Friday, July 06, 2007

IMPATTAVA LÄÄKE

.

Some variety of geraniums. Jotain kurjenpolvilajiketta. Sain monta vuotta sitten muutaman taimen Helviltä joka oli englannin kurssillani VTT:llä.

Postissa tuli homeopatialääkkeeni niska- selkävaivoihin. Pienenpieni pullo, jonka sisältöä minun tulee nuuhkaista aamuisin. Kerran kummankin sieraimen kautta. Tämähän menee imppaamiseksi.

Ihmeellistä miten moninaiset tavat on antaa/ottaa lääkettä. Muistan tulleeni asiasta tietoiseksi niinä muutamana vuotena jolloin opetin englantia ja ranskaa Lääkelaitoksessa. Ja lääkkeitä on äärettömän monenlaisessa muodossa. On pillerit, tabletit, kapselit, nesteet, voiteet, suihkeet jne.

Joissakin homeopatialääkkeissä on hauska piirre mitä en tunne muualta, Pulloa lyödään niin ja niin monta kertaa yhdellä kädellä toisen käden kämmentä vasten, mikä aktivoi lääkkeen suorastaan sihisemään. Vaikuttaa voodoolta mutta toimenpide lisää aineen tehoa. Englanniksi se on "succussing".

Englantilainen homeopaattini Megan on saanut koulutuksensa Suomessa. Hän osaa ilmeisesti hyvin suomea, mutta hauskoja lipsahduksia voi sattua. Hän oli kirjoittanut kuoren päälle SÄRKEVÄÄ, lääkepullon postittaessaan. Kerroin että se merkitsi "aching" eikä "breaks easily". Meillä oli hauskaa. Ajatelkaa, suomen sana "särkeä" voi viitata rikkomiseen ja esim. päänsärkyyn. Ei ole suomikaan mikään helppo kieli.

Särkevän ja särkyvän ero on syntyperäiselle suomenkieliselle selvä. Muunkielisellä on tekemistä että oppii erottamaan.

Ai, mun niska särkyy - eikun mun niskaa särkee.
.

7 comments:

 1. Lämmin kylpy ja lämmin vehnätyyny auttaa.
  Placebo, kaikki auttaa, mihin uskoo.

  ReplyDelete
 2. Suomalainen tosin uskoo vasta sitten kun näkee ;)

  ReplyDelete
 3. Tämä tohtoritäti passittaa sinut kyllä nyt fysioterapeutille. Vähintäänkin 10 käyntiä/ a 45 min.
  Tärkeintä on rentouttava, lihasten verenkiertoa edistävä hieronta.
  Ehkä kuitenkin ennen fysioterapeutin käsitteyä kannattaisi röntgenkuvata niskanikamat. Sieltä saattaa hyvässä lykyssä löytyä n. kulumia, joita ei voi parantaa kokonaan, mutta lähilihasten vetreä kunto pitää kivun loitolla.
  Vai joko lienet käynytkin röntgenissä?

  Minun niskastani on jo ainakin kaksi nikamaa "särkynyt", joten kokemuksen syvällä rinta-äänellä näitä mörisen :)

  ReplyDelete
 4. Leonoora

  Minulla on tällä hetkellä tilapäinen kiputila johon kokeilen homeopatialääkitystä. Olen jättänyt tavalliset särkylääkkeet kokonaan mikä on tosi iso juttu!

  ReplyDelete
 5. (Kivoja kuvia Göteborgista löytyy usein Strumstickan bloggista.
  /Hannele

  ReplyDelete
 6. Kivoja, kiitti. Kävin siellä jo silloin kun viimeksi vihjaisit, nyt oli lisää kuvia :) Minäkin laittelen lisää Hesan kuvia kunhan ennätän.

  ReplyDelete
 7. Särkylääkkeitä mainostetaan kuin karamellejä hittovie! Ja kyllä lääketehtaat niillä tiliä tekevätkin.
  Parhaassa tapauksessa ne lisäävät kuulema särkyja, mikä oli minulle uskoani vahvistava tieto saarnata tulehduskipulääkkeiden "epäterveellisyydestä", varsinkin tutuilleni.
  Miten käy vatsan limakalvoille pitkäaikaisessa käytössä. Ko. pillerit saattavat lisätä myös sydäninfarktin vaaraa, ja ties mitä kaikkea!?
  Kuinka moni näistä hetken helpottajista muuten parantaa todella!?
  Särkylääkkeethän estävät aivoissa kiputuntemuksen kokemista, mutta kipu on edelleen siellä, mistä se sitten milloinkin johtuneekaan.
  No tulehdusta kai ne lievittävät, nimenomaan juuri nuo tk-lääkkeet, mutta kuinka suuri osuus niillä on lopulta tulehduksien parantumisprosessissa!?
  Kuinka paljon, ja kuinka pitkältä ajanjaksolta uusin tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksista ihmisen elimistössä on tietoa?

  Tietysti jos kipu on sietämätöntä on jatkuvaa lääkitys on paikallaan.

  Itse kärsin pienet säryt ja jomotukset ilman lääkkeitä. Kipukynnys kasvaa, sillä vanhetessa kivut ja säryt eivät ainakaan vähene.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.