Sunday, March 29, 2009

Mitä tiedät Iranista?Jezhwan teki postauksen otsikolla Mitä tiedät Iranista? Iranilaiset eli persialaiset ovat huomanneet että usein heitä luullaan arabeiksi. Eivät he ole. Arabian kieli ja persian kielikin ovat erilaisia. Tekstin yhteydessä olevalla videolla näkyy tunnettuja ihmisiä joilla on persialaistausta, mm. Andre Agassi, uutistenlukija Christina Amanpour ja Freddie Mercury.

10 comments:

 1. Tuon mistä kirjoitit, tiesinkin. Siellä on paljon hyvää, tiedän sen ,koska minulla ystävätär joka siellä syntynyt, serkunpoika,jonka isä sieltä.Mutta sääli,että hallinto siellä on sellainen kuin se on...

  ReplyDelete
 2. YAELIAN: Joo, muistan että sinulla on yhteyksiä. Kiva tietää tarkemmin.

  Miten mahtaisi suomalainen sopeutua elämään Iranissa muslimina - tai luterilaisena? Esim. keski-ikäinen nainen, joka on tottunut itsenäisyyteen ja vapauteen, ja länsimaiseen kulttuuriin?

  ReplyDelete
 3. Tänään tuli uusintana YLE 1:n ohjelma Radioateljee, joka oli tehty Abbas Kiarostamin runojen pohjalle, suom. Hämeen-Anttila.

  En ollut ennen tiennytkään että Kiarostami on myös runoilija. Mutta toisaalta ei ole ihme, koska elokuvaohjaajana hän on kyllä runoilijoiden sukua selvästi.

  Muutama iranilainen tuttu on täälläkin, yleensä tavataan kaupassa ja juututaan keskustelemaan Iranin historiasta. Viimeksi puhuttiin mystikkokulttuurista, sufilaiset ovat hengissä ja voivat hyvin.

  ReplyDelete
 4. Oletan ,että se olisi vaikeaa.Itsestäänselvyydet pitäisi unohtaa ja sopeutua ympäristöön, vaikkei ne säädökset miellyttäisikään.Minulle ainakin se olisi kovin vaikeaa....

  ReplyDelete
 5. Ääks! Aika vähän tiedän, vaikka telkkarista jonkun dokumentinkin katsoin. Sen tiedän, että Irania ei kutsuta arabimaaksi, vaikka naapurit sitä ovatkin ja se johtuu juuri kielestä ja uskonnosta.

  ReplyDelete
 6. RIPSA: Kiitos eksotiikkaa huokuvasta kommentistasi:)

  Persian kieli on otollinen runoudelle. Sen kuuleminen on ainakin minun korvilleni kuin musiikkia.

  YEALIAN: Varmaan minäkin yrittäisin sopeutua. Elämä tulisi turhan vaikeaksi jos pyrkisi kapinoimaan tai lähetyssaarnaamaan.

  KATILEIN: Eihän kaikkien tietenkään tarvitse kaikkea tietää. Joskus vaan havahtuu siihen että oho, onkos minun yleissivistyksessäni aukkoja? :D Nykyään on helppo googlettaa kaikkea mikä sattuu askarruttamaan.

  ReplyDelete
 7. hallinto Iranissa eniten askarruuttaa...ihmiset ovat periaatteessa samanlaisia ympari maailman...rakastamisen kaipuu, hyvaksytyksi tulemisen tarve, suru, ilo jne. Mm. tunteita ilmaistaan eri tavoin mutta tunteet ovat samanlaisia...

  'Nykyään on helppo googlettaa kaikkea mikä sattuu askarruttamaan'
  tuo on totta...ainoa ongelma on se, etta jos kaikesta kiinnostavasta ottaisi selvan ei elamassa ehtisi muuta tekemaan kuin googlettamaan! :)

  ReplyDelete
 8. BLOGitse: Niinhän se on että ihmiset ovat ihmisiä. Joissakin kulttuureissa ja hallitusmuodoissa joutuu piilottamaan tunteita ja vaikenemaan. Sananvapaus on, kunhan ylistää hallitusta.

  Jos ottaisi selvän kaikesta kiinnostavasta... aagh, sehän olisi tosiaan yhtä googlaamista: google google google!

  ReplyDelete
 9. josta tuli viela mieleen...
  sananvapaus on todella tarkea asia. maailmalla asuessa sen oikein tuntee, selkanahassa. Ei halua kirjoittaa kaikkea ihan niin...suoraan ja suomalaisen karkevasti...yritan pitaa sanaisen arkkuni sopivasti raollaan. en halua minkaanlaisia ongelmia mistaan suunnasta...niita nimittain voi tulla yllattaen mm. kateellisilta, poliittisilta, uskonnollisilta jne. tahoilta...
  Jonain paivana kun sana-arkku saa ammottaa apposen auki, annankin tulla sitten oikein voimasanojen kera! :)

  ReplyDelete
 10. BLOGitse: Ajattele miten harmillista olisi jos blogeissakin iskisi sensuuri. Kirjoittaisimme tekstin ja postaisimme. Kohta huomaisimme että osa sanoista on mustattu ja pari kappaletta poistettu. Iik!

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.