Saturday, September 09, 2017

Kissa pihakeinussa, punaisia marjoja ja mehuaPihakeinussamme loikoilevasta rennon raukeasta komeasta kissavieraasta kertoilinkin jo viime viikolla. Keinu on purettu ja katti luikkinut tiehensä. Kaipa osasi kotiin. Eilen meidän pihassa käväisi musta kissa, samalla paikalla mistä keinu on hävitetty. Jospa se pihan kolkka vetää naukumaijoja puoleensa. Iik, olemme siihen kaavailleet mansikkamaan jatkoa. (Spontaani kiljaisu johtui siitä että eilinen musta mirri piti pihamme nurkkaa toilettina ja tajusin miten keittiöpuutarhalle ehkä kävisi.)
Pihlajanmarjat hehkuvat. Muistan yhtä talvea jolloin marjat loistivat lumipetteen alta puissa. Se oli upeaa. Serkkuni kertoili että heidän ikkunoistaan näkyvistä pihlajista kulmakunnan linnut putsaavat marjat melkeinpä kertaheitolla. Nytpä jäädään odottamaan miten käy. 


Olisipa kaunis näky jos jonkin verran jäisi marjoja
talveksi lumen alta pilkottamaan.


Kokeilin tehdä mehua mustaviinimarjapensaan lehdistä. Ei siitä oikein hyvää tullut. Joimme kyllä kaiken, mutta olin tyytyväinen ratkaisuuni jättää testierä pieneksi. Uskoakseni sitruunahapon tuntuma kielellä ja poskien poimuissa oli se joka ei miellyttänyt. Onkohan sellaisia teko-ohjeita joihin ei tule happoa eikä muuta keinotekoista? Ensi vuonna kokeilen uudelleen. Raparperimehuni maistui hyvältä alkukesästä. Siihen tuli muistini mukaan vain vettä, sokeria ja raparperia.


Lukemisia lapsille - ja nuorille. Vein sukulaisperheeseen kirjat 2-,  5-,  -12  ja 18-vuotiaille. (Tyttö, poika, poika, tyttö). Arvannette mikä oli kenellekin.

Minullakin hyvä kirja kesken... kun vaan ehtisi lukea. Olen päässyt Arne Dahlin dekkarissa Rajamaat sivulle 152 ja tunnelma sen kun tiivistyy, mutta kohta on lähdettävä kokoukseen, eli tämän päivän luvut on luettu. Huomenna jatketaan tai maanantaina jos sunnuntaina liikaa touhua.

Onko teillä jotain mukavaa lukemista kesken? Mitä?

26 comments:

 1. Ihana keinu. Miten hennoitte luopua siitä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se alkoi lahota, emmekä muutenkaan käyttäneet sitä. Oli vain tunnelmallinen koristus 🙂 Nyt saadaan se tila hyötykäyttöön. Tonttimme on aika pieni.

   Delete
 2. Täälläkin pihlajat notkuvat marjoja...meidän pihalla aika paljon tippui marjoja, en tiedä tuuliko vai linnut tiputtelivat, mutta eivät olleet vielä punaisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuuli on tiputellut kaikenlaista... ei sentään silti USA:n myrskyjen kaltainen. Me olemme huomanneet että syyshortensiasta on pudonnut kukkia, emme tiedä miksi.

   Delete
 3. Meillä on ollut tuota mehua joskus ja tykkäsin. Ihana kisuvieras sinulla. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä minäkin vielä yritän uudelleen ensi vuonna mustaherukoiden lehdistä.
   Kissa oli mainio, sitä on melkein ikävä 🙂 Rentoa sunnuntaita !

   Delete
  2. Rita! Minä olen usein kuivannnut, siis uunissa (sen paistialustan päällä, miedolla lämmöllä (korkeintään 40° C) tai unohtamalla ne tahallaan paperipussiin jolloin ne ovat OK keskitalvella. En ole ikinä kuullut lehtimehusta, mutta lehtitee on hyvää! Lehdissä säilyy viinimarjan maku, sitten teehen voi panna vähän hunajaa.

   Tuosta kissasta. Se on selvästi vanhempi kissa. Toivottavasti se ei ole hukannut kotiaan. Eli: toivottavasti kukaan ei ole nostanut kissaa pihalle kun on muutettu tai jotain muuta sellaista. Oletko nähnyt sitä tai sitä mustaa kissaa aiemmin? Jos tunnet siitä lähistöltä kissaihmisiä, niin kysäise. Kohta tulevat kylmät eivätkä kissat selviä niistä. Syksy on pahinta aikaa kissoille. Tämä selvästi on kesy kun antoi ottaa kuvan.

   Sitten: eivät kissat tule muitten nurkkiin kuin omiin vessoihinsa ELLEI ole jotain syytä. Musta kissa siis merkkasi reviirinsä sen keinussa makoilevan kissan varalta, että tämä on minun. Ihmisten pitäisi pitää kaupungeissa vain sisäkissoja tai ulkoiluttaa kissoja valjaissa. Ne oppivat sen kyllä, todistaa nimim. kissojen kans jo yli 50 vuotta.

   Delete
  3. Pidän kovasti mustan viinimarjan ja sen lehtien aromista. Lehtien kuivaaminen uunissa teeksi kuulostaa mukavalta. Kiitos vinkistä.

   Silloin tällöin olen vuosien aikana nähnyt pihamme poikki kulkevan mustan ja harmaaraitaisen kissan mutta en osaa sanoa ovatko aina samat kissat 🐱Pidän silmällä meidän alueen Facebook-ryhmää; sinne ilmestyy aina kadonneiden kissojen kuulutuksia, vastaavasti myös ilmoitetaan kun kissa onkin löydetty. En itse pistänyt ilmoitusta meillä käyneestä kissasta koska kissa jatkoi meiltä matkaansa. Aika paljon niitä kadonneiden kissojen ilmoituksia on välillä, joten puhut asiaa !

   Delete
 4. Ihanaa kun kysyit! Mulla on Tove Janssonia kaksin kappalein, mietelauseita ja novelleja. Olen ihan hurmoksissa, mutta muu elämä meinaa viedä lukuaikaa, kaikkea ei ennätä.

  Upeat pihlajanmarjat! Taas sellainen juttu jota Suomesta kaipaan. Sekä marjoja sellaisenaan, komeana näkynä että taidokkaasti valmistettuina kirpeinä hilloina. Itse en saanut koskaan suun mukaista tehtyä pihlajanmarjoista, mutta joskus satuin kyläpaikkaan jonka emäntä oli osannut marjat hyvin valmistaa.

  Touhukasta viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän se kun elämiseen kuluu niin paljon aikaa että luvut jäävät vähemmälle 😀
   Aina on kuitenkin useampia kirjoja kesken. Tove Jansson on hyvää lukemistoa 📙
   Toisaalta antoisaa lukea vain vähän kerralla ja sitten sulatella sitä.

   Minulla on pihlajanmarjahillo kokematta ! Mites tässä näin pääsi käymään ? 😎

   Delete
 5. Voi noita kisuja,mistä niitä teille tulee... Kissat ovat ihania,mutta eivät jos pitävät puutarhaa toilettina.
  Olen tehnyt ,ja postannut mustaherukanlehtijuomasta kauan sitten,ja siitä ainakin tuli hyvää. Siinä kyllä oli sitä sitruunahappoa
  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2010/07/louhisaaren-juoma-eli-ihana.html
  Oletko tehnyt jotain pihlajanmarjoista? Monet näkyvät tekevän siitä hilloa tai muita juttuja. Ihanan täynnä marjoja nuo puusi. Oikein hyvää viikonloppua Rita:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naapurustossa ilmeisesti on paljon kissoja ja meidän piha on viihtyisä. Olen pyrkinyt säilyttämään sitä suureksi osaksi luonnollisena, kesämökin pihan näköisenä 💚Tokihan sellainen vetää katteja puoleensa. 🐱

   Oma reseptini taisi olla Louhisaari... voisi seuraavalla kokeilla laittaa vähemmän sitruunahappoa kuin ohjeessa jos se auttaisi.

   Hups, en huomannut sanoa että nuo pihlajat ovat kävelyreittini varrella, eivät meidän pihassa 😀 En siis saa niistä satoa. Olisi kyllä kiva kokeilla.

   Rentouttavaa sunnuntaita !

   Delete
 6. Komeat on pihlajapuut marjoineen. Ja hyvät kirjat valitsit vietäviksesi.
  Nyt ei ole kirjaa kesken, mikä on harvinaista. Yleensä olen aina lukenut, mutta nykyisin lukuinto on jotenkin laantunut. Ei ole tullut käsiin tosi mielnkiintoista kirjaa, ja vähemmän mielenkiintoiset jätän kesken.
  Mukavaa sateista viikonloppua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punaiset marjat puissa ja pensaissa ovat just tätä vuodenaikaa, kauniita !

   Ihan hyvä aikaa ja hernoja säästävä periaate jättää kiinnostamattomat kirjat kesken.
   📗 Minäkin olen hiukan hitaasti lukenut viime aikoina. On ollut niin valtavasti muuta puuhaa, pihatöitä ja sen sellaista.

   Olin tosi iloinen eilisestä reippaasta sateesta, kun on puutarha ollut niin kuiva ☔️
   Nimimerkki "Laiska kastelija" 🙂 Ihanaa sunnuntaita !

   Delete
 7. Jää kissoilta keinumiset, voi voi, toivottavasti vaihtavat vessan paikkaakin. Pihlajat on upeita puita, varsinkin juuri lumen keskellä punahehkuisina. On vaan tainnut lumet tulla vasta kun marjat on jo syöty.
  Minäkin olen vähän kierrellyt Helsinkiä tänä kesänä, vahinko vain aina ilman kameraa. Onko siinä postitalossa vielä se postimuseo kahviloineen olemassa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yhtenä talvena lumi satoi kun puut vielä notkuivat marjoja. Voi että oli kaunista ❤️
   Sekin oli runsas pihlajanmarjavuosi, kuten nyt näyttää olevan.

   En tiedä onko postimuseota ja kahvilaa. Olen käynyt rakennuksen sisässä vain kirjasto 10:ssä. Täytyypä joskus vilkaista 🙂

   Mukavaa sunnuntaita !

   Delete
 8. Hyviä kirjoja veit, onnekkaat lapset ja nuoret! :) Pihlajanmarjat ovat niin kauniita, ja tänä syksynä niitä tuntuu olevan enemmän kuin viime vuonna. Tuleekohan talvesta siis kylmä ja luminen? Meidänkin pihaamme (juuri valmistuneen autokatoksen yhtä nurkkaa) käyttää joku naapurin kissoista vessana. Pidän kissoista, mutta olen raivoissani siitä, että joku antaa omansa vaeltaa vapaana ja käydä tekemässä tarpeensa toisten pihoille. Lapsia pitää aina varoittaa, että katsovat eteensä, kun voi olla kakkoja pihalla. :( Etikkaa olen ruiskuttanut katokseen, ja se tuntuu pitävän kissat hetken poissa.

  ReplyDelete
 9. Nuo ovat kaikki ihan loistoteoksia ⭐️ Pihlajanmarjaennustuksesta en tiedä, joka vuosi kuulee jonkun povauksen mutta en ole pannut merkille ovatko pitäneet paikkansa. Nytpä katsellaan tuleeko tosiaan kylmä ja luminen talvi. Lumi on kyllä kivaa (ellei liiaksi asti).

  Meillä se eka kissa oli jättänyt ruskean käyntikortin ja nyt käynyt musta kissa vain lirin, jonka seuraavan päivä sade huuhtoi pois. Tuo etikkavinkkihän kuulostaa varteenotettavalta ! Harmi että ne ovat alkaneet suosia teidän autokatosta. Pöh.

  ReplyDelete
 10. Ihana kissa vieras!
  Kivoja kirjoja. Meillä juniori tykkäsi nuorempana lukea Risto Räppääjä kirjoja.
  Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikös vaan? Mekin tykkäsimme 🐾

   Risto Räppääjissä on jännitystä ja tosi veikeä huumori 😀

   Leppoisaa sunnuntaita !

   Delete
 11. Upeasti punertaa marjat pihlajain, oksat suorastaan nuokkuvat! Mutta hävitön katinrutale, eihän sitä nyt lököpaikoille ruveta "asioimaan", pirskeles jotain rotia...

  Mainio kirjasett:i Räppääjä on tuttu juttu ja nuo hauskassa muodossa olevat tietokirjat avaavat monia ikkunoita lisäten tiedonhalua; bueno! "Ennen syöksyä" on lukusessa nyt ja kiintoisalta uudelta tuttavuudelta vaikuttaa. Kauniita värejä ja hilpeää mieltä alkaneelle viikollesi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yhdellä kävelyreitilläni joen varressa on muhkea pihlajoiden ryhmittymä. Tosiaankin oksat nuokkuvat ! Kissoilla on kissojen metkut. 🐱

   Luukkukirjat ovat mainioita. Tuo avaruuskirjanen on niin ihana että tuskin maltoin siitä luopua😀 Minulla ei Arne Dahl päässyt kovin paljon viikonloppuna edistymään muitten hommien ohessa. Toisaalta sitä on hyvä lukea säästäen ja herkutellen. Olen sivulla 176.

   Nautinnollista uutta viikkoa 🍁🍄📗

   Delete
 12. Nyt ei ole kirjoja kesken...ei ehdi lukea =). Pihlajat ovat nyt tosi komeina!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Komeita ovat ❤️Minulla on kirjoja kesken mutta iso osa ajasta menee muuhun, esimerkiksi pihatöihin. Sinulla tietty töiden alkaminen !

   Delete
 13. Upeat pihlajat! Täälläkin on niissä runsaasti marjoja, joten lintuvieraita odotellaan. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin hieno näky kun tilhiparvi tulee vieraisille ! Harmi että nuo "minun" pihlajat eivät ole tässä lähellä vaan kävelyreittini varrella 🙂 Samaten sinulle, kivaa viikkoa !

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.