Sunday, April 15, 2007

SUOMEN SINIVALKOINEN TAIVAS

.

A warm day yesterday.

Voi pojat mikä ilma eilen - ja tytöt tietysti myös. Aurinko paistaa kaikille, kuten muinaiset roomalaiset totesivat. Sol lucet ombibus. Onpa bussissa kuuma istua, samoin mustassa henkilöautossa, mutta lentokoneessa on ilmavaa jos jättää ikkunan vähän raolleen. Älä unohda turvavyötä, äläkä varsinkaan sitä käteen tapaillessasi vahingossa ota laskuvarjoa.

Sunnuntai alkoi mukavasti. Huomasin aamulla suomalaisuuden puolustajan Jaken kirjoittaneen minusta blogissaan

EI MONIKULTTUURIA. KIITOS. Näkemyksiä ja mielipiteitä vaihtaessamme olemme tulleet siihen tulokseen että emme millään muotoa ole vastakkaisissa leireissä, vaan ajamme suureksi osaksi samaa asiaa. Ellen jo alunperin olisi ollut sitä mieltä, tuskin olisin häntä linkittänyt yhteen kirjoitukseeni, ja pari pävää sitten toiseen.

Toistemme ajatuksiin tutustuminen on käynnissä olevaa prosessia. Hän kirjasi minusta luonnehdinnan "Iranin ja islamin ystävä". Se ei tunnu oikein istuvan minulle. En ole islamin ystävä sen paremmin kuin vihollinenkaan, mutta jos jompikumpi on pakko valita niin otetaan se "ystävä" sitten. Sana vihollinen on minun ajattelutavalleni vieras. En viitsi tuhlata voimavaroja sellaiseen.

Entä "Iranin ystävä"? Hmm... Ihailen maan vanhaa kulttuuria, sivistystä ja taideaarteita, mutta en voi sanoa ihailevani aikamme Irania ja sen poliittista ja uskonnollista johtoa. Ei silti että politiikkaa niin paljon seuraisin että olisin asiaan perehtynyt. Kaikkiin tapaamiini iranilaisiin olen ihastunut ihmisinä. Olen kerännyt itselleni iranilaisen ystävä- ja tuttavapiirin parin kolmen vuoden aikana. Pitäähän ihmisellä olla harrastuksia, eikö vaan? Joku kerää postimerkkejä, minä iranilaisia. Heh. Sitä paitsi olen hulluna persian kieleen. "Persikka" on muuten persiaksi hulu, painotus hu LUU. (Hihihiii)

Tänään meidät on kutsuttu syömään iranilaisille perhetutuille. Suunnitelmissa on että opetan perheen tyttärelle espanjaa ja salsatanssia, ja hän opettaa minulle persian kieltä. Nyt onkin lähdettävä tekemään valmisteluja...

Raporttia tulee myöhemmin, ja kiitos vielä suomalaisuuden puolesta puhujalle Jakelle, kun on ottanut epäsuomalaisen maailmankansalaisen suosioonsa. Jatkukoon yhteistoimintamme kauan! Älköönkä se jääkö pelkän puheen tasolle.


.

9 comments:

 1. Hyvät kuvat! :-)

  Ja persialaiset. Tässä ollaan niin samoista kuteista tehty. :-)

  ReplyDelete
 2. Mä luulen kun olet paljon Persian kielestä ja Iranista kirjoittanut, niin siksi mainitsin sut Iranin ja islamin ystävänä. Hyvä kun korjailit, tarkoitus ei tietenkään ollut jakaa ihmisiä ystäviin ja vihamiehiin :) Vaikka en itse siitä uskonnosta paljoa perusta ja kovasti sitä kritisoin, välillä kovinkin sanoin, katson silti etten ole islam-vihaaja. Kriitikko on parempi sana. Tietysti kritisoimalla helposti mielletään vihaajaksi :O

  Voin heti tunnustaa, että Iran ei ole vahvempia alueitani ja tietämys maasta ihan perustasoa. Sitä tuskin kukaan kiistää, että uutiset maasta eivät olisi hälyttäviä. Toisaalta, en minäkään voi kiistää etteikö maassa asuisi myös hyviä iranilaisia. Tuskin Ritakaan terroristien kanssa hengailee ;D Lähinnä kirjoituksissani yritän varoitella siitä mahdollisuudesta, että kiitos maan löysän pakolaispolitiikan, maahan voi eksyä näitä pahemman luokan kiihkoilijoita. Nämä kiihkoilijat kun usein ovat islaminuskoisia, pitää siitä tai.

  Meidän suurin ero on kaiketi tämä:

  Kuten kirjoitit, olet ihmisyyden puolustaja. Et suomalaisuuden. Minun ajatusmaailmassani suomalainen on Suomessa sijalla yksi, ulkomaalainen sijalla kaksi. Olen silti myös ihmisyyden puolustaja. Suomalaisen ihmisen puolustaja. Mä suhtautuisin vuorenvarmasti monikulttuuriin eri tavalla, jos se ei olisi tuonut paljon ikävää mukanaan.

  Mitä todennäköisimmin Suomi tulee jatkossa olemaan entistä monikulttuurisempi, sille en minäkään voi mitään vaikka blogiani lukisi puoli maata :D Epäkohtien korjaamiselle voi tehdä jotain. Kun tarpeeksi moni niistä kirjoittaa hyvin ja useasti, väkisinkin sana leviää.

  Mitä Rita muuten olet mieltä väitteestäni, että vain ja ainoastaan vietnamilaiset ovat sopeutuneet kivuttomasti maahamme? Minusta he eivät ole koskaan sortuneet rasismi-syytöksiin, eivätkä muutenkaan ole vaatineet erityiskohtelua. Vertailuna käyttäisin somalialaisia, jotka ovat aivan erilaisia. Somaliliiton tahdittamana heidät tunnetaan lähinnä valittajina. Pahinta oli taannoinen uusssuomalaisten reissu Somaliaan. Vapaaehtoisesti menivät, mutta kun Suomi ei edes harkinnut heidän poishakemista, niin tv:ssä he puhuivat rasismista. En ikinä usko, että jos vietnamilaiset menisivät Vietnamiin samoissa olosuhteissa, he tekisivät samoin.

  Kun kaksi "erimielistä" vaivautuu mainitsemaan toisensa omassa blogissaan, siinä sitä yhteistyötä on jo paljon. Seuraan nykyään aika suurella mielenkiinnolla muiden blogien tilannetta. Lähinnä sitä, että jos sinne erimielinen eksyy, miten häneen suhtaudutaan. Vaikka blogini sisältää paljon linkkejä, en tietenkään jokaista niistä aktiivisesti seuraa. Uskon lukijan itse löytävän sieltä parhaat ja ne mitä kannattaa seurata. Sen verran olen kai "pehmentynyt", että olen alkanut skippailla näiden yli-ampuvien blogeja ja keskityn ainoastaan asiallisiin blogeihin. Sorruin itsekin aluksi äärimmäisen kovaan kielenkäyttöön ja lukijoina olivat lähinnä serkut ja enot :D Sen jälkeen kun vaihdoin tyyliä, lukijoita on valunut ovista ja ikkunoista. Asiallisuus on kai ykkössana näissä piireissä.

  ReplyDelete
 3. M, salam! Olenkin halunnut kysyä persialaisuudestasi... Saman persialaisen maton kudelmaa :) Toivon kommenttia tai postausta asiasta, please eli lotfan. Sähköpostiosoitteenikin löytyy sivuseinän Pretty Polly linkistä, joka vie kotisivuilleni.

  ReplyDelete
 4. Jake

  Kiva kun korjasit tiedon postaukseesi. Olen nyt saanut hiukan käsitystä islamista Iranissa ja se vaikuttaa ihmisien pakottamiselta ilottomuuteen samalla tavalla kuin Suomessa lestadiolaiset tai körttiläiset aikanaan tekivät. Tanssi on syntiä, samoin kaikki koreilu jne. Minusta tuollainen on vapauden riistoa ja huonoon elämänlaatuun johdattelua.

  Heh, mitä tuohon terroristien kanssa hengailuun tulee, hengailisin siinä tarkoituksessa että puhun heille järkeä ja saan heidät luopumaan räjäyttelypuuhista :D

  Minulla on kyllä mielipide vietnamilaisista ja muista sopeutujista ja sopeutumattomista, mutta se ei taida nyt mahtua tähän. Kirjoitan siitä myöhemmin.

  Tärkeää: Pidän kyllä ehdottomasti sinua ihmisyyden puolustajana! Siitä ei ole epäilystäkään. Se lienee juuri pääsyy siihen miksi palasin blogiisi ekan lukemiskerran jälkeen ja jatkoin tekstiesi lukemista.

  Seurailen satunnaisesti joitakin muita monikulttuurin vastustusblogeja. Joihinkin olen jättänyt kommenttejakin. Yhdessä sain varovaisen vastaanoton, toisessa pilkallisen, kolmannessa asiallisen. Reinon kanssa tulen ihan hyvin juttuun. Yhteen blogiin en koskisi näppylähanskoillakaan:D

  ReplyDelete
 5. "Yhdessä sain varovaisen vastaanoton, toisessa pilkallisen, kolmannessa asiallisen. Reinon kanssa tulen ihan hyvin juttuun. Yhteen blogiin en koskisi näppylähanskoillakaan:D"
  Uteliaisuus on suunnatonta. Missä otettiin hyvin vastaan, missä huonosti ja mitä kammoksut? :) Jos et julkisesti halua kertoa niin jaketsu82@gmail.com ottaa tietoa vastaan...Lähinnä kiinnostaa siksi, että olen pohdiskellut kuka mitenkin suhtautuu erimielisiin. Luonnollisesti en mene näihin blogeihin riehumaan. :)

  ReplyDelete
 6. Meilaan sinulle kunhan ehdin, Jake :)

  ReplyDelete
 7. Iranin vuosituhansia vanha kulttuuri ja kansa ovat todella kauniita ja vaalimisen arvoisia. On todella siunaus ettei lukuista muinaiset valloittajat tai edes Iranin nykyinen poliittinen ja uskonnollinen johto ole näitä onnistunut täysin tuhoamaan. Ehkä nämä ovat selvinneet siksi, ettei maahan ole koskaan valloituksista huolimatta suuntautunut valtaisaa muuttoaaltoa tuhansien kilometrien päästä, vieraasta kulttuurista, jonka edustajat saavat lisäksi keskimäärin 5 kertaa enemmän lapsia kuin persialaiset/iranilaiset. Yhtä hyvin ei ole käynyt esimerkiksi etruskeille, inkoille tai merjalaisille. Hyvin ei tule käymään myöskään ruotsalaisille, saksalisille, suomalaisille ja monille muille Euroopan kansoille seuraavan 2-4 sukupolven kuluessa. Kansoja on kadonnut kautta historian ja tulee jatkossa katoamaan entistä kiihtyvämmällä tahdilla, nyt on vain suomalaisten vuoro. Tämä on tietysti onnekas asia toisten ja valitettava toisten mielestä.

  ReplyDelete
 8. KIITOS linkistä !!!

  Se on järkyttävää tuhoa mitä valloittajat sun muut intomieliset poliitikot ja johtajat saavat aikaan, ja eiköhän koko planeetta ole kohta hunningolle menossa. Irakissahan pistettiin sileäksi Baghdadin vanhoja taideaarteita jotka olivat korvaamattomia. "Baghdad, sivistyksen kehto" - juupa juu.

  Tuohon sinun loppulauseeseesi haluan lisätä että en kuulu kumpaankaan ryhmään, en niihin joiden mielestä monikulttuurisuus tuo onnea enkä niihin joiden mielestä se tuo tuhoa. Kuulun kolmanteen ryhmään. Siihen joka tekee kaikkensa jotta harmonia, yhteistyö, kulttuurinvaihto, omien kulttuurien säilyttäminen ja kaikki rakentava ja hyvä on mahdollista.

  Joka päivä tapahtuu hyvää, kuten nyt sinun käyntisi :)

  ReplyDelete
 9. ”KIITOS linkistä !!!”

  Ole hyvä. Siellä saa helposti päivän pari vierähtämään :)

  ”Irakissahan pistettiin sileäksi Baghdadin vanhoja taideaarteita jotka olivat korvaamattomia.”

  Kipeää teki katsoa sitä. Bagdadin (suomeksi) perustivat muuten arabit todennäköisesti vanhan persialaiskylän paikalle.

  ”Tuohon sinun loppulauseeseesi haluan lisätä että en kuulu kumpaankaan ryhmään, en niihin joiden mielestä monikulttuurisuus tuo onnea enkä niihin joiden mielestä se tuo tuhoa. Kuulun kolmanteen ryhmään”

  Totta että unohdin mainita kolmannen vaihtoehdon. Tapahtumasta (esm. kansan katoaminen) voi loogisesti olla joko hyvillään, pahoillaan tai piittaamatta.

  ”Siihen joka tekee kaikkensa jotta harmonia, yhteistyö, kulttuurinvaihto, omien kulttuurien säilyttäminen ja kaikki rakentava ja hyvä on mahdollista.”

  Kauniisti sanottu mutta tuossa puhuit kuitenkin jostain aivan muusta :). Et oikeasti sanonut mihin ryhmään sinä kuulut. Tuskin olet oikeasti niin naiivi, ettet usko kansoja kadonneen kautta historian, tai uskot ettei niitä tule tulevaisuudessa katoamaan. Eri ihmisillä on vain erilaiset mielipiteet näiden tapahtumien mielekkyydestä.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.