Saturday, June 24, 2017

Kannellinen raparperipiiras


Sopivaa keskikesän herkkua, raparperia torilta tai omasta pihasta. Meillä on itsellä kasvamassa. Talon seinustalta hain varsia ja pilkoin kattilaan sosetta varten.


Joskus kauan sitten ihmettelin reseptistä että eikö soseeseen lisätä vettä, mutta eihän sitä tarvita. Raparperista kyllä tulee nestettä.



Mukavaa kokkailla uudella liedellä.  Entinen oli niin vanha että uuninluukku melkein irtosi saranoiltaan. 


 Sose sai jäädä kokkareiseksi, koska siitä tuli piirakan täyte. 


Olen tehnyt tähän taikinaan piiraita enimmäkseen säilykepersikoista ja -päärynöistä, jonkun kerran omenoista ja raparperista. Vuodenaikaan sopii nyt just jetsulleen raparperi. Tästä vanhempiin postauksiin jossa olen käyttänyt samaa reseptiä: Linkki.


Kansi kiinni, että rapsut eivät palele ja uuniin. Voitelin kannen ensin munalla. Reunoja olisi voinut tasoitellakin, mutta tuntui turhalta, kun herkku kuitenkin pian syötiin. 


 Kurkistus uuniin. Hyvältä näyttää.


Kasvakaa lisää, rakkaat raparperit.
Pyöräytetään uusia piiraita.

Tykkäättekö raparperista?
Teettekö usein niistä piiraita?
Haetteko torilta, kaupasta vai pihasta?
Tuleeko teille(kin) lapsuus mieleen raparperista?


18 comments:

  1. Voi tykkään kyllä...entinen naapuri on jo tänäkin vuonna tuonut meille kassillisen raparperiä..:) Lapsena haukkasin suoraan varresta ja vieläkin tulee vesi kielelle, kun ajattelen sen makua...hapokasta, mutta hyväää..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siinä varmaan poskilihakset kiristyvät kun raakana haukkaa 😀
      11-vuotias lapsikaverini sanoi hiljattain että hän ei pidä raparperista
      - sitä ennen en ollut koskaan tullut ajatelleeksi että joku ei pitäisi raparperista ! 🏡

      Delete
  2. Maukkaalta näyttää tuoksuvainen piiras! Kyllä vaan tulee lapsuus ja sen ihanat päättymättömät kesät mieleen: lehti kävi helle- ja sadehatusta ja varsia napsittiin rouskuteltavaksi sinällänsä. Nykyisin tulee vähemmän käytettyä, mitä nyt rapskusoppaa mies itselleen jääkaappikylmäksi juotavaksi kiehauttelee. Juhannusviikonlopun jatketta:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, meilläkin lehdet ovat niin isot että voi käyttää sateen- tai päivänvarjona 😎☔️
      Meillä on yksi kiva raparperimehun resepti, mutta kun puoliso ei enää voi käyttää sokeria niin ei tule tehtyä. Sama hankaluus sopassa. En tiedä käykö stevia... ehkäpä. Piiraaseen käytin Canderell-makeutusta. Juhannusviikonloppu jatkuu sillä että kohta lähdetään rodopuistoon. Hyvät jussinjatkot teillekin 🌿💚

      Delete
  3. Ihana piirakka ja tykkään raparperipiirakasta ja mansikka-raparperimehusta, sopiva sekoitus makeaa ja kirpakkaa makua.
    Minä tein juhannukseksi pellillisen mustikkapiirakkaa ja pari kuivakakkua, johon sekoitin itse tehtyä omenahilloa sekaan. Jottei kaikki mennyt kuin strömsössä toinen kakku ei meinannut irrota vuoasta, joten päätin lahjoittaa itselleni uuden kakkuvuoan juhannuksen jälkeen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raparperi ja mansikka - sinäpä sen sanoit ! 🍓Tuo pitää muistaa jatkossa.
      Minäkin sekoitan joskus itsetehtyä omenamössöä kakku- tai piirastaikinaan 🙂
      Mehevöityy mukavasti. Hanki ihmeessä uusi kakkuvuoka. Olkoon tavoitteena
      Strömsö 😀💜❤️

      Delete
  4. Maukkaalta näyttää. Meilläkin kasvaa raparperia ja juuri pari päivää sitten tein piirakan, mutta tuollaista kannellista piirakkaa en ole raparperista tehnyt. - Hyvää juhannuksen jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minäkin olen tehnyt muutaman piirakan, ja aion pian tehdä neljännen kun on
      kavereita tulossa kyläilemään 🙂Ihanaa kun on rapskut omasta takaa 💚
      Hyvää juhannusviikonloppua teillekin päin !

      Delete
  5. Istutimme muutama viikko sitten raparperia. Mitään ei versonut. Olen onneton. Rakastan raparperia. Se onneton maksaa kaupassa halvimmillaan melkein neljä dollaria per 450 grammaa. Piirakka, mehu, kiisseli, jäätelö - mikä tahansa menisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raparperi nousee kyllä maasta ensi keväänä, ja sen jälkeen saatte takuulla satoa joka vuosi. Tässä kuussa istutettu ei ole enää ehtinyt versoa, mutta se vahvistaa juuriaan kasvukauden ajan 🙂Minä jaoin meidän raparpereja muutama vuosi sitten, ja seuraavana vuonna huomasin että se kasvoi niukasti. Mutta sitten sitä seuraavana oli taas entistä runsaampi.

      Delete
  6. Upea kuvasarja! Onpa teillä siisti keittiö. :)

    Sekä raparperi että karviaiset ovat aivan vastustamaton yhdistelmä kirpeyttä ja makeutta ja kuuluvat ihaniin lapsuusmuistoihin. Karviaispensaita on vihdoin saatu hankittua, mutta raparpereita ei vielä. Täytyy ryhdistäytyä.

    Leppoisaa sunnuntaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näyttää tosiaankin siistiltä kun ollaan ostettu tänä vuonna uusi liesi, uusi kahvinkeitin, ja tuo musta kattila ja jopa musta kauhakin ovat uudet 😀Muuten meillä onkin keittiössä hiukan kulunutta... juuri katseltiin että lattia pitäisi uusia.

      Ai teillä on karviaispensaita. Sellainen olisikin kiva. Meillä on mustaviinimarja, joka vihdoin antanee kunnon sadon tänä kesänä. Raparperi on kiva ja helppo. Suosittelen ryhdistäytymistä 😀 ☘️ 🌱

      Delete
  7. Nam! Kyllä tykkään raparperista. Äitini tekemä raparperimansikkakiisseli on mielestäni loistavaa. Minä onnistuin löytämään hyvän kaikettoman (maidoton, munaton, viljaton, soijaton) raparperimuffinsien reseptin. Tein ensin muffinseja ja sitten varioin ohjetta piirakkaan. Myös kotijoukkoni tykkäsivät, vaikka muuten kaikettomat leivonnaiseni eivät heitä oikein innosta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kun löytää hyvän reseptin siitä kannattaa pitää kiinni ja kehitellä sitä 🙂Hyvä säkä että myös muut tykkäsivät siitä. On tosi hankalaa jos joutuu väsäämään erikseen kaikkea kaikille. Raparperimansikkakiisseli kuulostaa ihanalta. En ole vielä kokeillut millaista kiisseliä saisin aikaan ilman sokeria (Stevialla tai Canderell-makeutuksella) diabetes-läheisiä ajatellen. Jännä tehdä kokeiluja 🙂

      Delete
    2. Jännää nimenomaan. Joskus kokeilut onnistuvat loistavasti, toisinaan menevät pipariksi. :D

      Delete
    3. Pipariksi 😀

      Delete
  8. Oi mikä ihana raparperipiirakka!
    Omalla pihalla raparperi kasvaa huonosti. Olen ostanut raparperia kaupasta ja saanut myös naapurilta.
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Sari. Minustakin tuo "malli" on aika komea 🙂 Mikähän lienee raparperille hyvä kasvupaikka? Sitä oli meidän talon aurinkoisella seinustalla kun tänne muutimme (22 vuotta sitten). Siirsin sen varjoisalle puolelle jossain vaiheessa ja hienosti on viihtynyt. Aion taas pyöräyttää piirakan kun kavereita tulee perjantaina kylään. Sinullekin miellyttävää tätä viikkoa !

      Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.