Tuesday, March 26, 2013

WSOY kirjasanomat
WSOY Kirjasanomat

Mikä ilo ja elämys saada selattavaksi tuore kirjaluettelo. Painomusteen tuoksu huumaa. Tätä kokemusta ei saa sähköisestä lukemisesta, mutta kuvitteellista sähköä väreilee ilmassa esitettä plärätessä. Mielihyvää, seikkailun tuntua, odotusta. Joka aukeamalta lehahtaa painomuste, elähdyttävänä ja lupaavana kuin uuden auton tuoksu. Meidän eka Fiat 600 silloin muinoin, meidän viimeisin Alfa Romeo. WSOY, Avain, PS-kustannus, Tammi. Jihuu, minullahan on jo Prinssi Ahava. Kannessa possu, poffuhan fe fiinä, hahaa. Kannet ovat osa kirjanautintoa. 


Ooh, muistan ensimmäisen Shakespere-kurssin ja tentin yliopiston englannin luvuista. Luin kaikkiaan viisi näytelmää. Hain kaksi tähän kuvaan ja kaipa ne muutkin tököttävät kirjahyllyssäni. Julius Cesar ja... can't remember. Must check. Hamlet was my first one. "To be or not to be, that is the question." "Être ou ne pas être"... Kaikille kielille ei käänny, koska kaikissa ei ole olla-verbiä. Kiinan kielellä ei onnistu suora käännös. 


Aistinautintoja mielen nautintojen lisäksi.  

Kirjojen tuoksu. Vanhojen kirjastojen tuoksu saattaa tosin olla allergikoille kohtalokas pitkään hengitettynä.  

Näköaistillinen nautinto. Kuvat, kirjasimet. Parasta pitää huoli hyvästä valaistuksesta lukiessa. Lukulamppu. 

Kuuloaistillinen kokemus hyvien lukijoiden tulkitsemana. 

Tunnustelu, hypistely, sively, hively, kosketus. Erilainen paperin laatu, kohokirjaimet. 

Makua en lähde testaamaan. Jätetään se alle 2-vuotiaille. 5 comments:

 1. Minullekin Shakespeare-luennot Helsingin yliopistossa olivat suuri elämys.

  Eräs opettajistani nimittäin Diana Webster on kirjoittanut ensimmäisestä vuodestaan Suomessa - Turussa- hauskan muistelmateoksen Finland Forever, joka on saatavissa myös suomeksi. Vuoden 1951 Suomi ulkomaalaisen silmin.

  ReplyDelete
 2. Anna: Diana Websterista oli hiljattain artikkeli Hesarissa. Hän ei ollut minun opettajiani mutta taisi olla mieheni opettaja. Meillä on molemmilla ollut englanti pääaineena. Minä olen aloittanut opinnot Treella, Shakespeare - luennoitsijamme oli Jim Crichton. Erinomainen. Tuon tuloksena(ko) rakastan Shakespearea :)

  ReplyDelete
 3. MInäkin tykkään noista kirjaluetteloista!

  ReplyDelete
 4. Kirja on aistinautinto, samaa mieltä! Ja vaikka ei sivuja nuolemaan lähtisikään, niin sisältöä voi kyllä makustella ja joskus jopa löytyy juuri omaan makuun sopiva :)

  ReplyDelete
 5. Kiitos kommenteista, Jael ja Sirokko.

  Ihminen on niin monilla taidoilla ja aisteilla varustettu että tavallisetkin asiat voivat olla kuin seikkailu :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.