Monday, May 05, 2008

PYJAMABANAANIT JA KIELTENOPISKELUOur little Persian friend Mei. I gave her a book called "Pyjamabananas" or "Bananas in Pyjamas".

Menin Elinalle lauantaina, aikomuksena opettaa espanjaa ja oppia persiaa, mutta hänen siskonsa Nahgmehin lapset olivat siellä isovanhempien luona hoidossa, ja täytyy todeta että lasten kanssa touhutessa espanja jäi vähälle. Sen sijaan persiantaitoni lisääntyivät, ja Mei oppi minulta suomea. Vein hänelle kirjan nimeltä Pyjamabanaanit ja siitä kuvia osoittelemalla ja niitä nimeämällä yhdistimme kielitaitomme. Tähti on setare (vrt. englannin star), lapio on bil (en tiennyt), banaani on moz (tiesin), hiekka... en muista, vesi on ab.

Viikko sitten vein Meille pikkukirjan Napsu oppii tanssimaan, missä on nalleja. Sitä on hänen kanssaan luettu kuulemma pitkin viikkoa nukkumaan mennessä, mutta vierailupäivämme iltana hän ei tahtonut millään asettua nukkumaan. Oli liian jännittävää varmaankin.

Nyt lauantaina hän alkoi kälättää jotain omaa jokelluksen tapaista kieltä. Arvelimme että hän yritti puhua suomea. Vahva motiivi. Minulla on ajatus että häntä ajaa halu pärjätä päiväkodissa. Pääsee muiden kanssa kommunikointiin kun oppii suomea. Siellä ei hänen lisäkseen ole muunkielisiä, joten joka päivä on hänelle kielikylpy. Ei kestä kauan kun lapsesta tulee suomenkielinen. Nyt hän oli jo osannut korjata vanhempiensa ääntämisestä mehun. Ei **me HUU**, vaan ME hu.


3 comments:

 1. Peikko kysyi mikä on tärkein yksittäinen syy miksi maahanmuuttajat eivät kotoudu. Maahanmuuttaja, joka tekee jatkuvasti työtä maahanmuuttajien kotouttamisen parissa vastasi hetkeäkään epäröimättä: "kielitaito". Opettakaamme siis suomea maahanmuuttajille.

  Luulen, että suomalaiset ovat liiankin herkästi puhumassa itse ulkomaata ja viemässä näin oppimisen mahdollisuuksia niiltä jotka haluaisivat oppia ja harjoitella.

  ReplyDelete
 2. Ihanaa!
  Lapsilta oppii... =)

  ReplyDelete
 3. Isopeikko puhuu asiaa. Kielitaidottomana ihminen on hyvinkin eristyksissä, ja saattaa alkaa erakoitua ja passivoitua.

  Hallatar: Niinpä :) Ja kaikkein paras oppi ihmisten välillä on molemminpuolista.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.