Thursday, February 21, 2013

Monikulttuurinen ohjaus- ja neuvontatyö
Maahanmuuton järkähtämättömiä vastustajia riittää. Uhotkoot perussuomalaisten vaaliteltalla ja omilla tahoillaan. Suomi on heistä huolimatta kansainvälistynyt ja monikulttuuristunut. Useilla tahoilla kehitetään tapoja ottaa vastaan muista kulttuureista tulevia ihmisiä, neuvoa ja opastaa heitä. 

Suomenkielisiä oppaita ei ole vielä kovin monta, vaan vilkaiskaapa tätä uutta tulokasta, jonka on saa PS-kustannuksesta hintaan 48 €. Koulukuraattorit, opettajat, psykologit ja terveysala, viranomaiset, esimiehet ja monet muut saavat opuksesta hyödyllistä pohdittavaa. Kansikuvassa näköjään kohdataan ihmisiä face to face. 

Esittelyjä lukiessani panen merkille että kirjassa syvennytään tarkastelemaan ja ymmärtämään kulttuurien erilaisuutta. Kieltenopettajana yritän selvittää onko mitään osioita jossa kerrottaisiin että äidinkielikin vaikuttaa ajatteluumme ja ihmisillä voi olla erilaista ajattelua kielestä riippuen, mutta en tiedä mahtaako kirja siihen aspektiin puuttua.

Täältä luet tuoreen lehdistötiedotteen ja tästä kustantamon esitteen

Muistan ne ajat kun (2006 keväästä alkaen?) blogeissa kävi maahanmuuttokeskustelu kuumana. Mamu-kriittiset yrittivät Halla-aho johtotähtenään kaikin mahdollisin keinoin todistella että maahanmuutto on pahasta. Meitä monikulttuurisuuden puolestapuhujia ja oikeaa keskustelua käyviä oli jonkin verran, mutta hurjimpien vastustajien kanssa ei voinut asiallista keskustelua käydä. Vaikea tajuta mistä niin kiihkeän vihamielinen vieraiden vastustaminen kumpuaa. Monikulttuurisuus is here to stay ja sillä hyvä.

2 comments:

  1. Suomessa ollaan kyllä todella paljon menty maahanmuuttajien ehdoilla...tai siis ei ehdoilla vaan ajateltu myös heitä, jotta heidät saataisiin mahdollisimman hyvin tottumaan suomen kulttuuriin ja tapoihin. Muissa maissa ei ole ollenkaan näin järjestelmällistä perehdyttämistä. Tai pohjoismaissa varmasti on, mutta ei esim täälä Italiassa, mikä on harmi. Nyt täälä syntyy vain ryhmiä, jotka muodostuvat lähinnä kielten osalta. Kun he eivät sekoitu paikallisten kanssa on sopeutuminen vaikeaa. Italialainen ei myöskään tahdo lähestyä vaikka 10 hengen afrikkalaisryhmää, mutta jos heitä olisi vain yksi tai kaksi niin olisivat hekin myös paljon lähestyttävämpiä. Ymmärrän erilaisuuden pelon, vaikka en sitä kannatakaan.

    ReplyDelete
  2. Ciacy: Opiskelin aikanaan yhden kesän stipendiaattina Italiassa, Perugian ulkomaalaisyliopistossa, ja siinä kaupungissa kuhisi monia kansallisuuksia italialaisten joukossa. Se oli kivaa ! Ei meillä muistaakseni mitään perehdyttämiskursseja ollut. Sekaan vaan :)

    Peruskoulun Valmistava luokka missä keikkailen kerran viikossa vapaaehtoistyön merkeissä vaikuttaa hyvin järjestetyltä systeemiltä. Sen avulla saadaan uudet maahanmuuttajien lapset mukaan koulunkäyntiin. Siltä osin siis voin allekirjoittaa sen että Suomessa on järjestelmällistä perehdyttämistä.

    Mahtaako muissa maissa olla maahanmuuttajien valmistava luokka joissakin kouluissa? Melkeinpä luulisi että on.

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.