Monday, April 28, 2014

Lauri Järvilehto, Hauskan oppimisen vallankumous


Olen aina pitänyt koulusta, oppimisesta ja opettamisesta. Tai korjataanpa sen verran että en ihan aina. Kuolettavan tylsät luennot, huonosti esitetty asia, ivallinen tympiintynyt opettaja tai häirikkö luokassa tukahduttavat ilon. Sen sijaan kiinnostava oppimateriaali ja opettajan taito pistää prosessit alulle tartuttaa innostuksen, josta oppimisen ilo nousee. Hauskan oppimisen vallankumous auttaa meitä ymmärtämään miten häiriköiden energia kanavoidaan helposti yhteiseen oppimispottiin ja vaisumpienkin koululaisten silmiin saadaan säihkettä. Kohta kaikilla ryhti paranee eikä kukaan vaivu pulpetin alle. Porukka tulee aamulla kouluun innoissaan. Sekä opettaja että oppilaat.

Lue lehdistötiedote tästä linkistä.

Ja kustantajan esite täältä.

Blogini lukijoille linkki josta kirjan voi tilata alennuksella, tässäTeos on verraton päättäjäislahja opettajille.

Ihastuin heti tuohon kansikuvaan ja sen piristäviin väreihin. Perinteinen aapiskukko, jolla on vanha sulkakynä ja siiven alla ipad. Pelaaminen ja oppiminen on yksi kirjan teemoista. Käykääpä Rovio Learning - sivustolla. Angry Birds ja oppiminen. Siinä on ideaa. Hauskan oppimisen vallankumouksessa puhutaan oppimispeleistä useissa kappaleissa sekä leikkimisestä ja luovuudesta. Oppilaat innostuvat peleistä ja leikeistä ja oppivat huomaamattaan siinä sivussa. Minä itse kieli-ihmisenä pidän kirjaimista ja aapisista. Lukemisesta, kirjoittamisesta ja laskemisesta koulu alkaa. Opetan suomea ulkomaalaisille. Se on touhua josta nautin suunnattomasti. Parhaan lähtökohdan tarjoaa tilanne jossa oppilaat ja opettaja ovat motivoituneita. Innostus säilyy, jos kaikilla on koko ajan tekemistä, ei ole liian helppoa eikä liian vaikeaa, kaikki saavat sopivasti oivaltamisen iloa. 

Käytän opettamisen apuna monenlaista virikettä. Ei uskoisi mikä riemu voi syntyä ihan pienestä. Aikuiset opiskelijatkin muuttuvat lapsiksi. Jee, kilpa-auto, prrr. Vesipannuhan se siinä. Laitetaanko teetä? Se on joissakin kielissä chai ja muissa jotain teen tapaista. Sitten innostutaan kertomaan mitä kahvi on eri kielissä.


Järvilehdon kirjaa lukiessa opettaja voi peilata siitä omaa opetustyyliään ja muistaa milloin on herättänyt oppilaissa kiinnostuksen kipinän, milloin on sattumalta keksinyt tien antoisaan asiankäsittelyyn ja milloin on ehkä erehtynyt tylsistämään heitä. 

Kautta kirjan huomaan aivan kuin keskustelevani tekstin kanssa: "Aivan niin, samaa mieltä", "Been there, done that, haha", "Tuota en olisi tullut ajatelleeksi, hmm... pitääpä tuumia", "Juu, vanhat tutkimustulokset romuttuvat silloin tällöin perusteellisesti". 

Poimintoja teoksen otsikoista:

OPPIMINEN JA FLOW, FLOW-KANAVA, AIVOT JA MIELI, KAKSI MIELTÄ YHDESSÄ PÄÄSSÄ, MUISTI JA OPPIMINEN, PELIPEDAGOGIIKKA, OPPIMISEEN INNOSTAVAT YMPÄRISTÖT, VINKKEJÄ OPPIJOILLE, VINKKEJÄ VANHEMMILLE.

Tykkään pohtia ja tarkistaa omaa opettajuuttani ja opetusmenetelmiäni vuosi toisensa jälkeen. Aihe on mieleinen. Siksi kai nautin niin suuresti tästä PS-kustannuksen julkaisemasta teoksesta. Lukija punnitsee itse tahtooko suosia uusia vai ikiaikaisia periaatteita, ottaa ohjenuorakseen tieteen saavutukset, yksinkertaiset vai monimutkaiset tavat edetä. 

Kunpa opettajat ja muut kasvattajat omaksuisivat tämän filosofian:

OPPIMISEN ILO ALKAKOON VARHAISLAPSUUDESSA JA KANTAKOON LÄPI KOKO ELÄMÄN. OPPIMINEN ON UPEINTA KUN MEILLÄ KAIKILLA ON HAUSKAA.  

(Huomasitteko ylempää että voitte tilata kirjan alennuksella antamastani linkistä?)

7 comments:

 1. Seköä opettaminen että oppiminen voivat olla hauskaa.

  ReplyDelete
 2. Onpas mielenkiintoinen kirja. Voisipa lainata luettavaksi :)!

  ReplyDelete
 3. Anna: On se parasta jos on hauskaa.

  Bleue: Kiinnostavaa ajateltavaa kaikille kasvattajille.

  ReplyDelete
 4. Olipas mielenkiintoinen kirja, kiitos esittelystä!

  Nostat esille tosi tärkeän asian oppimisen kannalta: oppijan ja open innostus ja kiinnostus, sen herättäminen eri tavoin. Ja ihana se kuva havaintomateriaalista tunniltasi 😊

  ReplyDelete
 5. First Class Person: Innostus on verrattomasti parempi lähtökohta kuin tylsyys. Ekalla luokalla sitä taitaa olla tarjolla omasta takaa, luulen ja toivon.

  Havaintomateriaalini on siitä hassua että aikuisetkin oppijat piristyvät siitä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuin tilauksesta, postauksesi jälkeen posti kantoi opettajan tietopalvelusta tämän kirjan.
   Kirja jäi lukemistooni :)
   T. Minna V.

   Delete
 6. Ai miten kiva kuulla, Minna :) Mainio juttu tuo Opettajan tietopalvelu.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.