Friday, May 24, 2013

Luokka haltuun

Kevätkaudella kansaa on kovasti mietityttänyt ja puhututtanut opettajien ja oppilaiden oikeudet ja koulumaailman työrauha. 

Tapaus Antti Korhonen kaikkine monimutkaisine juonenkäänteineen kävi paremmanpuoleisesta jännityskirjallisuudesta. Vaihdoin tai tarkensin mielipidettäni melkeinpä päivittäin. Elävimmäksi muistikuvaksi jäi että Korhonen ei omasta mielestään tehnyt mitään väärää eikä käyttäytynyt millään tavalla asiattomaksi, vaikka oli huutanut ja käynyt oppilaisiin käsiksi. Tuskinpa enää allekirjoittaisin addressia vaikka sen jutun alkuvaiheissa tein.

Tällä hetkellä pinnalla kuplii kännykkäkeskustelu. Mielipiteeni on selkeä: ei kännyköitä oppitunnille. SPR:n läksykerhoprojektin vapaaehtoisena avustajana olen katsellut vierestä kun opettajan pitäessä oppituntia koululaiset ottavat tuon tuostakin puhelimen esiin. Facebook, tekstarit, musiikkia... Jos asiaan ei tule muutosta en aloita viidettä vuotta maahanmuuttajaluokan apuna syksyllä, niin antoisaa kuin se on ollutkin. Teen jotain muuta vapaaehtoistyötä muualla. 

Toivoa kouluelämän levottomuuteen lupaa Timo Saloviidan teos Luokka haltuun, Parhaat keinot toimivaan opetukseen, PS-kustannut, 2013. Linkistä pääsee lukemaan myös Saloviidan kirjan lehdistötiedotteen, löytyy esittelytekstin alapuolelta. En osannut siirtää tai linkittää sitä tähän.

Ratkaisun avain  toiminnan sujuvuuteen on osaava opettaja. Kirja esittelee kasvatuksellisia ratkaisuja oppilaiden hallintaan heterogeenisissä luokissa. Itsellänikin on pitkä kokemus epätasaisten ryhmien ohjaamisessa, ja olen onnistunut keksimään avukseni erinäisiä kikkoja. Tiedän mikä toimii ja mikä ei. Yrityksen ja onnistumisen kautta on käynyt tie. 

Peruskoulua koskevista asioista suosittelen lukemaan Kai-Ari Lundellin blogista. Hän on kirjoitellut paljon esimerkiksi Korhosen tapauksesta, ja Saloviidan ajatuksiakin hän jakaa Pro peruskoulu - blogissaan. Kirjoitusten saamat kommentit kannattaa niin ikään lukea, siellä on helmiä. Lundell on valittu vuoden opettajaksi. Hän on blogikaverini ja Facebook-kaverini jonka olen TV:ssä nähnyt mutta en vielä livenä tavannut. 

Toukokuu on kiireistä aikaa koulutusalalla, mutta heti kun hellittää, syvennyn Timo Saloviidan ajatuksiin, joihin olen toistaiseksi tutustunut vain selaamalla. Pidän siitä mitä olen tähän mennessä lukenut.

(Olen kieltenopettaja, tätä nykyä aikuiskouluttaja, Kielikoulu Papukaija.)

2 comments:

  1. Kaikkein parasta on kun on monta mielipidettä. Ne ovat usein kaikki oikeita :)

    ReplyDelete
  2. Väärätkin mielipiteet voivat hyvin olla oikeita :D

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.