Friday, August 23, 2013

Kirjallinen aamiainen WSOY:llä

Korkeavuorenkatu eilisaamuna. Minua ei saa kirveelläkään Helsingin keskustan ruuhkiin, mutta kutsulla Kirjalliselle aamiaiselle WSOY:n ajankohtaisten kirjailijoiden seurassa sai. Viidestä kirjailijasta ja heidän teoksistaan en tiennyt kuin Karo Hämäläisen Ilta on julma, jonka lukemisessa olin edennyt noin 100 sivua, ja johon olen kovin mieltynyt. Siispä kepein iloisin askelin kävelin lasiovista kustantamon maailmaan kuin Liisa ihmemaahan, uteliaana tapaamaan ihkaoikeita kirjailijoita ja sivistymään. 


Ihastelin kylttiä ja sain kuulla että se oli otettu edellisen osoitteen ulkoseinältä Bulevardilta ja nostettu tuohon. Sitä ei ollut puhdistettu vaan ajan patina oli jätetty näkyviin. Olin katsellut ylös rakennusten arkkitehtuuria ihaillen, ylös ylevään kylttiin ja kaipa nuo hissiä odottavat naiset nousivat hissillä yläkerroksiin. Minut kuitenkin neuvottiin alas kellarikerrokseen Gellaria-tiloihin. Eipä muuta kuin kierreportaita alas. Hissiin minua ei saa kirveelläkään... jaa, ei aloiteta tätä taas.


Kahvia, teetä, herkullisia anteliaasti juustolla ja tomaatilla täytettyjä sämpylöitä, hyllykaupalla kirjoja ja upeita muotokuvia seinillä. Perinteiden ilmapiiri.


En vielä yhtään tiennyt keitä tuolla istui, mutta vähitellen selvisi. Kaksikko taka-alalla oli Nuoren voiman liitosta, Erkka ja Laura. Katso Runokuu. Sain heiltä kirjallisuusfestivaalin esitteen. Taiteiden yö is here again.

Kirjallisen aamiaisen keskustelutilaisuus alkoi. Vasemmalla Seppo Puttonen juo luontevasti kahvia eikä varmaan ajattele olevansa kuuluisuus TV:stä ja radiosta. Hänen vieressään pieni viipale toista Ylen tunnettua hahmoa Nadja Nowakia. Oikealla Karo Hämäläinen ja Ystäväni Rasputinin kirjoittaja JP Koskinen. Keskellä ystävällisyyttä ja lämpöä säteilevät Anna-Riikka Carlson ja Reetta Miettinen. WSOY:n kustannuspäällikkö ja markkinointipäällikkö. 


Hieno elämys saada kuulla kirjailijoiden kertovan teoksistaan, niiden taustoista ja kirjoitusprosessista. Hämäläisen kirjassa on neljän hengen seurue, Robert, Elise, Veera ja Mikko. Kerronta soljuu näppärästi kappaleittain siten että kukin henkilöistä puhuu vuorollaan. Lukija pääsee jokaisen pään sisälle niin sanoakseni, ja pystyy katsomaan muita henkilöitä siitä perspektiivistä. Sanoin Karolle että minun suosikkini on Mikko, ja kävi ilmi että se on hänellekin läheisin hahmo. Karikatyyrinen kuvaus hänestä itsestään. Sanoin samastuvani Mikkoon jossain määrin koska olen Asperger-henkilö. Kukaan ei kysynyt mikä se sellainen on. Kirjailija itse vastasi että todellakin niitä piirteitä on. Hämmästelen miten paljon ihmiset tietävät assiudesta nykyään. 


Juha-Pekka näyttää filosofilta pitkine hiuksineen, on hyvin tietäväinen ja älykäs, historia lienee erityisalaansa. Kirjassa luvataan olevan mystiikka ja jännitystä. Lue linkki


JP lahjoitti meille pokkariaan nimeltä Savurenkaita. Esittely paljastaa sen olevan "oudosti lumoava tarina Bogdanoffien eriskummallisesta tupakkatehtailijasuvusta". Kiinnostavaa. Täytyy tässä välissä nostaa hattua niille jotka kirjoittavat esittelytekstejä mainoksiin. He osaavat käyttää adjektiiveja kuten "eriskummallinen". 
Esikoiskirjailija Marissa Mehr ja hänen kustannustoimittajansa. Kaunis nainen, joka rakastaa oopperaa. Hän on sijoittanut romaaninsa tapahtumat oopperan maailmaan. Ilmeisesti Venäjän oopperaa eikä minulle tutumpaa Italiaa. Lue romaanin esittely.


Opetan useita kieliä ja minulle sattui hassu niksahdus ajatuksissa kun Anna-Riikka siirtyi puhumaan Anne-Maria Latikan novellikokoelmasta ja sanoi että sitten novelleihin. No emmekös me ole koko ajan puhuneet novelleista, ajattelin mielessäni. Hah hah, taas kerran englanti päällä. Romaani = a novel, novelli = a short story.


Olisipa mahtavaa istua itse jonain päivänä esikoiskirjailijana oman henkilökohtaisen kustannustoimittajan kanssa, kuten Marissa ja Anne-Maria. Kuten Dame Edna ja morsiusneitonsa Madge. Don Quijote ja Sancho Pancha. Ei ei, nyt on kirveellä töitä. Heitetään kirves kaivoon. Eikun yritetään nyt unohtaa se kirves. 


Vasemmalla Miina Supinen, uusi kirja Säde tulossa syyskuussa. Hänen vieressään Mikko Aarne, readberry.fi ja seuraavana kirjabloggari Taika. Tässä kaikille asianharrastajille linkki hänen blogiinsa Kirjasfääri, mistä löydätte taitavasti kirjoitetun raportin tästä nimenomaisesta kirjallisesta tilaisuudesta ja laatukameralla otetut kuvat kirjailijoista. Miina Supinen on Taikan suosikki joten sieltä löytyy enemmän. Minä tyydyn vain sanomaan että Supinen tuntuu tuotteliaalta ja monipuoliselta kirjoittajalta, joka kertoili eloisasti omasta työstään. Minulle rekisteröityi Miinan juttelusta että tarinassa "arkeologian opettaja Victorista kaivetaan esiin salaisuuksia kerros kerrokselta" tai jotain siihen suuntaan, aivan kuin pääsisimme tutkimaan opettajaa arkeologisesti. Hauska ajatus. Säde ei tarkoita lasersädettä eikä auringonsädettä, vaan pörheää blondia. Runsaasti seksiä luvassa kuulemma.


Saimme lahjakassin josta paljastui muistilehtiö. Mainos Jari Tervon Esikoisesta, josta Tervo ei suostu paljastamaan juuri mitään. Hesari sen kertoo. Siis sen että mitään ei kerrota. Puolitoista tuntia siinä kulahti huomaamatta. Katsoin kelloa vasta kun Anna-Riikka sanoi kiitokset. Kauemminkin olisin viihtynyt keskustelutilaisuudessa. Parasta antia taisi olla lopussa kun kirjailijat antoivat neuvoja uusille ja julkaisemattomille kirjoittajille. Kuuntelin korvat koholla, ja sitten kuljin Helsingin keskustassa Rautatientoria ja bussiani kohti, mieli täynnä elähdyttäviä ilahduttavia ajatuksia ja virikkeitä.


3 comments:

 1. Olitpas taas kivalla ja kiintoisalla aamiaisella:) Tuon vuoksi kannattikin lähteä keskustaan!
  Minutkin oli eilen kutsuttu aamiaiselle,Lähiruokatapahtuman tiedotustilaisuusaamiaiselle,mutta olen liian kaukana:(

  ReplyDelete
 2. Kirjallisuuden takia mitä vaan, vaikka sitten retkelle Helsingin keskustaan! Oli mukava tavata, Rita!

  ReplyDelete
 3. Jael: Oikeastaan hyvä että ei voi ottaa vastaan kaikkia kutsuja. Niihin saattaisi turtua ja tylsistyä. Nyt pysyy jännitys yllä.

  Taika: Blogistasi päätellen olet intohimoinen kirjallisuuden ystävä. Jään seurailemaan raportointiasi :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.