Tuesday, July 03, 2007

KUKA KUKKA JA KOKO KOKKO

.

I like living near a river. I get to shoot wild ducks - with my camera. Tykkään asua joen lähellä. Pääsen saalistamaan sorsia - nimittäin kameralla.

Kauhean kuumaa nukkua. Pistin ulko-oven auki heti noustuani puoli viideltä. Se helpottaa tilannetta.

Englantilainen ystävämme Debbie oli alkanut opiskella espanjaa. "Espanjan kielessä on yksi yhtäläisyys englannin kanssa", minä sanoin. "Konsonantteja ei äännetä pitkinä, paitsi R, kuten perro ja burro." Vähän hämmästyin kun hän huudahti: "Eikös niin ole kaikissa kielissä, paitsi suomessa?" Suoraan sanottuna en ollut asiaa sen ihmeemmin ajatellut, mutta saksan kielessä ja ranskan kielessä saattaa olla myös noin. Italian kielessä sitä vastoin on runsaasti kaksois-konsonatteja, samoin ruotsissa. Persiaa pitää miettiä, mutta luulisin että sieltä löytyy kaksoiskonsonantteja. Debbie osaa japania, mutta se ei ehtinyt tulla puheeksi.

Hän puhuu erittäin hyvin suomea, mutta totesi että kaksoiskonsonantit olivat aluksi kaikkein vaikein opeteltava. Kuka - kukka, tuli - tulli, Vesa - vessa.

Minulla on aina ollut englannin opiskelijoiden joukossa niitä jotka yrittävät pistää engannin sanoihin pidennettyjä konsonantteja; 'walkking*, "meetting" sekä tietenkin sanoihin joissa kirjoitetaan kaksi konsonanttia kuten bottom, mutta siis kuten sanottu, englannin kielessä kaikki konsonantit äännetään vain yhtenä.

Tuollaisista säännöistä ja periaatteista on hyvä olla tietoinen heti kieliopintojen alkaessa. Törmään aina siihen että englannin opiskelijoiltani on pimitetty ääntämistietoa. Pyörein silmin he toteavat: "Kukaan ei ole kertonut" kun mainitsen sääntöjä. Sikäli iso harmi että jälkikäteen korjailu ja virheiden poisoppiminen on hankalaa. Joskus tulee tuntu duunista jossa yksi kaivaa kuoppaa ja toinen täyttää sitä samantien.

Kiitos edellisen postauksen kommenteista. Hienoa ja hauskaa saada kasvioppitietoja ja kukkien nimiä muilla kielillä.

A flower, eine Blume, une fleur, en blomma, un fiore, una flor, gol (persiassa sama sana kuin maali urheilussa). Suomeksi kukka. Älkää ääntäkö kuka jos tarkoitatte kukka. Paitsi tietenkin turkkulaiset sanovat Onk mul kukka soittanu?

Yhtäkkiä muistin että yhden entisen työtoverin tyttären nimi oli Kukka. Tai on kai vieläkin ellei ole sitä muuttanut syystä tai toisesta, muunkielisten kanssa asioidessaan.
.

8 comments:

 1. Ruotsissa konsonantit määrittelevät vokaaleja.
  Kaksoiskonsonantin edellä oleva vokaali on lyhyt ja yhden konsonantin edellä vokaali lausutaan pitkänä. Esim. kall (kylmä) ja kal (paljas). Jaakko on heille ihan käsittämätön kirjoitusmuoto. :)

  ReplyDelete
 2. Fotosafari ja aantamismetsastys.

  ReplyDelete
 3. Jaska... sehän kuulostaa ihan ruotsilta... Ja ska fundera på saken. Jaakko - det är nästan som början i Ja' kollar saken, men inte precis.

  Yksi hurjan hauska piirre ruotsin ääntmisessä on minusta se miten till exempel sanotaan nimi Alex pidennetyllä ällällä "Alleks" tai Nokia silleen niinku
  "Nokkia" :D

  HPY

  Sinähän sen sanoit! Kuvasta ja tekstistä suorastaan inspiroituen, får man hoppas :)

  ReplyDelete
 4. Ihana kuva, ihan Monet.

  ReplyDelete
 5. Kyl ruattalaiset ossaa Jaakko ja Pekka sanoo..
  Enää ei vännellä ulkomaalaisii nimii, vaan yritetään ne oppia.

  ReplyDelete
 6. Onk ei muute soittanu kellekää.
  "Onks mul kukka soittanu?"

  ReplyDelete
 7. In my village there are 2 ponds with full of ducks, there is even which came in my garden.

  ReplyDelete
 8. Kiitos Hannele, yksinkertaisella kameralla näyttävät kuvat onnistuvan paremmin kuin kalliimmalla. Joudun heittämään hienommalla kameralla ottamiani pois. En kai osaa oikein käyttää.

  Minustakin tuntuu että nykyään asenteet ovat erilaiset kuin ennen ulkomaalaisiin nimiin.

  Ei kukka soittanu mutta textiviestin hää lähetti:D

  Lyliane, it would be lovely to see a photo of your pond, maybe even the ducks :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.