Tuesday, April 10, 2007

RUTIINIEN PALUU

.

Mitä mukavin tunne palata normaaliin rutiiniin ja päiväjärjestykseen. Kahden viikon pakollisen äänettömyyden ja yskän jälkeen pidin vihdoinkin englannin yksityistunteja tänään, vaikkakin käheänä kakistellen. Vähällä olen päässyt kun yhä harvemmin taudit iskevät. Touch wood eli Amerikan englanniksi knock on wood. Koputan puuta. Kop kop.

Knock, knock!
Who's there?
Dwayne.
Dwayne who?
Dwain the bathtub, I'm dwowning!

(Sorry, cannot be translated.)

Ihmisen psykologian ilmiöitä, joita olen todennut oppilaissa (ja itsessänikin, köh) vuosien varrella:

Jos tunnit on peruutettu kahdella viikolla, ja oppilailla teoriassa ajatellen ylimääräistä aikaa tehdä vaikkapa kotitehtävät erityisen huolellisesti tai treenata kohdekieltä omalla ajallaan, niin käytännössä se menee kuitenkin näin: Kun englannin tunti tauon jälkeen pidetään, oppilas ei muista englannin sanoja, vaan tarjoaa esim. ruotsia englannin tunnilla, ja kotitehtävä on kokonaan tekemättä.

Joku sellainen projekti kuin kielen itseopiskelu yksin ei muuten takuulla onnistu paria viikkoa kauempaa. Sanon vaan siltä varalta että joku sellaista suunnittelee. Kannattaa hakeutua opetukseen, säännöliseen sellaiseen. Tahdonvoima ei pitkälle kanna, ja yksin voi kaiken lisäksi opiskella väärin. Siinäkin hommassa kehun rutiineja, joiden ystäväksi muutenkin julistaudun.

Ei ole opettajan, valmentajan tai sparraajan voittanutta. Eikä säännöllisten rutiinien.

.

4 comments:

 1. Meillä on Dwayne vähän aiheuttanut hankaluuksia mutta pelaa jo, vielä ne sitä kuoppaa kyllä kaivaa :)

  Itse haluaisin aloittaa gaelin opiskelun itsenäisesti, Suomesta tuskin löytyy opettajaa (mutta Teach yourself Gaelic on jo ostettu divarista). Tänne kun tulin vasta keväällä niin alkeiskurssi oli jo niin pitkällä ettei millään olisi ollut energiaa ottaa muita kiinni... Ihan hengästyin ensimmäisellä tunnilla. Toiselle en enää mennyt. Mutta nyt kun loman jälkeen on yksi kurssi jäänyt pois niin menen seuraamaan englanninkielisiä luentoja koskien esim. gaelinkielen asemaa, miten media suhtautuu jne. Varmasti mielenkiintoista!

  ReplyDelete
 2. Dwaynen nikottelu tekee elämästä tosi hankalaa :)

  Toivottavasti sinulla on gaelin kielen nauhoite ja/tai gaelia osaavia ystäviä. Minä olen opiskellut persiaa itsekseni. Pelkästä kirjasta ei saa oikeaa ääntämistä harvinaiseen kieleen, ellei sitä kuule jossain. Minä hankin cd:n ja minulla on iranilaisia ystäviä.

  ReplyDelete
 3. Joo, olen onneksi kuullut täällä ollessani gaelinkieltä ihan kohtuullisesti niin tiedän miltä se kuulostaa (ja viikonloppuna teki mieli huutaa kun joku sönkötti sitä enemmän englantilaisella asulla...). Sehän on vähän kuin hepreaa tai hollantia :) Silti yksittäisten sanojen ääntäminen voi olla haastavaa vaikka yleisesti tietäisikin miltä kieli kuulostaa ja pystyy tunnistamaan sen jos joku sitä puhuu...

  ReplyDelete
 4. En muista kuulleeni gaelin kieltä koskaan. Nykyään joutuu kuulemaan kieliä, varsinkin englantia, mitä epäselvimmillä ja huonoimmilla ääntämyksillä. Toisinaan erittäin harmittavaa. Jotkut eivät tunnu paljon edes välittävän koko asiasta, vaikka kommunikaatio on ensiarvoisen tärkeä asia ihmisten välillä.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.