Wednesday, June 14, 2017

Nicola Yoon, Kaikki kaikessa


Teos: Kaikki kaikessa
Kirjailija: Nicola Yoon
Kustantaja: Tammi (2017)
Kääntäjä: Helene Bützow
Sivuja: 319
Pehmeäkantinen
Saatavana myös E-kirjana

Adlibris: Linkki


Näin elokuvan (Everything, everything) toukokuussa ja se oli niin hurmaava että epäilin voiko kirja olla vielä lumoavampi. Minulla on hyvin vähäisiä kokemuksia siitä että olisin sekä lukenut kirjan että katsonut siitä tehdyn elokuvan. Olen yleensä pyrkinyt kokemaan vain toisen, jotta toinen ei pitkästyttäisi ennalta arvaamattomuudessaan tai lässähtäisi tai ylipäätään olisi pettymys. Lukukokemuksesta muodostui kuitenkin miellyttävä. Pidin kovasti kirjan päiväkirjamaisesta luonteesta hauskoine kaavioineen ja piirustuksineen, mutta olisin tahtonut yllättyä loppuratkaisusta. Se on valtava osa tarinan vetävyyttä. En osaa sanoa kumpi on parempi, leffa vai kirja, koska molemmat ovat verratttomia, mutta olen sitä mieltä että kannattaa valita jompikumpi, ei molempia. Myös hyvä ratkaisu olisi lukea kirja nyt ja katsoa leffa ensi vuonna. Tai päinvastoin. Kummatkin ovat hieno kokemus. 

Kerroin vaikutelmistani elokuvan nähtyäni täällä: linkki.

"Olly on riski, joka Maddyn on pakko ottaa.Maddy on tyttö, joka on allerginen koko maailmalle ja elää oman kotinsa suojissa, kuin kuplassa. Olly on poika, joka muuttaa naapuriin ja Maddyn sydämeen.Maddy sairastuu jo pelkästä henkäyksestä ulkoilmaa. Sairautensa vankina hän pysyy kotonaan ja tapaa vain äitiään ja sairaanhoitajaansa. Sitten naapuriin muuttaa Olly. Ikkunasta Maddy näkee Ollyn ja Olly Maddyn. Olly on pitkä, laiha ja pukeutunut kokonaan mustaan - musta t-paita, mustat farkut, mustat tennarit ja musta pipo - kuin univormu.Tulevaisuutta ei ehkä voi ennustaa, mutta jotain voimme arvata. Esimerkiksi sen, että Maddy rakastuu Ollyyn. Ja että siitä seuraa katastrofi.Kaikki kaikessa on Nicole Yoonin omaperäinen esikoisteos, joka etenee mm. vinjettien, päiväkirjamerkintöjen, piirroskuvitusten, diagrammien, listojen ja sairauskertomusten muodossa. Se kertoo rakkaudesta, joka sitoo, hallitsee ja vangitsee sekä rakkaudesta, joka valloittaa ja vapauttaa."

Kun Maddy lähti kohtaloaan uhmaten ulos talostaan Ollyn kanssa ja ajoi tämän autossa halki maisemien, elin mukana ja kuvittelin miltä tuntuisi kokea ulkomaailma pitkän vankeuden jälkeen. Maddy on asunut sisätiloissa lapsesta 18-vuotiaaksi asti, melkein ilman vierailijoita, kirjoja lukien, kotikoulua käyden ja seurustellen ihmisten kanssa netissä. Nyt hän lähti ulos!

"Ollyn mukaan emme aja kovin nopeasti, mutta minusta tuntuu että syöksymme avaruuden halki. Olen lukenut, että luotijunien matkustajat sanovat maiseman sumenevan silmissä kovassa vauhdissa. Tiedän, että nopeutemme ei ole likimainkaan samaa luokkaa. Mutta siitä huomimatta maisema vilistää ohi sellaista vauhtia, että hitaat silmäni eivät pysty hahmottamaan sitä." (sivu 188)

"Ymmärrän toki ilmiön fysiikan, mutta minusta tuntuu silti oudolta, että kehoni voi liikkua vaikka istun paikallani."

"Ohitamme naisen, joka pudistelee päätään ja takoo rattia käsillään. Tajuan vasta myöhemmin, että hän todennäköisesti liikkui musiikin tahdissa. Toisessa autossa kaksi lasta näyttää minulle kieltään ja nauraa. En reagoi mitenkään, koska en tiedä, miten sellaiseen kuuluu suhtautua." 

Tuota kaikkea pidämme itsestään selvänä. Emme edes huomaa sitä. Miten arvokkaalta arkielämä tuntuukaan, kun ajattelee että siitä joutuisi luopumaan! Romaanien parasta antia ovat hetket, jolloin näemme asioita uudesta perspektiivistä. Hienoa on myös kun saa eläytyä johonkin tuttuun, koettuun, kuten teinirakkauteen. Tässä kirjassa on juuri noita elementtejä. Eniten taisin nauttia henkilöiden hauskasta, älyllisestä, mutta kuitenkin lämpimästä huulenheitosta... se ei ole sopiva sana, mutta nyt tulee mieleen vain englannin kielen "banter". Leffassa se oli astetta parempaa kuin kirjassa, koska kirja on suomennos. Suomi ei kaikilta osin toimi samalla tavalla kuin englantia. Käännös on välillä pakostakin kompromissi, ja sitten taas välillä toimii. 

Maddyn ja Ollyn tarina viehätti kovasti. Ei yhtään tylsää kohtaa, ei raakuuksia eikä rahvaanomaisuuksia. Rakkautta, ystävyyttä, kiintymystä, kaipausta... mukavaa huumoria... hah hah, kahvikakku... ripaus tragediaakin... automatka ja Havaijin huikeat maisemat! Yllättävä loppuratkaisu. Kirjan loppusivuilla on kuvia elokuvasta, minulle tutuiksi tulleista näyttelijöistä. Voi että olivat karismaattiset nuoret. Katsokaa trailer netistä jos kiinnostuitte. Elokuva on englanniksi Everything, everything. 

Kirja sopii kaikenikäisille, mielestäni 12-vuotiaasta ylöspäin. 

Niin hyvä tarina että muistan sen vielä kauan ❤️

6 comments:

 1. Kiitos jälleen loistavasta kirjaesittelystä! Voi, kun itsekin ehtisin lukea enemmän. Tällä hetkellä lukemiseni jää lähinnä lasten päiväuniaikaan viikonloppuina. Iloista viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiiu. Omat harrastukset jäävät vähiin kun lapset ovat pieniä,
   mutta kyllä se siitä. Ja lapsille on kiva lukea 🙂 💚

   Delete
 2. Tämä oli herkkä tarina. Pidin tosi paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin minäkin pidin. 💕 Oli kiva lukea esittelysi samasta kirjasta.

   Delete
 3. Tämä voisi kiinnostaa meidän nuorisoa. Ei sen puoleen, ei kaunis tarina ikää katso, minullekin varmasti sopisi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä 🙂Ei ole ikäkysymys, mutta saattaa olla luonnekysymys.
   Minä pidin kovasti 💕

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.