Wednesday, July 08, 2015

Kasvatusta on monenlaista


Keittiössä lueskelen Tommy Hellstenin kirjaa vanhemmuudesta ja aikuisuudesta Kirjapaja 2003, ilmestyi ensimmäisen kerran 1999. Jo kirjan kirjoittamisen aikaan Hellsten on pannut merkille miten levottomuus koululuokissa alkoi yleistyä. Vastuullisten aikuisten puutettako ilmassa? Luin ensin saatesanat otsikon Onko vanhemmuus katoamassa? alta, sitten sisällysluettelon. Hyvältä vaikuttaa. Mitään sormi ojossa osoittelevaa kaikkitietävää tekstiä ei tarvitse pelätä. Onkohan sellaisia kasvatuskirjoja olemassa? En ole koskaan niihin törmännyt vaikka aina kun kasvatuksesta tulee puhe, joku kiiruhtaa sellaiset mainitsemaan. Olisi kiinnostavaa nähdä edes yksi.


Keittiö on kiva paikka. Keittelen kananmunia Italiassa keksityssä häkkyrässä, mietin kasvatusasioita ja kyökkipsykologiaa. Koulu, koti, kirkko. Opettajat, äidit, isät. Lastenkasvatus. Kasvien kasvatus. Kasvit kukkivat suotuisissa oloissa. Tarhapeippi ei paljon kasvatusta vaadi.Neilikkaruusun olemme ostaneet pienehkönä astiataimena. Nyt se on korkea kuin pieni puu ja kukoistaa hempeänä. Toivotaan että kirvat pysyvät poissa.


Kellokukat (kissankelllot?) kasvavat ja kukoistavat värimintun penkissä ilman että olisimme niitä sinne kylväneet. Luonto kasvaa itsestäänkin. Jotkut lajit menestyvät mitä karuimmissa oloissa. Toiset ovat vaativampia. Ihmisiäkin voi siltä pohjalta miettiä. Vaikeasta taustasta voi nousta kukoistava elämä.  

2 comments:

  1. tollai keitin munia Ranskassa.

    ReplyDelete
  2. Hannele: Säilyvät ehjinä noin.

    ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.