Wednesday, May 09, 2012

Oppimateriaalikeskus OpikePerjantaina pääsin vierailemaan jännittävään paikkaan, oppimateriaalikeskukseen. Siellä tuotetaan materiaalia opetuksen ja kuntoutuksen tueksi, ja myös erilaisille oppijoille. Se on osa Kehitysvammaliittoa. Muusa esitteli minulle tiloja, materiaaleja ja keskuksessa työskenteleviä mukavia hymyileviä hyväntuulisia ihmisiä. Taitaa olla kiva työpaikka tuo Opike.


Heti tuntui että olin omassa ympäristössäni. Valmistan itsekin oppimateriaalia  oppilailleni, ja pidän periaatteena yksinkertaistaa ja selkokielistää opetettavia asioita. Tämän periaatteen otin omakseni jo ajat sitten kun aloin opettaa italiaa työväenopistossa ja päätin että opetuksen on auettava kaikille, ei ainostaan kieliryhmän sille osalle joka on saanut runsaasti koulusivistystä. Olen laajentanut periaatteen koskemaan niitä jotka ovat lyhytjännitteisiä, jotka eivät jaksa kuunnella tai lukea kerralla pitkiä pätkiä, ja niitä joilla on oppimisvaikeuksia. Jotenkin tuntuu että yksinkertaistamisen tarve koskee jo koko väestöä. Nykyihminen ei viitsi eikä jaksa pitkiä monimutkaisia sepustuksia. En tiennyt että sellaiseen on olemassa asiantuntevia tahoja, muitakin joilla päämäärä on sama kuin minulla.  


Muusaan olen tutustunut Facebookissa. Nyt olemme oikeasti kasvokkain tavanneet pari kertaa ja löytäneet runsain mitoin yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Niille jotka ovat ennakkoluuloisia sosiaalisen median suhteen sanon: Älkää olko jyrkkiä. Oikein käytettynä Naamakirjasta on iloa ja hyötyä. 


Jaoin muutaman kielikouluni lehtiön joissa on piirtämiäni possuja. Possuista pidettiin ja jopa kysyttiin olenko taiteilija. Nauroin ja sanoin että juu, taidanpa olla. Pois turha vaatimattomuus.


Opikkeen kumppaneita ovat Selkokeskus, Papunet, Tikoteekki, Tutke ja Viestintäyksikkö. Siitä vaan googlaamaan jos kiinnostaa. Yksi hieno hanke on Tikas, jonka avulla opitaan tietotekniikkaa yksinkertaisesti ja helposti, vaiheittain. Lue täältä.13 comments:

 1. Just oikeaan suuntaan vàànnàt omat oppimateriaalit. Minà olen huomannut tààllà esikoisen kirjoissa, ettà on kyllà niin hankalasti selitetty yksinkertaisetkin asiat. Tuollainen selkokielinen painos voisi kyllà olla paikallaan...Tààllà ei vaan olla kovin avoimia uudistuksille...ainakaan vielà. Toivotaan ettà jonakin pàivànà juu. Ja hei, todellakin olet taiteilija tuollaiset lehtiòt vàànnettyàsi ;)

  ReplyDelete
 2. Ihana, kun joku on innostunut opettamisesta ja oppimateriaalista. Olen vuorotteluvapaalla ja mietin, miten sitä osaa taas syksyllä innostaa lapsia oppimaan. Ehkä kerron tarinoita. Ja he kertovat omiaan.

  ReplyDelete
 3. Ciacy: Kiitos puoltavasta lausunnostasi :)

  Kolme vuotta olen katsellut peruskoulun oppikirjoja sivusta läksyapua antaessani Punaisen ristin vapaaehtoisena, maahanmuuttajan kuvalkulmasta. Jotkut ovat kohtalaisen selkeitä, jotkut ihan älyttömiä.

  Sinä ja miehesi joudutte varmaan selittämään ja yksinkertaistamaan tekstejä koululaisellenne, mutta eihän sen tarvitsisi olla kodin työ. Lasten pitäisi itse saada selvä oppikirjoistaan.

  ReplyDelete
 4. Helena: Toivottavasti vapaalla olo saa luovuutesi kukkimaan :) Tarinoista lapset ainakin tykkäävät, ja innostus tarttuu puolin ja toisin.

  Oppimisen ilo on niitä parhaita tavoitteita ! Sitä suosikaamme.

  ReplyDelete
 5. Hyvät periaatteet sinulla Rita tuossa opetuksessasi:) Ja takuulla oli mielenkiintoista tutustua tuohon opikkeeseen ja nähdä naamakirjakaveri face-to face:) Ja nuo sinun lehtiösi ovat ihania;onhan minullakin sellainen:)

  ReplyDelete
 6. Kiitti, Yael :) Ajattelin sinua kun kirjoitin että olen Muusaan tutustunut netissä. Kai olet taas tulossa Suomeen kesällä? On paljon puhumista ja HURJASTI ikävä sinua ! Meilailemisiin !

  ReplyDelete
 7. Rita,

  I wish here have this kind of center as you share here in your post. Very exciting place and a good place for you as a teacher to find material and learned many new things.

  Good post and I'm also learned something here ;~D

  Happy Thursday!

  Jenny ;~D(12am~10/05/2012)

  ReplyDelete
 8. Rita,
  You are a natural born teacher having the patience & kindness for those with learning disabilities.
  Wonderful !

  ReplyDelete
 9. Thank you Jenny and thank you Brad

  Always so nice to read your kind words, dear friends :)

  ReplyDelete
 10. Charlotta4:22 pm

  Minulla on vieläkin tallella oppimateriaalit, jotka jaoit Työväeonpiston italiantunneilla. Selkeitä kuin mitkä! Etkä tosiaan viljellyt kielioppitermejä, joiden merkitystä kaikki eivät muista tai tiedä. Minulla on muuten ystävä, joka kuuntelee mielellään selkokielisiä uutisia, kun niissä asiat ilmaistaan niin napakasti. Tässä monimutkaisessa maailmassa taidamme kaivata selkeyttä.

  ReplyDelete
 11. Charlotta: Grazie mille :) Mukava kuulla. Olen joitakin vanhoista monisteistani käyttänyt vielä viime vuonna, valmistamani uutukaisen oppimateriaalin ohessa.

  Yhä harvempi taitaa enää jaksaa monimutkaisia tekstejä lukea. Alkaa oikein haukotuttaa kun ajattelee... :0 Hooh

  ReplyDelete
 12. Un progetto davvero bello. E' stupendo che esistano persone come voi, che si battono per aiutare chi è meno dotato o meno fortunato, in modo che invece che essere emarginato riesca ad integrarsi con gli altri.
  ^^ Grazie anche per avercelo raccontato!
  Un abbraccione

  ReplyDelete
 13. Jul e Mo: Grazie per vostre belle parole. Che meraviglia che esiste un modo per tradurre dal finlandese all'italiano automaticamente. Abbracci - Rita -

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.