Thursday, August 09, 2007

SESONGIT

.

Kauanko herneitä vielä saa? Joko mansikkasesonki alkaa olla ohi? Perunoita ei enää oikein voi syödä kuorineen.

Vielä ei tarvitse viettää kesäkauden päättäjäisiä eikä syyskauden avajaisia, vaikka äkkiä katsomalla yhdessä ilmaislehdessä näyttivät julistavan syksyn avatuksi. Vähän hieroin silmiäni kun näin sanat "intiaanikesä alkoi nyt", ja lehden päiväys oli 7.8. Taisi olla niin että toimittaja luuli intiaanikesää hellekauden synonyymiksi. Intiaanikesä on syksyyn sijoittuva kesäpäivien näköinen ja lämpöinen jakso, takatalven kaltainen "takakesä". Sitä ei siis voi olla Suomen elokuussa.

Mansikkakausi saisi mielellään olla pitkä. Pari viimeistä mansikkaostosta on ollut pettymyt. Kyltissä luki SUOMI, mutta ostamamme mansikat maistuivat parfyymiltä jos siltäkään ja vaikuttivat fuskaukselta, ulkomaan eläviltä. Mieluummin ilman mansikoita kuin feikkejä. Nimi on harhaanjohtava. Siitä olettaa että mansikat ovat suomalaisia, mutta voihan minkä lajikkeen nimeksi tahansa pistää Suomi. Nimeäminen on puoli myyntiä.

Runotorstai on palannut. Annettu runoilun aihe on TUORE. Mikä nyt on tuoretta? Mikä on uutta? Mikä sesonki alkamassa, mikä loppumassa?

Minä lähden nyt ainakin aamuopetuksen vastapainoksi ulos. Ajattelin ottaa kuvia yhdestä auringonkukkapellosta jonka näin eilisellä kävelelyllä.
.

8 comments:

 1. Herneitä saa. Pakastimesta sen jälkeen kun penkistä loppuvat. Tuoreen veroisina. Hmm... mitenhän se eroaa kiinteistöveroisista ?

  ReplyDelete
 2. Charlotta11:00 am

  Hello! Kerran ihmettelin makoisia herneitä loppukesästä, ja kuulin niiden olevan uutta satoa, myöhemmin kylvetettyjä. Hernekausi voi siis vielä jatkua...lämpimänä kesänä mattimyöhäisetkin ehtivät kypsyä. Yhtenä kesänä ihmettelin pitkään jatkuvaa mansikkakautta, ja myyjä valisti syysmansikoiden olevan kasvihuneessa kasvatettuja, suomalaisessa kylläkin. Se saattaisi selittää parfyymin maun/mauttomuuden ostamissasi mansikoissa. Ellei siten lajike tosiaan ole "Suomi"..."Kotimainen" voisi olla toinen hyvä nimi. Juu, nimeäminen on tärkeä juttu. Näin kerran jonkinlaisen mainoksen, asiantuntija-apua siinä kai tarjottiin, mutta mieleen siitä jäi kuva suklaapatukasta, jonka päällä luki korein kultakirjaimenin tuotteen nimi "PASCA". Anteeksi, menen heti pesemään suuni saippualla...tai sorkkani... :D

  ReplyDelete
 3. Ruotsissa intiaanikesästä nimitystä brittsommar, koska syksyinen lämpökausi usein tuli Brittin (Birgitan) päivän tienoilla 7.10.
  Nautitaan vielä tästä kesäisestä helteestä.

  ReplyDelete
 4. Kiitos kommenteistanne, Isopeikko, Charlotta ja Jaska

  Eilen juuri katselin mitä kaikkea pakastimesta löytyy. Herneitäkin on, Isopeikko on oikeassa, lähes tuoreen veroisia, ja verotkin on maksettu :)

  Charlotta, kävin juuri katsomassa yhtä auringonkukkapeltoa. Sitä oli kylvetetty ilmeisesti siten että osa kukkii ensin, toinen osa sitten ja niin edelleen. Ellei sitten ollut vain luonnon oikkua. / Loistava esimerkki tuo nimi "kotimainen"! Siis kenen koti, hah! /Kauheeta mikä suklaapatukan nimi!

  Jaska

  Enpä ollut kuullut brittsommarista! Voisi luulla että jotain tekemistä brittien kanssa ellei kuulisi selitystä. "Indian summer" englanniksi. Arvelisin että viittaa intiaaneihin eikä intialaisiin, mutta en ole tullut koskaan tarkistaneeksi etymologisesta sanakirjasta... Hmm...

  PS Charlotta, italian harrastaja, kai huomasit edellisen lastun kommenteista että Sari toi satujen nimiä meille italiaksi?

  ReplyDelete
 5. Rakastan herneen paljoja ja jostain syystä niitä ei saa torilta..

  ReplyDelete
 6. Herneenpalko, kirjoitin kait..

  ReplyDelete
 7. Meillä päin on aina kesällä herneenpalkoja paljoja määriä mutta jotenkin tänä kesänä emme ole niitä niin kaivanneet ja ostelleen. Mansikoita ja pensamustikoita sitäkin enemmän!


  Eiköhän Ruotsissa ilmat ole suosineet herneenkasvatusta tänä vuonna?

  ReplyDelete
 8. Petja Jäppinen9:27 pm

  Itse en syö koskaan kotimaisia mansikoita.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.