Monday, August 13, 2007

VILJALTI VILJAA

.

Corn? Corny? Mitäs viljaa tuossa on?

Viljapelto lainehtii, olen kuullut vanhan kansan sanovan, mutta etteivät vaan ajatelleet riisipeltoa. Sehän se on aika märkää.

Voihan vehnän vihneet. Vaikka Helsingissä asun, kävelymatkan säteellä on ties vaikka sitten sun mitä. Ja sitä ja tätä. Ja yhtä sun toista. Viljapeltokin. Tämä on melkein kuin asuisimme landella eli böndellä. Mutta onko kyse ohrasta vai ruiksesta? Sitä en lähiöihmisenä osaa sanoa. Nyt otti ohraleipä.

Toivotaan apua studioyleisöltä.
.

10 comments:

 1. Vehnää se on. Ohrassa on paljon pidemmät vihneet. Ruis taas on korkeampaa, toteaa maanviljelijän tytär, joka näki yhtenä yönä unta, että satoi jyviä ropisemalla. Sittenpä hän saikin yllättäin tietää, että saa töitä koko lukukaudeksi, koska rahoitus ropsahti kuin taivaasta. :-)

  Unikirjan mukaan jyvä symboloi turvattua taloutta ja mm. viisautta.

  Viime yönä seurasin unissani miestä, joka kylvi vakain askelin ja määrätietoisesti rajan pintaan. Hmm. Mitäpä ennustanee? Ehkäpä esim. sitä, että sitä niittää, mitä kylvää...:-)

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:44 pm

  Kyllä, vehnää näkyy olevan. Viljapelto isolla aukealla, tosiaankin lainehtii, kun tuuli puhaltelee yli.
  T.m-l

  ReplyDelete
 3. Kiitos valistuksesta, M ja M-L

  Nyt on ihan eri fiilis kävellä vehnäpellon ohi kun meidät on "esitelty" :)

  Pitäisiköhän siihen lainehtimiseen olla pitkät vihneet?

  Ropiseva jyväsade unessa... Sepä mukava ajatus. Jospa tuo toinen uni merkitsee että tapaat jonkun joka on kotoisin Jyväskylästä :D

  ReplyDelete
 4. Vete, vehnä, kaunis kuva.

  ReplyDelete
 5. Kiitos, minustakin tuo kuva on kaunis ja sympaattinen. Vete, vehnä, ja voihan pahus, unohdin ostaa kaupassa käydessäni havre, kaurahiutaleita! Nyt ottaisi ohraleipä, mutta onneksi edellisessä paketissa on vielä muutamaan puuroon :)

  ReplyDelete
 6. Iih. vai olisiko sittenkin kaurapelto tuo? Eee, kaurantähkät nuokkuvat, vehnän ovat pystyjä.

  Miksiklhön muuten sanotaan, nyt otti ohraleipä, tai että tie on ohrainen? meikämanta rakastaa ohraleipää ja ohraruokia. :-)

  Unen ennustuksesi oli yllättävä, ja niin osuva.:-) Jyväskylässä on tuttuja ja sinne ovat kesken myöös luovan kirjoittamisen opinnot: väitöskirja ei ole vielä kuin idea-asteella. Jyvinä. ;-)

  ReplyDelete
 7. "Meikämanta", hah hah! Fan-tas-tic!

  Pidän noista kaikista ripottelemistasi viisauden jyvistä. Ohraleipä otti on varmaankin runollisen tai lorullisen ääntämisen takia. "Nyt otti kauraleipä" ei soinnu samalla tavalla. Ruista ranteessa johtuu varmaan myös allitteraation omaisesta pyrkimyksestä.

  "Ohrainen tie"; se ei tunnu tutulta sanonnalta, pitäisikö olla ohdakkeinen tie?

  Sokeakin kana voi löytää jyvän :)

  Minullakin on muuten ystävä Jyväskylässä ja itse asiassa ajattelin häntä juuri äsken.

  ReplyDelete
 8. Meilläpäin sanottiin, että "tie on ohrainen", jos meno tökki. Tulee assosiaatio ohran vihneistä, jotka ovat karkeita, tökkiviä ja etenemään "kuin pellossa".

  Näkövammaisella veljelläni oli muuten oma kana, jonka kylän pojat olivat haudottaneet räkätin pesässä. Se oli vihainen kuin pentele, eikä hyväksynyt ketään muita, kuin veljeni, jonka sylissäkin suostui istuksimaan. Muut kanat olivat nokkineet sen luonnollisesti sokeaksi. - Näin raadollista ja totta.

  ReplyDelete
 9. ..niin, leikkautui pois ja meni ketuille tuo lause, että ohran vihneet estivät etenemisen "kuin pellossa."

  ReplyDelete
 10. Huomenta M

  Tässähän saa koko ajan lisää tietoja viljasta. Hienoa.

  Luonnossa pätee usein karmea laki vahvimman eloonjäämisestä. Kanat nokkivat heikommat yksilöt kuoliaiksi tai raajarikoiksi, eikä ole ihmiset aina sen parempia. Uhrin syyllistäminen tulee mm. mieleen.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.