Sunday, August 10, 2008

Käpyjä ja banaanejaWhat? Punaisia käpyjä? Tai pinkkejä. Oudonnäköistä. Voisi luulla että ollaan eri planeetalla, mutta Pohjois-Helsingin lähiössä tuon kuvasin.  

Espanjan TV:ssä näytettiin mitä kikkoja voi tehdä banaanilla ja banaanille, espanjaksi un plátano. Jos haluaa viivyttää ostamansa banaanin kypsymistä, sen voi kietoa sanomalehteen ja pistää kylmään. Olin ostanut nipun vihertäviä banskuja. Otin yhden, pistin sanomalehteen ja jääkaappiin. 

Seuraavana päivänä sain omin silmin todeta että verrokit olivat kypsyneet keltaisiksi kun näytebanaani vielä vihersi. Niin se on, kuten aikanaan laboratoriohenkilöstöä kielikouluttaessani totesin; keittiö on totisesti kuin tutkimuslaboratorio. 

Ohjelmassa demonstroitiin miten banaanin kuorella, sen sisäosalla, voidaan kiillottaa kenkiä. Mustat miestenkengät oli esimerkkinä, ensin hangattiin kuorella, sitten talouspaperilla. Seuraavaksi pyyhittiin huonekasvin lehtiä. Fiikukselta näytti.

Tähän sopiva huomautus: On kaksi valmiskakkua joista tykkään: käpykakku ja banaanikakku. Nam. Nykyään ruokavaliooni kuuluu pääsääntöisesti "luonnollisia" ruokia, kuten vihannekset, hedelmät ja ruisleipä, mutta kakkukin maistuu. 

Tänään ollaan retkelle menossa latinoporukan kanssa. Eväät reppuun ja reput selkään.

13 comments:

 1. Tuo kengänkiillotusvinkki onkin oiva. Kiitos.

  ReplyDelete
 2. Hitsi, niin onkin. Taidan kokeilla itsekin :)

  ReplyDelete
 3. Jep. Minä taas muistan nämä lilat kävyt kuin eilisen päivän. Lapsena piti kiivetä kuusen latvaosastoon niitä poimimaan - ja tulla alas pää edellä. Outs!

  Yhden suomalaisen suuren (nais)runoilijan mukaan "lapsi putoaa kuin käpy puusta maailmaan" tai jotain sinne päin ja alkaa sitten soveltaa omia hassuja päätelmiään kaikkeen ympärillä olevaan... hauskasti ajateltu. :)

  t. m

  ReplyDelete
 4. M: Tosiaan hauskasti ajateltu, etten sanoisi osuvasti!

  "Latvaosastoon" - :D

  ReplyDelete
 5. Kiitos banaanin säilytysvinkistä. Inhottaa aina kun ostaa kimpun banaaneja, ne täytyy syödä vähintään kolmen päivän sisällä, ennenkuin alkavat vaihtaa väriä. Lilat/pinkit käpybanaanit näyttävät mielenkiintoisilta, enpä ole heitä ennen nähnytkään. Kiitos siitäkin siis. :D

  ReplyDelete
 6. Kazza: Ilahduin itsekin tuosta vinkistä. Me syömme paljon banaaneja mutta joskus ehtivät liikaa ruskistua. Nyt osataan olla viisaampia kuin ennen.

  Teillä Uudessa Seelannissa mahtaa kasvaa omasta takaa kaikenlaista täällä eksoottista hedelmää, kuten kiwia. Pidän niistä ja myös uusseelantilaisesta aksentista... Odotan mielenkiinnolla postauksiasi :)

  ReplyDelete
 7. Tuo voi olla Picea abies Acrocona.
  Kauan sitten kun söin käpykakkua, nam.

  ReplyDelete
 8. Hannele12:14 am

  P.S.
  En osta koskaan vihreitä banaaneja,
  niissä vitamiinit vielä kuoressa, mauttomiakin.

  ReplyDelete
 9. Picea abies on kuusi, sen muistan koulusta. Acrocona voisi ehkä merkitä "terävä käpy"...

  Käpykakku, tai käpyleivos, on kiva joulutraditio, tykkään.

  Banaaneissa pidän enemmän niistä hiukan mauttomista kovanpuoleisista kuin ruskehtavista pehmenneistä. Makuasia. Smaksak :)

  ReplyDelete
 10. Rita, totta puhut! :) Täällä on todellakin paljon erilaisia hedelmiä, appiukon hedelmätilalla oltiin poimimassa nektariineja, luumuja ja persikoita viime kesänä, ja voi miten herkullisia ne olivatkaan! Koskaan en ole syönyt hedelmiä suoraan puista, ne ovat niin uskomattoman mehuisia ja suuria, ettei usko todeksikaan. Mehu vaan valuu sormien läpi kun puraisee :DD

  Noiden lisäksi söimme paljon esim. avokadoja, omenia, päärynöitä, feijoia (aivan uusi tuttavuus).

  ReplyDelete
 11. AHh, herkullista ja mehukasta kertomaa... kuola valuu jo :D Feijoja? Never heard :O

  ReplyDelete
 12. Rita, feijoa oli minullekin aivan uusi tuttavuus, mutta mielenkiintoinen sellainen. :) Feijoa on guavaa muistuttava maukas hedelmä, joka sisältää hyvin paljon C-vitamiinia. Siitä tehdään täällä Uudessa Seelannissa piirakkaa, sosetta, marmeladia, mehua tai syödään sellaisenaan lusikalla. :) Ja ai, miten hyvvää!! :DD

  ReplyDelete
 13. Kiitos tietoiskusta :) Isoissa ruokakaupoissamme on kaikenlaista kaukomaiden hedelmää. Ties vaikka olisi feijoaakin. (Vaikka en kyllä usko)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.