Tuesday, June 19, 2012

Autistic Pride DayPienperheyhdistyksen talo Helsingin Toukolassa. Arabia on lähellä, siis kaupunginosa, ja Arabian taide edustettuna talon sisustuksessa. 


Keittiön seinään on taiteiltu keramiikkaa. Sinne on mukaan ympätty kahvikupin korva ja alusvadin sirpale. Teema-astiaston mukeja ja lautasia keittiön kaapeissa, samaa keltaista sävyä joka on ollut lempivärini lapsesta asti.


Pääsin taloon Suomen Asperger-yhdistyksen kutsumana ja päivän teema oli Autistic Pride Day. Liityin yhdistykseen pari kuukautta sitten.
Ohjelmassa oli soittimien rakentelua purkeista ja putkista ja niiden sisään pistetyistä sopivasti rapisevista herneistä, makaroneista ja helmistä. Myös saattoi valmistaa naamion tai osallistua elokuvantekoon. Mukavinta kuitenkin oli yhdessäolo ihanassa seurassa ja Antin paistamat vohvelit. 
On totisesti tyylikkäästi sisustettu talo. 

"Autismi ei ole sairaus vaan erilainen tapa havainnoida ja kommunikoida. Oikein ymmärrettynä autistinen erilaisuus on mahtava voimavara niin autisminkirjon ihmisille kuin ihmiskunnalle yleensäkin." Kuuluisia Asperger-henkilöitä ovat olleet muun muassa Einstein, Mozart ja lempifilosofini Bertrand Russel. Viimeksi mainittu oli suosikkini jo kauan ennen kuin aloin tajuta että minussa on Asperger-piirteitä. Taju siihen on herännyt vasta viime aikoina, pikkuhiljaa sen jälkeen kun eräs läheiseni sai diagnoosin ja aloin lukea aiheesta. Päällimmäiset tunteet ovat ilo, ihastus ja kiitollisuus. En olekaan ainoa tällä tavalla eksentrinen, hahaa, vaan meitä on muitakin. Plussapuolella ihmeellinen muisti, kielellinen ja foneettinen lahjakkuus, kyky tarkastella asioita niin monelta kannalta että pintapuolisemmat ihmiset nimittelevät saivartelijaksi (hih). Miinuspuolella ajoittaista aistiherkkyyttä ynnä muita pieniä hankaluuksia, mutta kaikillahan jotain puutteita ja omituisuuksia on. Ellei ole niin sehän vasta outoa on.

Telkkarista monille tuttu Asperger-henkilö on The Big Bang Theoryn Sheldon, hauskasti esitetty ja karikatyyrisen korostettu, mutta hänestä saa idean siitä millaisia "assit" ovat. Aspergerin oireyhtymä merkitsee käytännössä sitä että kullakin on omanlaisensa yhdistelmä piirteitä. Kaikki eivät ole koko-sheldoneita. Joillakin erityislahjakkuus liittyy fysiikkaan tai muihin tieteisiin, joillakin musiikkiin. Asseilla on tavallisesti jokin erityismielenkiinnon kohde johon he saattavat uppoutua pitkiksi ajoiksi ja voi niitä jotka joutuvat kuuntelemaan kun pääsemme vauhtiin ja alamme siitä esitelmöidä. Vai haluatteko kuulla että kerron fonetiikasta ja fonologiasta, soinnillisen ja soinnittoman g-äänteen erosta ja bla bla bla? Eiköhän joku siinä vaiheessa tule sovittamaan minulle foliohattua :D5 comments:

 1. Onpa hienon näköistä! Olen kerran kauan sitten ollut tuolla pikaisesti;olin ennen Pienperheyhdistyksen jäsen ja jonkun aikaa myös sen johtokunnassa.Tuleva miniäni muuten on töissä Asperger-nuorten kanssa.

  ReplyDelete
 2. Yaelian: Sinä olet ollut ja olet edelleenkin monessa mukana. Minulla on edelleen se antamasi linkki tulevan miniäsi työpaikkaan. Otin äskettäin yhteyttä ja kerroin että jos siellä tarvitaan kieltenopettajaa, tässä olisi sopiva :)

  ReplyDelete
 3. Mitähän se Pienperheydistys tekee... ? Pitääkin googlata.

  ReplyDelete
 4. Edustaa pieniä perheitä,eli yksinhuoltajia ,sekä miehiä että naisia. Paljon järjestävät kaikenlaista toimintaa,oli kiva olla tuossa aikoinaan mukana aktiivisesti.

  ReplyDelete
 5. Kiitos tiedosta, Yael, en ollut vielä ehtinyt googlata. Juuri aloittelen kesälomaa... Täällä on juhannusilmat :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.