappaleen verran ;-)

  "Kuinka VIHA voi olla jonkin kansan uskonto???"

  Kysymys ei ole kansasta, vaan moneen eri kansallisuuteen kuuluvien ääri-islamistien ääriliikkeestä. On muuten mielenkiintoista kuinka juutalaisuuden, jonka jäsenten oletetaan olevan samaa homogeenistä ryhmittymää (Dare i say: rotua?), rinnalle on tulossa toinen uskonto joka yhdistetään vain yhteen osaan uskovaisistaan; arabeihin. (Minkä lisäksi läheskään kaikki arabit eivät ole islaminuskoisia.)

  Suurin osa iskun tehneistähän oli Saudi-arabiasta, mikä arvelujen mukaan oli tarkoitushakuinen teko Osama bin Ladenilta.

  Ja mitä tulee islamiin, niin ei se ole sen väkivaltaisempi usko kuin kristinuskokaan, islamilaisessa maailmassa - kuten Tuomokin omalla tavallaan sanoo - yhteiskunta ja uskonto ovat hyvin tiukasti toisiinsa sidottuja. Samoin islamilaisen ihmisen elämää säätelevät uskonnosta peräisin olevat tiukat säännökset (mm. paljon puhutut Sharian lait.), joita on noudatettava (Ja joiden kaikkia elämänalueita säätelevyyttä niitä ja niiden noudattamista on länsimaalaisen hankala ymmärtää.), mutta kuten kristinuskonkin, niin islamin säännöksiä ja opetuksia tulkitaan eri paikoissa ja eri aikoina hyvinkin monella eri tavalla.

  Saan lähiaikoina islaminuskoiselta ystävältäni muutaman kirjan koskien islamia, (mm. tuon: The Cirisis of Islam: Holy War and unholy terror.) kunhan olen ne lukenut tiedän hivenen enemmän Islamista, sen fundamentalisteista ja toivottavasti myöskin sen rauhallisista, tavallisista riviuskovaisistakin.

  Kirjoitin muuten iltalukiossa 1996 esseen jossa oli tälläinen kohta:
  "Mielestäni Islamia arvotettaessa on otettava huomioon se, että islamilaiset maat ovat nyt samassa vaiheessa missä kristityt maat olivat ns. valistuksen ajan koittaessa 1700 -luvulla. Ja Islam, uskona ja hallintojärjestelmänä, on nähdäkseni kehittynyt liberaalimpaan suuntaan nopeammin kuin kristinusko, mihin yhtenä suurena vaikuttajana lienee länsimaisen elintavan leviäminen Lähi-idän maihin. Tulemme elinaikanamme näkemään kuinka islamistit yrittävät saada kontrollin koko islaminuskoisesta maailmasta samaan tapaan kuin Iranissa Ajatolla Khomeini seuraajineen alisti kansan Islamilaisen sharian alle."

  Ja allekirjoitan tuon yhä edelleen, nykyisin kylläkin tiedän että islam ei ole pelkästään arabi-uskonto. Ja lisäisin muutaman sanan loppuun:
  ...seuraajineen alisti kansan ahtaasti tulkitun Islamilaisen sharian alle."

  ReplyDelete
 11. No hemmetti, ei pitäisi muokata lauserakenteita tarkistamatta moneen kertaan mitä tuli muokanneeksi. yo. tekstissäni on muutamia sekavia kohtia (mm. Ja joiden kaikkia elämänalueita säätelevyyttä niitä ja niiden noudattamista on länsimaalaisen hankala ymmärtää. Jonka kuuluisi olla: Ja joiden kaikkia elämänalueita säätelevyyttä on länsimaalaisen hankala ymmärtää.), mutta eiköhän pointtini kuitenkin mene perille.

  ReplyDelete
 12. Muistan päivän hyvin. Olin juuri ostanut lentoliput Washinton DC:hen, astuin ulos matkatoimistosta, kun kännykkä soi. Kaveri soittaa, että WTC Nykissä on tulessa.

  No ajattelin, et no, pitää tsekata kun pääsee himaan. Himassa avasin telkun ja ensimmäinen torni sortuu. Vietin päivän BBC Worldin ääressä yrittäen saada kaveria kiinni.

  Illalla sain yhteyden, hän oli kunnossa. Kuukautta myöhemmin näin hänet, kun lähdin lomalle. Harmittaa ihan hirveästi, kun työkaveri ehti käydä WTC:ssä katsomassa maisemia. Minä näin vaan montun, ja New Yorkin, joka oli kummallisen rauhallinen...

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.