Monday, May 28, 2007

MUUTOKSIA

.

Opettajilla ja opiskelijoilla viimeinen viikko lajissaan. Opetuksen kevätlukukausi loppuu. Kurssien päätöksiä, todistuksia, arviointia, raportteja, ylioppilaita. Sen jälkeen kevätjuhlia, ansaittua kesälomaa, kesätöitä, ammatinvalintaa, oppilaitoksiin pyrkimistä, kieliharjoittelua ulkomailla... Mitä nyt kukin tekee ja suunnittelee. Hyvin monella elämä muuttaa muotoaan tämän viikon jälkeen. Joillakuilla repäisevien ja juhlavien muodollisuuksien jälkeen.

Koululaisten perheissä tulee olemaan erilaista kun lapset jäävät kotiin. Entisaikojen kotirouvia tulee ikävä kun ajattelee niitä lapsia jotka ovat pitkän päivän ilman vanhempiaan. Aika nuorina jotkut joutuvat opettelemaan yksinoloa. Tietyssä iässä lapset jo kaipaavatkin yksinoloa, ja pelkkää kaveripiiriä, mutta liiallinen vapaus tai liiallinen vastuu painaa suotta hentoja hartioita.

Omalta osaltani olen iloinen pitkien työviikkojen vaihtuessa lyhyisiin. Laadittuani kevään aikana 40 nettitehtävää tarvitsen siitä hommasta tauon jonka aikana uudistun. Opetuksen suunnittelussa on oltava pausseja ja on vaihdettava näkökulmaa sopivin välein. Opettajien on myös koko ajan koulutettava itseään. Muuten leipiintyy ja tylsistyy. Kurssitan ihmisiä kautta kesän mutta opetusta on paljon vähemmän kuin muuhun vuodenaikaan, joten vapaapäiviä ja vapaita viikonloppuja on luvassa. Niille jotka kadehtivat opettajien pitkiä kesälomia tahdon sanoa että ne on useinkin tehty sisään palkattomilla ylitöillä elokuusta toukokuun loppuun.

Ja sitten on tämmöisiä yksityisyrittäjiä ja urakkatyöläisiä kuten minä. Jos oppilaalla on este, jään ilman opetuspalkkiota. Jos olen sairaana ja joudun peruuttamaan opetuksen, ei siitä kukaan minulle maksa. Yrittäjän on oltava ahkera ja yritteliäs ja pysyttävä terveenä, heh. Terve vaan! Menen valmistelemaan puhelinoppilaan opetusta. Hän on palannut työmatkalta jota varten harjoittelimme siellä tarvittavaa sanavarastoa ja puhevalmiutta. Olen erittäin kiinnostunut kuulemaan miten hän pärjäsi, ja kokiko että kielitaito on karttunut edellisiin työmatkoihin verrattuna.
.

4 comments:

 1. Sinullakin on tämä muutoksen aika käsillä, kun koulut loppuvat.

  Miten keräät voimia syksyä varten?

  Miten jaksat taas aloittaa alusta niiden samojen asioiden opettamista?

  ReplyDelete
 2. Hello Heidi :)

  Sinuahan pitää tulla haastattelemaan omista opinnoistasi erikseen.

  Minulla ei keskeydy kaikki opetus joten ei ole samanlaista kuin kouluissa tämä oma kouluttajan työni. En myöskään syksyllä aloita samojen asioiden opettamista vaan uudistan omia systeemejäni. Viime syksynä keksin aloittaa puhelinopetuksen.

  Se uudistuminen on itsessään energisöivää, mutta voimia saan myös kesällä ystävien tapaamisesta, puutarhatöistä, vapaapäivistä ja sen sellaisestakin.
  Juuri äsken tuli meili englantilaiselta ystävältämme joka saapuu aina Suomeen lomailemaan kesäkuussa. Kerron siitä varmaan vielä täälläkin.

  Ja nyt lähden käväisemään sinun blogissasi...

  ReplyDelete
 3. Opettajan ja papin työssä on yhteistä jatkuva kouluttautuminen ja uudistumisen tarve. Välillä on minunkin pidettävä taukoa ja otettava etäisyyttä työhön. Kesälomissa häviän opettajille, mutta en silti ole kateellinen. Asun nimittäin opettajan kanssa ja olen seurannut hänen palkatonta työtään talven monina "vapaina" viikonloppuina ja yhteisillä automatkoillamme.

  ReplyDelete
 4. Tervehdys pitkästä aikaa Kimmo

  Muitakin yhtäläisyyksiä on ammateissamme. Teemme töitä ihmisten parissa ja työ on perinteisesti kutsumustyötä. Kun lisäksi on innostunut asiastaan, aivot ideoivat silloinkin kun muuten yrittäisi pitää vapaata. Ymmärrän erittäin hyvin nuon käyttämäsi lainausmerkit vaimon "vapaissa" viikonlopuissa :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.