Monday, April 25, 2016

Muutoksia koulussa ja kotona





Kotiäitien suomen kurssi kulkee kohti loppuaan. Meillä on päättäjäiset 3. toukokuuta. Virolaisen äidin perhe lähtee matkalle eikä hän pääse osallistumaan viimeisiin tunteihimme. Sain häneltä keväisen kimpun tulppaaneja. 

On ollut hieno kokemus pitää suomen kurssi päiväkodissa. Siihen on kuulunut opetustuntien lisäksi nyt kevätkaudella retki kierrätyskeskukseen, käynti kirjastossa ja pari vierailevaa puhujaa. Viime viikolla kävi vierailija kertomassa Suomen koulujärjestelmästä ja toinen puhumassa MLL:n ystävätoiminnasta, ystävä maahanmuuttajaäidille - hankkeesta. Kaikki paikalla olleet kurssilaiset täyttivät lomakkeen, jolla sai toivoa itselleen ystävää. Esitteestä: "vapaaehtoiset ystävät ovat tavallisia, luotettavia naisia, jotka haluavat antaa aikaansa ja apuansa maahanmuuttaneille naisille." 




Aika on mennyt noiden kurssitouhujen lisäksi kodin laittamiseen. Hillitön monta kuukautta kestänyt siivous- ja raivausintoni tuottaa hedelmää. Eipä ole moista nähty että työhuoneeni hyllyissä on tyhjiä kohtia. 

On roudattu kilokaupalla vanhoja monisteita, esitteitä, kuitteja, lehtiä ja vaikka mitä jätepaperiin, lahjoitettu tarpeetonta hyvää kamaa, musiikkia ja vaatteita  kirpparille ja kavereille. 


Hiljattain annettiin kellarikerroksesta pari hyllykköä tuttuun lapsiperheeseen sekä puinen laatikko jossa on pyörät alla. Koivupuiset hyllyköt ovat hyvässä kunnossa. Vanhempani ostivat ne minun ja siskoni huoneisiin kun kävimme koulua. Laatuun kannattaa panostaa. Tuo laatikko on ollut joku heräteostos, jolle emme keksineet mitään ihmeempää käyttöä. Nyt se on ystävien lasten videokasettien säilytyspaikka. Hyvä.




12 comments:

 1. Replies
  1. Kiitti kiitti. Olenkin ylpeä itsestäni ! :)

   Delete
 2. Kauniilta näyttää.

  ReplyDelete
 3. Aika vapauttavaa, kun saa tilaa ympärilleen ja saa raivattua vanhaa pois! Mietimme juuri kerrossängyn ostamista. Täyspuinen, laadukas setti olisi tarjouksessa 800e kuun loppuun asti. Olet oikeassa, että laatuun kannattaa panostaa. Hinta tuntuu kovalta, mutta ehkä se sänky sitten menisi vielä mahdollisille lapsenlapsillekin. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. 800€ tuntuu kyllä huikealta hinnalta, mutta en toisaalta tiedä mitä lasten sängyt yleensä ottaen maksavat. Siinä olisi siis 400€/sänky. Tuossa kannattaa miettiä että miten monta vuotta setillä mennään (eli kasvunvara) ja mihin ne sitten pistetään. Eivät mahdu kaappiin :) Kellariin tai kesämökille noita usein päätyy. Jos voi kierrättää suvussa tai kaveripiirissä, hyvä. Lasten vaatteille ja huonekaluille on aina kysyntää kirppareilla, mutta porukka on tottunut saamaan ne puoli-ilmaiseksi, joten eivät ehkä mene kaupaksi kunnolliseen hintaan. Esimerkiksi me annoimme nuo meidän kamat ilmaiseksi ystävien lapsille. Kerro sitten mihin ratkaisuun päädyitte ! :)

   Delete
 4. Niin siisti työhuone(vaikka oli se siisti myös ennen tuota projektia) Ja hienoa että kotiäidit ovat oppineet suomea sinun johdollasi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kiitos :) Sikäli vaikea oli pitää siistinä että monet hyllyt pullistelivat irtopapereita. Milläs niistä pyyhit pölyt? Ihmeellistä miten paljon täysin tarpeetonta löytyy kun alkaa sillä silmällä katsastaa omaisuuttaan. Kiva juttu että paljon on saatu lahjoitettua meille tarpeetonta eteenpäin, toivon mukaan ihmisille joilla on tavaralle käyttöä.

   Tuo suomea maahanmuuttajaäideille on verraton projekti. Ilman kieltä ei kunnolla pääse mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ryhmässä kävi jo varhain ilmi että ne joilla on joku yhteinen kieli alkoivat hengata yhdessä ja siten saada toisiltaan vertaistukea. Sekin auttaa, ja yleensäkin se että ollaan porukassa ja tehdään juttuja yhdessä :)

   Delete
 5. Onnittelen, voi mikä kevätpuuska! Siistin näköistä.

  Minulla jäi kesken, kun käsi kipsattiin. Nyt jo mieli palaa jatkamaan niissä komeroissa, mitkä ovat vielä kaaoksen vallassa.
  Kyllä se on niin, että ympäristön järjestäminen järjestää myös mieltä.

  Sinulla on ollut hyvä kotouttamisprojekti. Toivottavasti näitä jatketaan ja lisätään. Tarvettahan on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi voi, onnea ja paranemista käden kanssa ! Kohta jo varmaan siivoilet iloisesti :)

   Meillä on suomen ryhmän päättäjäiset ensi tiistaina ja heti sen jälkeen menen tiedotustilaisuuteen jossa puhutaan mamu-koulutuksen uusista suunnitelmista. Käsittääkseni koulutus lisääntyy ja laajenee. Kiva.

   Delete
 6. Tuommoinen puhdistustyö tekee aina hyvää, minulla on omani vielä vaiheessa, kun jouduin puhdistelemaan ensin vanhempieni asuntoa.
  Täyspuu on aina hintansa väärtti, sitä voi sentään korjatakin tai kierrättää uuteen muotoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä on aikaaviepiä touhuja.

   Kyllä täyspuu on todellakin ihan toista kuin halvemmat ratkaisut.
   Meillä on muutama pikkupöytä IKEAsta, mitä puuta lienevät,
   koloja ja naarmuja pinnassa. Mietin vietäiskö kirpparille...

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.