Thursday, April 03, 2014

Peruspomo, Timo Soinin kirja julkaistiin


Sain kutsun WSOY:n lehdistötilaisuuteen enkä epäröinyt hetkeäkään vastata kiitos kyllä. Iloisen odotuksen vallassa kiiruhdin Korkeavuorenkadulle kengät katukiveyksellä kopisten. Kirjaa en saanut ennakkoon, mutta luin mainoksen täältä. Kieltenopettajana ja kansainvälisyydestä nauttivana ihmisenä perussuomalaisissa itseäni on eniten kiinnostanut keskustelu monikulttuurisuudesta ja suomalaisuudesta. Johtajuus kiinnostaa niinikään, sekä Timo Soini ihmisenä. Ystävällinen henkilökunta toivotti väen tervetulleeksi hymyillen. Tervehdin naulakkojen vieressä seisoskelevia toimittajia. Vain yksi heistä vastasi tervehdykseen. Otin kamerani esiin ja vitsailin ohi kulkiessani että  onpas pieni heidän zoomeihinsa verrattuna. Ei hymyä, ei sanaa, ei reaktiota. Tough crowd. Taisinkin olla ainoa innostunut paikalla. Olisikohan minunkin pitänyt yrittää sovitella suupieliä vaakasuoraan? Ei tarvinnut. Onneksi talon oma väki, Ina Westman ja Tuuli Leppänen, sekä entuudestaan tuttu kiva lehtimies, plus tietenkin Timo Soini itse häivyttivät vaisun tunnelman jota vielä auditoriossakin kummastelin. Minulle lahjoitettiin kirjan mediakappale. Kaunis kiitos. Lehdistön edustajat saivat esittää kysymyksiä. Niitä sateli verkkaan joten pistin itsekin yhden kysymyksen ilmoille. "Olen kieltenopettaja Rita Ahonen Rita-blogista. Miten tärkeänä pidät politiikassa kielitaitoa?" Vastaus oli hyvä yksinkertaisuudessaan. "Kielitaito on erittäin tärkeä. Kaikkein tärkeintä on oman äidinkielen hallinta." Hän lisäsi käyttäneensä Brysselissä hissi-ranskaa. Oletan hänen viitanneen siihen miten Berlitz aikanaan kehitti kielenopetuksen ummikoille nollatasolta kun kekkasi kerran hississä että nappien numeroiden avulla pääsee alkuun. Voi hitsi ! Olen hiljattain ollut mukana suomen opetuksessa nollatasolaisille ja tuota ajattelematta, vaistonvaraisesti, aloitin ekan tuntini laskemalla sormien avulla 1 -10. Kurdi - arabi - turkki  - porukka oli täysillä mukana. Meillä synkkasi heti. Kommunikaatio ja iloisen odotuksen tunnelma syntyi sekunnissa. Eilen pidin samalle mamu-joukolle suomen kielikerhon kolmatta kertaa. Tunnin jälkeen sain aplodit ja kaikki 8 oppilasta tungeksivat ympärilläni kun jokainen halusi päästä kuvaan kanssani. Kännykkäkamerat räpsähtelivät kuin Hollywoodissa. Taidan kohta olla yhtä tunnettu Irakissa kuin Timo Soini on Euroopassa. 

Meille tarjottiin kahvia ja pullaa. Pitkosta leikattua, perinteisen suomalaista. Ennen puhuttiin kahvipöydän "seitsemästä sortista ja pakkopullasta". Tämä ei ollut pakkopullaa, koska a) muut sortit puuttuivat ja b) tykkäsin siitä. Luin koulussa pakkoruotsia. En pitänyt siitä koska mielsin sen ruotsiksi jota äännettiin väärin. Koulun jälkeen olin vapaa puhumaan Sverige svenskaa ja hurmaannuin niin että ei puhettakaan pakosta. Håh håh.
Timo Soini, olet kiva tyyppi. Piristävä, ajatteleva, inhimillinen. Aloin lukea kirjaasi bussissa matkalla takaisin työhuoneeseeni ja jatkoin sivulle 50 ennen kuin tulin kirjaamaan tunnelmia blogiin. Menen jatkamaan lukemista. 

9 comments:

 1. Kiva tilaisuus taas,tosin Soinin kaikista mielipiteistä en kyllä pidä lainkaan....
  Olipa siellä nyrpeitä toimittajia..

  ReplyDelete
 2. Minunkin olisi varmaan pitänyt olla tuossa tilaisuudessa. Ehkä käsitykseni Soinista olisi saanut uusia sävyjä. Nyt nuo sävyt ovat vielä aika uhkaavia.

  Soinin puutteessa lueskelen blogiasi, jospa kuvani edes hiukan avartuisi.

  ReplyDelete
 3. Jael: Toimittajat olivat töissä, minä siellä vapaamman kiinnostuksen vuoksi. Ehkä siinä selitys. Silti - ihmettelen yhä enemmän monien suomalaisten nuivaa käytöstä.

  Kimmo: Kuulin kommentin, joka saattaa hälventää mainitsemiasi uhkia. "Onneksi Soini katolisena on hyvän puolella, koska hänen karismallaan ja puhetaidollaan saisi paljon pahaa aikaa päinvastaisessa tapauksessa."

  ReplyDelete
 4. Kiva postaus. Jään odottoleman mielipidettäsi Soinin kirjasta.

  ReplyDelete
 5. Inna: Kiitti. Olen edennyt yli 100 sivua :)

  ReplyDelete
 6. Soini selvittää blogissaan tavan kansalaisen kielellä vaikeita asioita kuten esim. tuo takuuasia, josta itseasiassa on vaiettu. Kansa saa tietää, mitä on sovittu eikä se ole sitä, mitä sanottiin sovitun. Olen ihastunut Soinin asiantuntemukseen tässä asiassa. Luepa http://timosoini.fi/2013/03/kyproksen-kaleeri/

  ReplyDelete
 7. Bamiella: Kirjaa lukiessani kiinnitin huomioni juuri tuohon Timo Soinin pyrkimykseen esittää asiat niin että kaikki ymmärtävät. Opetan kommunikointia ja kannatan selkokielisyyttä.

  Melkoista viidakkoa tämä kaikki nettikin. Harmi kyllä en ole jaksanut käydä googlessa täydentämässä tietojani eli en pääse kommentoimaan blogiisi.

  Kiva kun kävit täällä !

  ReplyDelete
 8. Kiinnostaa! Toivottavsti postaat kirjasta.

  ReplyDelete
 9. Kyllä postaan :) Tähän väliin vaan tuli viikonloppuvisiitti ja työviikkokin alkoi.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.