Thursday, August 14, 2008

MökkimietteitäKesämökkielämä väheni monilla kun koulut alkoivat, ainakin niillä joiden mökit ovat kaukana kodista. Innokkaimmat mökkeilijät jatkavat pakoa kaupungista lokakuuhun pitkienkin automatkojen päähän. Kesäloman tuntua voi jatkaa sitkeydellä ja päättäväisyydellä. 

Kuvan asumus on keskeltä Helsinkiä, lähellä merta, aikaisemman postaukseni luontopolun varrelta. 

Nuoruuteni Tampereelta muistan yhden ystävän jonka perintömökki sijaitsi 8 kilometrin ajomatkan päässä kaupungista. Vanhempieni mökille ajettiin vajaa puoli tuntia, saman verran kuin nyt kotoani Helsingin keskustaan.

Suonenjoen mansikoillekin oli löytynyt poimijat sanottiin lehdessä. Kesä saadaan tarkkaan talteen, ihan säilötyksi asti. Pitkään riittää syksynkin satoa ja torielämää. Metsien miehet ja naiset pääsevät marjaan ja sieneen. Niihin kyllä mahtuu. Onpa joku mennyt kalaankin. Muutkin kuin Joonas. 

Ja me kaikki olemme verkossa. Öin ja päivin surffailemme. Minulla on kysymys: Viettivätkö koululaiset kesäloman ulkoillen, urheillen, luontoretkiä tehden ja voimia keräten, ehkä kesätöissä, vai nukkuivatko puoleen päivää ja vääntäytyivät siitä telkkarin ja tietokonepelien ääreen?  

Mökkihöperyys väistyy seuraelämän vilkastuessa mutta kesä jatkuu silti. Kirjastojen aukioloajat paranevat. Syksyn kieliopintoja pääsee suunnittelemaan ja liikuntakursseja valitsemaan. Muutamalla tutulla on kesäloma vielä edessä tai meneillään. Itselläkin tässä kuussa vapaata jäljellä, vapaat viikonloput ja kesäfiilis. Asun pienessä omakotitalossa joka muistuttaa ulkoapäin kesämökkiä. Pihakaivokin on, ja pihakoivu.

11 comments:

 1. Kalliolla kukkulalla asumme mökissämme koko vuoden, lähellä merta ja suurkaupunkia. Seuraan vuoden aikoja ja eroja joka päivä ja poimin marjoja suuhuuni aamiaiseksi..

  ReplyDelete
 2. HANNELE: Hurmaavalta paratiisilta kuulostaa!

  ReplyDelete
 3. Moi Rita!
  Tack för uppskattning!
  Nautin käydä sivullasi, värit ja kirjoitukset ovat kuin lääkettä sielulle.
  Ai ,että jo koulut alkanut, ei meillä vielä, ainoastaan opettajat kai.
  En tiennyt että Kivinokalla tuollaisia kävelyteitä on. Ihanaa.
  Kuten huomaan sivustasi ; haluat myös antaa nuorille virikkeitä, mikä tarkoittaa että aina joku saa idean jatkaa tätä kaunista maailman menoa.
  Toivoa saa, ihan ilmaista.
  terveiset makilta!

  ReplyDelete
 4. Kära Maki: Det var trevlligt att du kom :)

  Kiitos kiittelyistä, samaten sinun sivusi virkistävät!

  Ei minullakaan ollut aavistusta noista Kivinokan upeista luontopoluista ja taiteesta ennenkuin espanjankielisestä ystäväklubilsa tuli kutsu retkelle. Joskus tuntuu että ulkomaalaiset tietävät enemmän Suomesta kuin meikäläiset, hah hah :D Blogien avulla voimme levittää mainosta ja tietoa edelleen. Luonto on upea, kuten sinäkin blogissa juuri totesit.

  ReplyDelete
 5. Pahoin pelkään että olet oikeassa nykynuorison suhteen. Tietokoneita ja pelikonsoleita, kauas on tultu jopa minun lapsuudestani, oltiin rannassa koko päivä tai metsässä leikkimässä, ikinä ei kesällä vietetty aikaa sisällä talossa, ainoastaan jos vettä tuli kuin saavista kaatamalla!

  Ihanalta kuulostaa tuo omakotitalosi ja pihakoivu. Rattoisia vapaapäiviä sinne, toivotaan vielä sinne Suomeen lämpimiä loppukesän päiviä! :)

  ReplyDelete
 6. Tietokonepelit ovat valitettavan addiktoivia, sitä paitsi, ja monissa perheissä molemmat vanhemmat ovat päivät töissä ja lapset tekevät sitä mikä on helpointa. Ellei sitten satu olemaan joku innostus kaveripiirissä, tai hyvä liikuntaharrastus tms.

  Minun on jo jonkin aikaa pitänyt kysyä sinulta tätä: Paljonko kello on U. Seelannissa kun se on täällä esim. 8 aamulla? Taidanpa tulla henk.kohtaisesti kysymään. Siis blogista, en sentään lentoa lähde varaamaan :D

  ReplyDelete
 7. Tsinnia7:31 am

  Kyllä minusta lasten kuuluu saada kesällä nukkua puoleen päivään, jos siltä tuntuu. Sehän on heidän lomaansa! Ainakin meidän kolmasluokkalainen oli alkukesästä niin rätti, että lepo teki hyvää. Kyllä hän siitä sitten heinäkuulla lähti juoksentelemaan pitkin metsiä, kun oli aikansa ottanut rauhassa sisätiloissa. Miksei lapsilla olisi tarvetta löhöilyyn siinä missä aikuisillakin?

  Peleihin pätee mielestäni sama kuin muihinkin addiktoiviin asioihin: täytyy rajoittaa. Lapsia rajoittavat aikuiset, onneksi. Aikuisilla kun riippuvuuksia ei rajoita kukaan. Moni aikuinen vietti kesälomansa kaljakuppilan terassilla, satoi tai paistoi (koska sisällä ei saa tupakoida).

  ReplyDelete
 8. Tsinnia7:53 am

  Vaahtoan vielä tästä, että ennen oli kaikki muka paremmin (olen ruvennut saamaan tästä jo näppylöitä). Että koululaiset olivat innostuneita syksyn alussa, kun olivat viettäneet koko kesän vapaana metsiköissä. Minusta se on aika yksipuolinen näkökulma, joidenkin ihmisten oma kokemus. Oman sukuni 40-lukulaiset ovat kyllä juosseet villeinä ja vapaina kesät, mutta koulut on silti jätetty kesken ja toisilla on poliisikin käynyt kolkuttelemassa ovella. Myöhemmät polvet sen sijaan ovat olleet innostuneita koulusta, aina murrosikään saakka. Nykyään harvemmalla jää koulu kesken murrosiässäkään, koska ymmärretään, että ei siitä tarvitse olla innostunut, riittää kun käy sen koulunsa.

  Minusta tämä asia on nykyään paremmin kuin ennen. Mutta tämäkin on vain oma kokemukseni asiasta.

  ReplyDelete
 9. Tsinnia: Taidat suhtautua aika kiihkeästi jos näppylöitä tulee ja vaahto nousee:D

  Joistakin asioista kannattaakin vaahdota, tai ainakin keskustella.

  "Nykynuorison" huonot elämäntavat ovat takuulla olleet aina tapetilla jokaisessa aikakaudessa, samaten monien mielessä väikkyy ajan kultaama "entisaika jolloin kaikki oli hyvin". Kannattaa tavoitella kulta-aikoja omaan ja lastensa elämään mielluummin kuin harmitella "vääriä mielipiteitä".

  Ja tämäkin siis vain henkilökohtainen ajatelmani. Kukin hoitaa oman ja lastensa elämän katsomallaan tavalla.

  ReplyDelete
 10. Tsinnia5:54 pm

  Juu, suhtaudun kiihkeästi, koska tykkään ajatella, että paljon on kehitystä tapahtunut ja meillä on aivan upea nykynuoriso! Joka aikaan kuuluu hyviä ja huonoja asioita, mutta yleensä nykypäivästä nostetaan esiin ne huonot ja menneistä ne kullatut. Muistan toki itsekin oman nuoruuteni kauniina ja aurinkoisena :)

  Minusta nykyajan lapset ovat ihanan innokkaita!

  ReplyDelete
 11. Onneksi pääsee perjantaina mökille Pohjois-Karjalaan.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.