Tuesday, March 31, 2009

Myyjä hätyytti minuaPari kolme vuotta sitten otin valokuvan kaupassa ja miesmyyjä ilmestyi kohta kärppänä tiukkaamaan oliko lupa kuvan ottamiseen. Ei mikään miellyttävä kokemus vaikka se kohteliaasti hoidettiinkin ja hän sanoi että "no ei siinä sitten mitään" kun olin kertonut vain ottaneeni isääni varten kuvan juomista joita halusin suositella.

Two and a half years ago I took a picture in our grocery shop and a shop assistant came to ask me if I had a permission to do that. Taking pictures was forbidden, he informed me. Yesterday I learnt it's not forbidden any more. Or at least so one of my commentators says. According to him/her it is alright to take pictures in restaurants, tube stations, health centres and so on, as long as publishing the photos doesn't offend anyone.

Tuon postaukseni olin tehnyt 10.8.2006 ja eilen sain siihen kommentin. Kommentista tuli tieto koneelleni koska minulla on moderointi päällä, mutta sitä se ei ilmoittanut mihin tekstiin kommentti liittyi. Sattumalta sen löysin kävijämittaria katsottuani. Kiinnostavaa tietoa nyt siis hallussani nimimerkiltä Hallum (Spelt backwards Mullah!):

"Suomessa saa kuvata vapaasti KAIKISSA julkisissa paikoissa, myös ravintoloissa tai terveyskeskusten auloissa, metroasemilla, junissa, kaupoissa jne. Ainoat rajoitukset koskevat kuvien julkaisua henkilöä loukkaavissa tai halventavissa yhteyksissä.

Suomen journalistiliiton lakimies Sanna Kivinen sanoo, että loukkaava yhteys voi olla vaikkapa asiaan täysin liittymättömän henkilön kuvan julkaiseminen rikollisuuden lisääntymisestä kertovan jutun yhteydessä. Loukkaava voi olla kuva esimerkiksi tunnistettavasta, sammuneena puistonpenkillä makaavasta ihmisestä."

Tuon lausunnon perusteella voisin mennä uudelleen räpsimään kuvia Jättijakoon. Hahaa. Enpä taida uskaltaa. Ne traumat nähkääs. Minkähänlaiset traumat sille myyjälle jäi? Ei taida tuntua kivalta hätyyttää vakituisia asiakkaita.

8 comments:

 1. Mutta jos paikalta kehoitetaan poistumaan, niin näin on myös tehtävä.

  ReplyDelete
 2. ANNA: Poistun heti jos kehoitetaan poistumaan enkä sitten enää palaa rikospaikalle :)

  ReplyDelete
 3. No tuohan on hyvä tietää, siis että saa kuvata vapaasti kaupassakin Suomessa.Täällä yhdessä ihanassa vihannesmarketissa kerran rupesin ottamaan kuvia, niin eikö ilmaantunutkin kaupan myyjä heti torumaan ja ilmoittamaan,että ei siellä saa kuvata.Nytpä täytyykin ottaa selville, saako täälläkin vapaasti kaupoissa kuvata...

  ReplyDelete
 4. YAELIAN: Minä en ole enää yrittänyt kuvata liikkeissä, enkä aio yrittääkään. Ei ole sanottua että kaupassa ollaan samaa mieltä kuin kommentaattori Hallumin tuomassa lausunnossa. Ja mitä sanoisi jonkun pienen putiikin omistaja... Niin no kannattaisi varmaankin kysyä haluavatko mainosta meidän blogeihin :)

  ReplyDelete
 5. Aika usein ulkomailla on ihan kyltillä kielletty kaupoissa kuvaaminen. Yleensä nämä tosin on matkamuistoja myyviä liikkeitä, joissa on jotain erityistä ja kaunista kuvattavaa. Tämö on ihan ymmärrettävää.
  Täällä Skotlannissa meille kerrottiin, että jos haluaa kuvata rakennuksia, on viisainta käydä kysymyssä lupa sisältä. Siis ihan tavallisisten asuintalojenkin tapauksessa. Tämä terrorismin takia, tai siis ettei sinua pidätetä terroristina kuvatessasi. Vähän hysteerisen kuuloista ja siksi en ole vaivautunut lupaa kysymään kuvaamiseen. Etenkin, kun noita nättejä taloja on ihan joka puolella. Vielä minua ei ainakaan ole pidätetty :D

  ReplyDelete
 6. ANNI: Kyltti olisi hyvä olemassa. Tietäisi jo valmiiksi eikä tarvitsisi kysellä.

  Nyt kun mainitset tuon terrorismi-uhan, varotoimenpiteet ovat ihan ymmärrettävät.

  Et näytä terroristilta, toivotaan että eivät pidätä sinua, mutta jos pidättävät, bloggaile sitten sellistä käsin:D

  ****************************************************

  KIITOS KOMMENTEISTA KAIKILLE. SORRY ETTÄ EN EHDI VASTAVIERAILULLE TÄNÄÄN!

  ReplyDelete
 7. Oman mukavuuteni vuoksi en ota kuvia kauppojen sisällä muutoin kuin erikoistapauksissa ja silloin kysyen, voinko kuvata.

  Kuvaan näyteikkunoita iltakävelyllä ollessaani. Kysyin varta vasten professori Kemppiseltä hänen bloginsa kommenteissa, saako näyteikkunoita kuvata. Saa. Sinne ulos ei kukaan tule kieltämään, ei ainakaan myöhään illalla.:)

  Kysyn lupaa myös lemmikkieläinten kuvaamiseen. Saan siten paljon hauskempia kuvia, kun koira (yleensä juuri niitä on kadulla omistajansa kanssa) laitetaan poseeraamaan.

  ReplyDelete
 8. BLOGISISKO: Tervetullut tieto tuo näyteikkunoita koskeva. Olen ottanut aina silloin tällöin vaikka en ole varmaksi tiennyt saako. Olen järkeillyt että saa. Nyt voin siis jatkaa ihan rauhassa :)

  Pari kertaa olen kuvannut jonkun koiran, jos on kamera ollut mukana ja olen ryhtynyt juttusille koiran omistajan kanssa. Niistä tulee kivoja kuvia. Ehkä pitää taas kesällä alkaa harrastaa. Siinä tutustuu ihmisiin samalla.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.