Tuesday, November 27, 2007

PARAS OPETTAJA

.

Kylläpä häiritsi kun näin tuollaisen lausuman

"Paras opettaja on hän,
joka tietää huomattavasti
enemmän kuin oppilaiden
on tarkoitus oppia."

Eihän tuo sano vielä YHTÄÄN MITÄÄN siitä onko opettaja huono vai hyvä. Opettajan taidot punnitaan siinä mitä hän saa oppilaassa tapahtumaan. Se ei paina mitään mitä hänellä on päässään ellei hän käytä taitojaan ja tietojaan oppilaan hyväksi.

Joskus paras opettaja on se joka älyää pysyä taka-alalla kun oppilas oppii.

Oppilas voi oppia vaikka opettaja ei itse asiassa tietäisi mitään.

Vanha totuus on sekin että opettamalla oppii. Paras opettaja saattaa olla se joka antaa oppilaan opettaa, jolloin oppilas oppii opettamalla.

Joka tapauksessa tuo "viisaus" ei ole viisautta. Siinä tarkoitetaan jotain muuta kuin mitä siinä vaillinaisesti sanotaan.
.

3 comments:

 1. Entäs jos puhutaan tietämisestä sen suhteen mitä opettaa ja miten opettaa? Tekstisi viittasi tuon tyyliseen ajatukseen, jos oikein osasin sen lukea. Tulkinnan tein tietysti omista lähtökohdistani :)

  ReplyDelete
 2. sikuri3:37 am

  Tässä maailmanajassa tietoa suorastaan kaatuu päälle joka puolelta. Uskon, että nykyopettajan tärkein rooli ei ole jakaa tietoa, vaan opettaa, miten sitä voi käyttää. Ja jos pystyy olemaan TAPPAMATTA OPPILAAN TIEDONHALUA, opettaja voi uskoa onnistuneensa.

  ReplyDelete
 3. Isopeikko

  Hyvin aloitat kommenttisi: "Entäs jos..." Sitä voi tulkita äärettömän monella tavalla. Voimme vetää siitä tusinan erilaisia tulkintoja. Parempi olisi jos siinä alunperin sanottaisiin mitä sillä tarkoitetaan. Niin, paitsi... entä jos siinä tarkoitetaankin sitä mitä siinä sanotaan? Silloin se on minun nähdäkseni väärä käsitys tai ainakin jää vajaaksi. Pelkkä tieto ja tietämys ei opetustoimessa riitä. Se on myös saatettava teoriasta käytäntöön. Paras opettaja ei suinkaan ja automaattisesti ole se joka tietää paljon. Tulokset ratkaisevat.

  Sikuri

  Tuo oli toinen puoli siitä mitä itsekin hiukan järkyttyneenä ajattelin kun lausunnon luin: TIETO ja mitä sillä koulumaailmassa tarkoitetaan, pelottaa meitä jotka toivomme opetusohjelmiin muutakin kuin faktatietoja, kovia tietoja ja asiatietoja. Kasvatetaanko lapsia ja nuoria miesten maailmaan, liikemaailmaan, kilpailuyhteiskuntaan, kovaan maailmaan?

  Ja onko siis paras opettaja se joka pystyy ahtamaan lasten päähän mahdollisimman paljon faktaa?

  Siis pienellä kauhulla luin mietelausetta. En allekirjoittaisi sitä missään tapauksessa.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.