Sunday, September 12, 2010

Are these funguses poisonous?



What are these ? Are they edible or poisonous? (I do have a big book on fungi, but not much time.)

Si possono mangiare questi funghi? Sapete?

Lienevätkö syötäviä? Niitä on meidän pihassa. Menenkö sieneen ja jos menen, mitä teen sen jälkeen? Mitä ryöppäys tarkoittaa? Kuulostaa vähän röyhtäykseltä.

Hihii, Ripsa, kiitos nimityksestä "mutteripannu" edellisen postaukseni keittimelle.

5 comments:

  1. Minusta näyttävät pulkkosieniltä, ne ovat myrkyllisiä.
    Sieniä ei kannata poimia, ellei ole aivan varma mitä ne ovat.
    Ryöppäys on kiehuttamista pienen hetken.

    ReplyDelete
  2. Kiitos, Arleena. Menen googlettamaan sen, mutta en ryöppäämään;)

    ReplyDelete
  3. Sienissä pätee yksi nyrkkisääntö:

    Jos et varmuudella tunne sientä, älä syö sitä.

    Sienen tunnistamisessa olennaisia asioita ovat väri, lakin muoto, helttojen/pillien väri ja kasvupaikka. Tuo näyttäisi tosiaankin olevan pulkkosieni ja lievästi myrkyllinen sekä allergisoiva.

    Ryöppäys on sama asia kuin kemiassa kiinteä-nesteuutto. Siinä sienet kuumennetaan vesihauteella kiehumispisteeseen, annetaan kiehua muutaman minuutin ja sen jälkeen vesi kaadetaan pois. Toistetaan 2-3 kertaa. Tällöin vesiliukoiset myrkyt erittyvät sienistä keitinveteen. Nyrkkisääntö on, että joka kerralla noin 90% vesiliukoisista aineista liukenee veteen - kolme ryöppäyskertaa siis alentaa alkuperäisen ainepitoisuuden noin tuhannesosaan alkuperäisestä. Muista kaataa vesi pois kiehutuksen jälkeen.

    ReplyDelete
  4. No johan tuli ryöppäys selväksi! Kiitos Ironmistress:)

    ReplyDelete
  5. Rita,
    I don't know if they are edible or poisonous, but I know you wouldn't eat them without knowing.
    Take care,
    Brad

    ReplyDelete

Kommentit ovat tervetulleita. Pyrin vastaamaan kaikkiin.

Julkaisen heti kun ehdin. Iltaisin en tavallisesti ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.

Sana on vapaa, hyvät blogikaverit :)