Wednesday, April 25, 2007

OPPIMINEN JA POIS-OPPIMINEN

.

Farsi, the Persian language, the language of Iran. Farsi eli persian kieli.

Haluatko oppia muutaman helpon persian kielen sanan? Ellet halua älä lue pidemmälle, koska kerran oppimaasi et saa peruutetuksi. Pois-oppiminen on käytännöllisesti katsoen mahdotonta.

Sydän (heart) = DEL

Elefantti (elephant) = FIL

Raha (money) = PUL
(P:n ääntyminen kuten englannin kielessä, mutta L paremminkin kuten suomen kielessä)

No niin, menit nuo sanat lukemaan ja todennäköisesti opit ne. Yritäpä nyt pois-oppia ne. Ei taida onnistua. Sopii toivoa että kaikki oppimamme on oikein eikä väärin. Väärien oppien nyhtäminen jälkikäteen ja korvaaminen oikeilla voi olla työn takana.

Once you've learnt the words, it's practically impossible to unlearn them. Which is good news, if you learnt them right, and bad news if you learnt them wrong.
.

4 comments:

 1. Haha, poisoppiminen saattaa olla helppoa, jos ei edes opi kunnolla. Lukaisin nopeasti läpi ja muistan että sydän oli del ja sitten oli jotkut fal ja ful joista toinen tarkoitti rahaa, mutta sen enempää en muista. No, ehkä toisen lukaisukerran läpi sanat syöpyvät mieleeni. Tuli mieleen eilinen jakso, jonka näin Frendeistä. Phoebe yritti opettaa Joeylle ranskaa, eikä se vain luonnistunut, vaikka kuinka pieniin paloihin jakoi lauseet. Lopuksi Joey sanoi aina jotain siansaksaa flipflapfloo eikä tullut yllättäen valituksi rooliin, jossa kieltä olisi tarvittu :) Täytyy myöntää, että mulla kyllä menis hermo tollasen oppilaan kanssa, mutta onneksi Joeyn tapaus oli karikatyyrinen ääriesimerkki... Joita toivottavasti ei tapaa liikaa oikeassa elämässä.

  ReplyDelete
 2. Niin, nyt muistat että sydän on del. Yritä siis poisoppia se. Väitän että et onnistu jos sen kerran olet oppinut :) Muita et ehkä oppinutkaan. Jos osaat uuida ja ajaa polkupyörällä, et voi poistaa niitä taitoja itsestäsi.

  Mekin katsoimme eilen yhden jakson Frendejä. Muistan nähneeni sen jakson missä Joey yritti oppia ranskaa :D

  ReplyDelete
 3. Polkupyörän ajosta on todisteita, että se ei ole pysyvä taito. Täällä on pari aussityttöä, jotka molemmat ovat joskus lapsena pyöräilleet jossain keskellä ei mitään ja täällä pyöräillessään toinen kaatui reilu sata kertaa soutujoukkueen harjoituksissa ja meinasi jäädä auton alle Amsterdamissa kun toheloi pyöränsä kanssa... Tosin en tiedä oliko kyseessä vain se, että taidot olivat ruosteessa, ei niinkään kokonaan kadotetut. Mutta ei kuulostanut kauhean hyvältä... :)

  ReplyDelete
 4. Heh, polkupyörällä ajamisen taito ei niinkään tässä oppimisteoriassa tarkoita että siinä olisi taitava, vaan että pysyy pyörällä pystyssä to begin with ;)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.