Wednesday, July 02, 2008

OPEN EI KANNATA PROVOSOITUAToinen lomapäivä. Ei ole kovin paljon tullut istuttua tietokoneen ääressä. Helpotus saada pitää taukoa nettikurssien pitämisestä. Blogeissa olisi kiva ehtiä vierailla enemmän. Aasiakas.net on niitä harvoja blogeja mitä olen viime aikoina lukenut. Sen postaukset, kommentit ja kommenttilaatikkoihin syntyvät keskustelu ja kiistely kiinnostavat viestinnän ja psykologian ihmistä. 

Blogin perusidea on kerätä tarinoita joissa asiakas on käyttäytynyt väärin, epäasiallisesti, törtösti tai muuten vaan ollut tyhmä. Kommenteissa otetaan osaa asiakaspalvelijoiden kärsimyksiin tai moititaan heidän herkkähipiäisyyttään, epäillään juttujen todenperäisyyttä, todistellaan puolesta tai vastaan, toivotetaan "väärien mielipiteiden" tyrkyttäjät hemmetin kuuseen, suututaan mielipiteistä joista ei pidetä, suututaan oletetuista mielipiteistä  rivien välissä, tuodaan asiatietoa avuksi ja kerrotaan omia asiaa sivuavia kokemuksia. 

Hiljattain sukeutui väittelyä, vihaistakin, siitä missä määrin taksikuskit saavat puolustaa itseään ryöstäjiä vastaan. Kun tunteet kuohahtivat, järki katosi muutamalta kommentoijalta. Ne jotka varoittelivat hätävarjelun liioittelusta ja kehottivat pysymään lain puitteissa, saivat haukkumisryöpyn niskaansa, tyyliin: "Eikö siis sinun mielestäsi koskaan kukaan saa puolustaa itseään vaikka tultaisiin päälle kirves kädessä?" 

Tuo on kyllä hauska piirre ihmisessä että heilautetaan tilanne toiseen ääripäähän ikään kuin ei mitään välimaastoa olisi. Olen joskus moittinut opiskelijaa siitä että hän ei ole valmistautunut puhelinenglantiin, ja saanut vastaukseksi kiihtyneellä äänellä: "No herrajesta enhän minä voi aamusta iltaan joka päivä opiskella englantia!" Olen siihen rauhallisesti sanonut että itse valmistaudun ja keskityn vähintään 15 minuuttia ennen jokaista puhelua. En koskaan tule kylmiltään.

Opettajan ei kannata provosoitua vastaamaan kiihtyneeseen ääneen samaan sävyyn. Ei myöskään kannata pelästyä ja alkaa perua lausuntoaan. On pidettävä ohjakset käsissä. Auttaa kun tietää että kiihtymisreaktio on normaali silloin kun ihminen saa moitteita. Äsken mainittu opiskelija valmistautui seuraaviin puheluihin ja kurssitus eteni hyvin. Meistä kumpikin tiesi että minun kuuluu vaatia osallistujilta täysipainoista suoritusta.

2 comments:

  1. charlotta3:49 pm

    Hei! Tuossa viimeisessä kappaleessa oli asiaa niillekin, jotka eivät ole opettajia. Kaipa minun olisi paras opetella paremmaksi suostuttelijaksi, mutta jos nyt saan lähimmäisen kiihtymään, niin minun kannattaisi pysyä tyynenä. Huomaan, että yleensä olen
    ruvennyt perumaan sanojani, eikä tietysti mikään sitten muutu. Terveisiä, Charlotta PS. Arvasit oikein, olen lomalla vielä pari viikkoa elokuussa

    ReplyDelete
  2. Charlotta: Joo, ihmissuhdetaidothan tässä on kyseessä laajemmin otettuna. Toisiin ihmisiin pysty paremmin vaikuttamaan jos pysyy tyynenä. Luonnistuu kyllä meiltä hämäläisiltä :)

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.