Saturday, November 10, 2007

KIUSAAMISEN ON LOPUTTAVA!

.

Eilisestä Hesarista luin mielipideosaston kirjoituksen otsikon KOULUKIUSAAMISEEN ON PUUTUTTAVA alta. Paras, osuvin ja puhuttelevin mitä eläessäni olen lukenut.

Sosiaalialan lehtori Hannele Tainio kynäili:

"Kuvitellaanpa miltä meistä aikuisista tuntuisi jos meitä kiusattaisiin. Aamulla työtoverit ensimmäisinä vievät vessaan ja upottavat päämme wc-pyttyyn. Sen jälkeen työtä tehdessä meitä heitellään kumeilla ja muilla mahdollisilla kipeää tekevillä esineillä - kenenkään puuttumatta asiaan. Ohi mennessään työtoverit potkaisevat tai huitaisevat. Tietenkään kanssamme ei olla missään tekemisissä..."

Kuvaus jatkuu erittäin havainnollisena. Minulla on huono olo. KIUSAAMISEN ON LOPUTTAVA!
.

11 comments:

 1. Luonnollisesti tuollaiseen on puututtava. Ellei itse uskalla pitää kutsua poliisi paikalle!

  Ihmiset ovat välinpitämättömiä, kävelevät jopa tajuttoman ihmisen ohi. Miksi eivät soita 112, kuinka voi jatkaa matkaansa muina miehinä nähdessään tajuttoman tai pahoinpitelyä! Kaikilla kuitenkin on kännykkä josta voi soittaa apua!

  PS Teillä on enemmän lunta kuin meillä. Täällä ei ole yhtään joskin jotain sataa paraillaan. Harmaa päivä.

  ReplyDelete
 2. Heips

  Nuo lumet kuvasin viikko sitten. Nyt on aika sateista ja harmaata.

  Koulukiusaaminen elää ja on hengissä monissa kouluissa ja koulujen ulkopuolella Suomessa ja muualla, myös työpaikkakiusaaminen, mutta ei joka koulussa eikä joka työpaikalla.

  Pari päivää sitten kirjoittelin Kopsissa siitä havainnostani että nykyään olen lukenut lehdistä miten ihmiset nimenomaan ovat puuttuneet rikokseen, jopa siten että sivulliset ovat pidättäneet varkaan. Kuvaamasi tapaukset joissa uhri jätetään makaamaan ovat valitettavasti myös tosiasia.

  ReplyDelete
 3. Kyllä, nyt riittää!!! Nuoret kestävät kiusaamista vielä huonommin kuin me aikuiset ja heillä on paljon vähemmän keinoja selvittää asiaa.

  Ei ole mikään geeneihimme kirjoitettu tosiasia, että nuorison kuuluu voida tuolla tavalla huonosti, kuin he voivat.

  Tästä maailmasta on tehtävä paikka myös lapsille, nuorille, vammaisille ja vanhuksille. Ei vain standardiaikuisille!

  ReplyDelete
 4. Jes! Ihmisyys ja henkisyys tärkeämpään asemaan, materia vähemmälle. Minä uskon kasvatuksen voimaan, en tarkoita ainoastaan lastenkasvatusta, vaan sitä että me kaikki käymme elämänkoulua ja siihen tulee kuulua filosofista, henkistä, psykologista oppia, jatkuvaa keskustelua, rauhoittumista, sympatiaa...

  Samaa mieltä, ei uskotella että kaikki on jo geeneihin kirjattu :)

  ReplyDelete
 5. Noh, mitäs tehdään?

  ReplyDelete
 6. Isopeikko,

  Minä olen parhaani mukaan toiminut siellä missä olen voinut asiaa auttaa, ja toimin edelleenkin. Valitan että en voi blogissa raportoida. Minähän kirjoitan omalla nimellä.

  Mitä sinä teet ja olet tehnyt asian hyväksi? Ainakin olet kirjoittanut aiheesta, mikä on hyvä.

  ReplyDelete
 7. Takavuosina jouduin ihmettelemään ekaluokkalaisen epäpätevän opettajan asennetta kiusaamiseen. Opettaja ei puuttunut lainkaan asiaan.
  Vanhempien sinnikkyys voitti; rehtori puuttui tönimiseen ennen kuin se muuttui vakavaksi. Tämä tapahtui tilanteessa, jossa opetusministeri oli juuri sanonut, että kiusaamiseen pitää aina puuttua mahtollisimman varhain. Opettaja ei olisi puuttunut. Joskus vaaditaan kodilta aika kovaa väliintuloa. Tapauksen jälkeen suhteet opettajaan olivatkin sitten huonot.

  ReplyDelete
 8. Kyllä, kiusaamiseen on puututtava ja se on kai koulun tehtävä koulussa? Tuntuu ainakin, että kotoa päin siihen on tosi vaikea puuttua...

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:40 pm

  Myös opettajainhuoneessa voi olla kiusaamista.

  ReplyDelete
 10. Kirsi

  Opettaja on juuri se jonka tulee koulussa puuttua kiusaamiseen, töissä johtajan jne. Jos luokkatoverit jat työtoverit eivät puutu, ja siten antavat kiusaajille vapaat kädet, se on jo tarpkeeksi kauheaa, mutta jos johdolta tulee samanlainen lupa, se antaa kautta linjan luvan jatkaa juttua. Lupa tulee ylemmältä taholta, niin sanoakseni.

  Ja toisinpäin sanottuna, opettajan ja johtajan sana painaa kieltona enemmän kuin vertaisten. Ikävä kyllä on paljon johtajia, jotka eivät millään suostu puuttumaan "muuhun kuin työasioihin". Kouluissa luulisi että kurinpito kuuluu asiaan luonnollisena osana systeemiä. Opiskelurauha kaikille, ja silleen.

  Kirsi, ehkä mainitsemassasi tapaukssessa vanhemmat saivat lisäpontta siitä että opetusministeri, eli ylempi auktoriteetti oli lausunut painavan sanansa.

  Kuten Inkivääri sanoo, vaikeahan kotoa käsin on tehdä mitään oman lapsen suojelemiseksi. Kiusaajan vanhemmille puhuminen aiheuttaa usein lisää ongelmia. MItä olen tapauksia katsellut, he tuppaavat suuttumaan, mistä heidän oma lapsensa, eli kiusaaja, saa lisäluvan jatkaa.

  Anonyymi

  Aivan! Kiusaamista voi olla missä tahansa, missä on ihmisiä.

  Joissakin kouluissa on sovellettu systeemiä jossa vertaiset, eli kiusaajan koulun valitut hommaan koulutetut oppilaat pitävät hänelle puhuttelun. Sillä on saatu tuloksia.

  Mitä aikaisemmin kiusaamiseen puututaan, sitä paremmin se saadaa lopetetuksi. Parasta jos saadaan ennalta ehkäistyksi.

  ReplyDelete
 11. Aikuiskiusaus työpaikoilla suhteellisen tavallista, ehkä ei lykätä päätä pönttöön, mutta täysi hiljaisuus on myös julmaa.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.