Thursday, March 19, 2009

Murphyn lain kiertäminenRanskan virheenkaihtajamme, no hups eikun höps kirjeenvaihtajamme Maurelita on palannut blogiaan kirjoittamaan. Postaus aina suomeksi sekä ranskaksi.

Minä laadin tänään italian oppimateriaalia ja pykään englannin nettikurssin raporttia jonka pidän tapanani lähettää oppilaille perjantaisin.

Sähköpostissa on ollut tänään raivaamista. Bulldozer tai ainakin lapio tarpeen.

Lisäenergiaa kävelylenkistä. Saapastelin tunnin kiekan. Tehosi.

Olen innostunut uudesta kirjahankinnastani, Korhosen kiusaamista käsittelevästä teoksesta. Se on niin valaiseva että loistan kuin lamppu. Olen juuri pääsemässä lukuun jossa lukija joutuu haasteen eteen. Luku on otsikoitu: 

MITÄ TEHDÄ KIUSAAMISTAPAUKSISSA

Tunnista kiusaaminen:

Oletko kiusaaja - vai kiusattu?

Runotorstain ja Valokuvatorstain aiheena Murphyn laki. Jos ehtisin, osallistuisin. 

- Se jono jossa seisot liikkuu aina hitaimmin.

- Voileipä putoaa lattialle aina voipuoli alaspäin.

Minun vastaukseni haasteeseen olisi lähtökohdaltaan se että etsisin keinon kiertää Murphyn lain. Ei se paljon hoksottimia vaadi. Ainoastaan positiivisen asenteen, halun ratkoa ongelmia ja pientä kekseliäisyyttä.

15 comments:

 1. Täytyy sanoa, että haasteen kuvittaminen on erittäin haasteellista minulle - enhän ole ottanut lain toteutumista kuvia, vaikkapa nyt niistä lässähtäneistä tai palaneista kakuista8) Jos kumminkin sattuu, voi yrittää unohtaa mahdollisimman nopeasti;)

  ReplyDelete
 2. INKIVÄÄRI: Enpä ole minäkään niitä jotka keräävät todisteita Murphyn lain toteutumisesta. Sehän olisi melkein sama kuin että alkaisi pyrkiä epäonnistumisen suuntaan.

  ReplyDelete
 3. Rita, voileivän putoaminen voipuoli alaspäin ei kuulu Murphyn lakiin.

  Se kuuluu fysiikkaan. Nimittäin voi painaa sen verran enemmän että leipä väistämättä putoaa voi alaspäin.

  Tästä oli muistaaakseni todistelu Scientific American -lehdessä.

  Pahus. Pitäisi imuroida.

  ReplyDelete
 4. RIPSA: Kyllä kuuluu! Yksi kohta Murphyn laissa on nimenomaan väittämä että voileipä putoaa aina voipuoli alaspäin. Se on Murphyn laki koska se on siihen kirjattu. Minulla taitaa olla kirjahyllyssäni se kirjakin. Se ei luonnollisestikaan merkitse sitä että se on tosiasia.

  Näin televisio-ohjelman jossa testattiin tuota voileipäjuttua ja muita Murphyn lakeja. About fifty fifty meni voileipien osalta. Eivät ne aina suoralinjaisesti putoa. Jos putoaisivat elävässä elämässä niin että aina otan ja tipautan "suoraan" kyllähän siinä painava kevyen voittaisi, mutta fysiikassa pätevät myös liikkeen ja vauhdin lait.

  Jonoväittämää testattiin myös. Ei sekään pitänyt paikkaansa. Tietenkään :)

  ReplyDelete
 5. Peräänkuulutit kekseliäisyyttä välttää Murphyn laki. Kuulisin mielelläni, miten voit itse vaikuttaa seuraavaan tilanteeseen: Tyhjällä maantiellä ajat pyörällä tai autolla, ihan sama. Saat ajella kilometrikaupalla yksiksesi. Kun näet jonkun lähestyvän itseäsi, on aivan varmaa, että samaan aikaan juuri samassa kohdassa kohtaavat kaikki kolme: pyörä ja kaksi autoa. Millilleen samassa kohdassa, vaikka tietä kohtaamisen jälkeen ei näy kulkevan taaskaan viiteen minuuttiin kukaan muu kuin sinä yksin körötellen.

  En keksi väittämääsi muuta ratkaisua kuin äkkiä koukata sivutielle, kun näen jonkun lähestyvän!

  ReplyDelete
 6. Eli siis kapteeeni Edward Murphy, USA:n ilmavoimat, Nevadan tutkimusryhmän johtaja, ja tarina kulkee näin:

  piti tutkittaman miten ihminen reagoi kun hänet pannaan raketin saattelemana radalle ja nopeus nousee 0-600 km/tunnissa.

  Koekaniini-raukka oli köytetty elektrodein ja testin jälkeen piti katsottaman että mitä testi näytti.

  Blanko, nada, nothing, niente.

  Elektrodiryhmä oli saanut väärät manuaalit ja kaikki oli kytketty päin honkia.

  Tällöin kapteeni Murphy huokaisi: "I guess if there is a chance that something gets fucked up it certainly will.".

  Ilmeisesti voileipä-tapaus on myöhempi koe...

  Joka tapauksessa tarina Murphysta oli jokin aika sitten Scientific Americanissa. Voi olla jokunen vuosi. Aika kuluu niin tavattoman nopeasti näin vanhemmiten.

  ReplyDelete
 7. Anteeksi, siis lehden numero on huhtikuu 1997. Sisältää parittomien sukkien tapauksen ja joutumisen aina pisimpään kassajonoon.

  JA: voileipä on siis paahtoleipä ja fysiikka on kirjoitettu (hardwired) Isossa Pamauksessa jo!

  Alkuperäinen huokaus f-sanoineen päivineen oli 1949. Olin silloin 4-vuotias ja harjoittelin potkupalloa isän kanssa ja osuin joskus maaliinkin.Mutta tottakai katson olevani osa Suurta Pamausta (Big Bang).

  Mikä KIRJA sinulla on, Rita?

  ReplyDelete
 8. Positiivisuus rokkaa ! Ja kevät on hirmuisen pop... =)

  ReplyDelete
 9. KIRLAH: Minulle on samantapaisesti käynyt tanssilattialla. Kaksi tanssivaa paria, valtava lattia, ja emmekös kohta törmäneet :D

  Minun ratkaisuni: Nauroin riemastuttavalle jutulle.

  Tuossa sinun tilanteessasi ehkä toimisin niin että pysäytän autoni/pyöräni ja jään hetkeksi odottamaan - jos kerran tiedän ja uskon että noin tulee käymään. Siinä odotellessani mietiskelisin sitä miten helposti voi vaikuttaa omaan kohtaloonsa jos on tietoinen :)

  Tosi hyvä esimerkki sinulla! Pidin siitä.

  ReplyDelete
 10. RIPSA: Kiitos kapteeni Murphyn tarinasta. Toinen minäni Arkiterapeutti Kops katsoisi kapteenin toimia selittelynä tai yrityksenä vapautua vastuusta tms. Ihmisen psykologiaa?

  Juttu kehittyi sittemmin varmaan huumorina ja alettiin keksiä samantapaisia väittämiä. Kieltämättä hauskoja, ja pessimististen realistien mieleen.

  Ah, parittomat sukat! Se on klassikko :)

  En ole varma ymmärränkö KIRJA-kysymystä, mutta kovasti nautin lukea nuo selityksesi mööfistä :D

  Paahtoleipiä ne olivat minunkin näkemässäni ohjelmassa, muistaakseni niitä singottiin pienellä katapultilla. (Siitä on jo aikaa.)

  ReplyDelete
 11. MAURELITA: Kiva saada pirteä olemuksesi takaisin keskuuteemme :D Sähän rokkaat!

  ReplyDelete
 12. Rita, sinulla on ilmeisesti kootut tapaukset Murphyn laista. Vasta tajusin.

  Nyt on perjantai ja hyvä päivä tutkia kassajonoja.

  Oletetaan että kassoja on 8. Minkä tahansa kassan valitseminen tarkoittaa todennäköisimmin pitkää odottelua. Koska kahdeksasta kassasta vain yksi on nopein...

  Jaa että katapultti? Lehdessä selitetään asia niin, että kun pöytä on tietyllä korkeudella niin painavin osa siitä kiepahtaa tietyllä tavalla ja maan vetovoima vetää sitä puoleensa: eli siis voi!

  Jos me oltais sen sijaan 3 tai 4 metriä pitkiä, niin leipä ehtisi kiepahtaa useamman kerran ja lopputulos olisi vähemmän varma.

  Sitä paitsi ei ole sanottua söisivätkö 3-4 m. korkeat ihmisoliot ylipäänsä paahtoleipiä. Se saattaisi olla liian hötöä niin isoille olioille.

  Joo, se oli siis huhtikuun numero, mutta kyllä kapteeni Edward Murphy oli todella elänyt ja ollut ja hänen mukaansa lakikin nimetty ja todistettavasti aivan oikeita fysiikan ym. lakien mukaisia tapahtumia siinä on.

  ReplyDelete
 13. RIPSA: Kiitos kiinnostavasta kommentista.

  Tuo minun kirjani otsikon ja takakannen esittelyn perusteella on lähtökohtana että kaikki mikä voi mennä pieleen myös menee pieleen. Se ei vaikuta fysiikalta eikä sisältö muutenkaan tieteelliseltä.

  Ehkäpä on olemassa myös vakavasti otettavaa Murphylogiaa.

  Minulla on oma keinoni kassajonoihin. En mene kauppoihin ruuhka-aikaan. Vakuutan että tepsii.

  Paahtoleipään tehoaa se kun pesee lattian niin puhtaaksi että ei haittaa vaikka poimii leipänsä sitä kautta suuhun. Viisas osaa ennakoida painovoiman eikä mämmelöitse ruokiensa kanssa :D

  ReplyDelete
 14. Minähän sanoin jo että pitäis himpskatti vieköön imuroida.

  Mutta emmä nyt ehdi, pitää mennä arkiston leffaan.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.