Saturday, July 07, 2007

VALINNAN VAPAUS

.

A sturdy vehicle. Impressive. But what about carbon dioxide emissions?

Vaikuttavan näköinen menopeli. Onkohan tuo sellainen citymaasturi jotka ovat nykyään suosittuja? A sports utility vehicle eli SUV englanniksi.

PAKINAPERJANTAIN kirjoittelun aihe on tällä viikolla VAPAUS. Ihmiseloon kuuluu monella tasolla vapaus tai sen puute, suurissa asioissa tai pienissä jokapäiväisissä jutuissa.

Valinnan vapaus on paljolti korvien välissä. Selitteleekö ihminen itselleen ja muille että aina on vaihtoehtoja vai tähdentääkö sitä puolta että vaohtoehtoja on niukasti tai ei lainkaan?

Jos otetaan puheeksi auton valinta, kiirehtiikö tyyppi selittämään että rahat ei riitä sellaiseen minkä haluaisi tai vuolaasti kuvailemaan autojen huonoja puolia ja ylipäänsä kaikkea mikä on pielessä ja vialla, vai listaako hän millä positiivisella perusteella valitsee itselleen menopelin tai jättää sellaisen hankkimatta? Se millaisen ajattelutavan ihminen valitsee, kuvastaa hänen sisäistä vapauttaan.

Liikkumisen vapaus, teiden kuningas, auto kuin maansiirtokone joka ylittää hidastenyppylät kuin mitättömät näppylät ja jättää pienemmät kotterot pölyynsä, vie vähän naapurinkin parkkipaikasta ja päästelee ilmaan enemmän hiilidioksidia kuin muut. Yhden yksilön vapaus voi viedä palan toisen ihmisen vapaudesta.

On paljon vapautta jonka ihminen voi sallia itselleen tai kieltää itseltään. Meidän naapurustossa yhdessä perheessä ei ole lainkaan autoa. Meillä on yksi. Monilla on kaksi. Viereisessä rivitalossa yhdellä nelihenkisellä perheellä on neljä autoa, yksi jokaiselle.

Yksi on varma. Jos on vapautta joku käyttää sitä aina muiden vahingoksi ja omaksi edukseen, toinen hakee yleishyödyllisiä ratkaisuja. On parempi että yhteiskunnassa ei vallitse rajoittamaton valinnan vapaus.
.

10 comments:

 1. "Se millaisen ajattelutavan ihminen valitsee, kuvastaa hänen sisäistä vapauttaan." Niin se.

  En kerro, miten monta autoa meitin kuusihenkisellä perheellä on :)
  Polkupyörätkin on jokaisella - ja niitä käytetään.

  ReplyDelete
 2. Hei, voi että minä kyllä tykkäsin tästä tekstistä todella, todella paljon! Kiitos, kaunis. :-)

  Haluan sanoa vielä, että kyllä, I agree.

  ReplyDelete
 3. Kiitos teille, Hannele ja M :) Olemme juuri lähdössä päivälliskutsuille ystävien luokse, meidän Alfa Romeolla. Usein emme ilmaa saastuta. Minulla ei ole työmatkoja kun työpaikka on himassa, ja puoliso käyttää bussia, koska hänellä ei ole omaa parkkipaikkaa työpaikan yhteydessä. Olemme ympäristöystävällisiä, vähän niinkuin sattuman oikusta, mutta kyllä muutenkin aika paljon viherrämme.

  ReplyDelete
 4. Hyviä pointteja, Rita!

  "On paljon vapautta jonka ihminen voi sallia itselleen tai kieltää itseltään. Meidän naapurustossa yhdessä perheessä ei ole lainkaan autoa."

  Eikä meillä! Ja silti se ei ole 'vapaudestamme' pois, sillä vapaus on mielentila eikä mobiliteettikysymys. Sitä paitsi, monet aiheuttavat juuri autolla itselleen kyvyttömyyden liikkua! Ensin se on henkistä laatua: neljä kilometriä tuntuu mahdottoman pitkältä matkalta kävellä, no, äkkiäkös sinne hurauttaa... Sitten pikkuhiljaa menopeli vie jalat alta kokonaan: enää ei kyetä kävelemään edes puolta kilsaa kouluun. Ja pienikin kävely saa huonokuntoisen puuskuttamaan kuin olisi keuhkotautinen..

  ReplyDelete
 5. Suomessa taitaa yleiset toimia aika hyvin, mutta taalla se on melko toisenlaista. Ja nykyaan kaikki haluavat asua maaseudulla, jossain pienessa kylassa missa ei ole mitaan. Ei ole koulua, ei ole kauppaa, ei ole postia, ei ole siis mitaan muuta kuin asukkaita. Ja jokaisella tietysti kulkuvaline! Oma yksityinen.
  (No, niin on minullakin vaikka asun kaupungissa.)

  ReplyDelete
 6. Täällä maaseudulla auto on aika pakollinen kulkuväline, julkisia kun ei ole eikä tule. Omaan autovalintaani vaikuttivat hinta ja laatu. Sekä hiukan merkki.

  ReplyDelete
 7. Kyllä mä kävelen - ja pyöräilen - neljä kilsaa, mutta en ruakakassien kans. On enempi kun neljä kilsaa ruakakauppaan.

  ReplyDelete
 8. Monet kiitokset kommenteista! Olen ollut muualla enkä ehtinyt vastailla. Postauksia seuraa...

  ReplyDelete
 9. Kyllähän se liikkumaan pääseminen on fyysisen vapauden ensimmäinen ehto. Sisäinen vapaus onkin sitten jo toista: sitä eivät ulkoiset olosuhteet estä.

  ReplyDelete
 10. Jep. Sisäistä, eli mielen liikkuvuutta toisilla on enemmän kuin toisilla. Niitäkin tapaa joilla on jähmeä mieli. Samoin niitä joiden mielikuvitus suorastaan laukkaa :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.