Friday, September 01, 2017

Elina Karjalainen, Uppo-Nallen talviturkki & Uppo-Nalle ja setä Tonton


Teos: Uppo-Nallen talviturkki ja Uppo-Nalle ja setä Tonton (yhteisnide)
Kirjailija: Elina Karjalainen
Kuvittaja: Hannu Taina
Sivuja: 296
Kustantaja: WSOY (Uusintapainos 2017)
Uppo-Nalle ilmestyi ensimmäisen kerran 1977

Lue lisää ja / tai tilaa:  ADLIBRIS.  

Toukokuussa luin elämäni ensimmäisen Uppo-Nallen ja tykästyin täysillä. Blogientry löytyy täältä: LINKKI. Uppis täyttää tänä vuonna 40, mutta ei vanhene, vaan säilyy iki-ihanana nalleotuksena sukupolvelta toiselle. Elina Karjalaisen huumori pysyy ja paranee. Ensimmäinen kertomus päättyi siihen kun Reetan perhe lähti kesäkodista kaupunkiin, ja nyt jatko-osassa muutetaan kaupunkikotiin, Kissakuja 5:een. 

Reeta ja Uppo-Nalle menevät kouluun. Muuan äideistä, jotka tuovat sinne lapsiaan ekana päivänä, ilmaisee huolensa pienen pullean poikansa puolesta. Tämä on yliherkkä kaikelle karvaiselle ja äiti onkin huolissaan "kaikenkarvaisesta väestä" samalla luokalla. 

Uppo-Nalle rauhoittaa: "Ei se mitään. Minäkin olin kerran yliherkkä peipposille ja se oli kamalaa, sillä peipposiahan on kaikkialla. Minut kasteltiin viidesti joka päivä hellesäällä, mutta kolealla säällä vain kahdesti. Minä paranin ja niin käy myös teidän pojallenne, jos kastelette hänet säännöllisesti." Oppilaat nauroivat, mutta pullean pojan äiti alkoi suuttua ja sanoi, että hänen poikaansa ei kasteltaisi missään olosuhteissa.

Heh heh, samantapaista närää ja hämmennystä hyvää tarkoittava Uppo-Nallemme herättää muuallakin. Nallelle sattuu monenlaisia kommelluksia kun se yrittää ymmärtää ihmisten tapoja. 

Uppis tutustuu vaatturimestari Leimuun kun sille teetetään talviturkki. Ajatus karhun talviturkista saa minut aina uudelleen hymyilemään ja kuvat tiukkaan napitetusta turkista pakottavat hihityksen ilmoille. Uppo-Nalle kyselee räätäliltä yhtä sun toista, ja saa hänet ärtymään kysäisemällä esimerkiksi: "Onko sopivaa että teillä on jalat pöydällä?" kun vaatturi istuu risti-istunnassa työpöydällään. Siinä on oma huumorinsa kun itsetietoista turhantärkeää räätäliä viattomasti näpäytetään. Tuo Uppo-Nallen viattomuus viehättää minua eritoten. Välillä nalle kuitenkin puhuu viisaasti, kuin olisi enemmänkin pohtinut maailmaa.

Yhdessä luvussa isoäiti ponkaisee lehtikasaan. Toisessa seikkaillaan torilla. Yhdessä etsitään korilliselle koiranpentuja kodit. Jännitystäkin saadaan kun lähdetään linnanraunioille ja luullaan että nähdään kummitus. Eri luvuissa on laaja skaala ympäristöjä ja tapahtumia. Koen lukiessa että uudessa luvussa ei koskaan ole sama tunnelma kuin edellisessä. Luettuani muutaman luvun alusta, ja niistä suuresti pidettyäni, päätin maksimoida nautintoni ja lukea vain yhden luvun yhtenä päivänä. Sillä tavalla luettuna kirjasta on iloa todella pitkään. 

Seuraavassa kuvassa nalle on menossa torille. "Uppo-Nalle oli laulaessaan ehtinyt liikennevaloihin eikä se ollenkaan huomannut, miten kovalla äänellä se lauloi odottaessaan valon vaihtumista punaisesta vihreäksi. Katukäytävän reunalla seisoi ihmisiä odottamassa, ja kaikki nauroivat kuultuaan Uppo-Nallen laulun." Muuan mies kysyi nallelta milloin se aikoi mennä kadun yli. "- Kun valopatsaaseen ilmaantuu vihreä ukkeli, Uppo-Nalle selitti. - Väärin, mies sanoi. - Sinun on odotettava kunnes valokennoon ilmaantuu vihreä karhu. - Joutuisin seisomaan tässä lopun ikääni, jos uskoisin teitä, Uppo-Nalle mörähteli. Kaupungissa ei ole, mikäki minä tiedän, niin paljon karhuja, että niitä varten kannattaisi laittaa omat valot. Menen yli vihreällä ukkelilla ja sillä siisti."


Hah hah hah, tuo turkki :D

Ja katsokaas seuraavaa kuvaa, hih.
Talviturkki ja irtoparta...


Näin tuon kuvan etukäteen ja kovasti mietin mistä mahtaa olla kyse. Nyt olen vihdoin tulossa siihen lukuun. Siinä Uppo-Nalle pääsee koulun kuvaelmaan joulukarhuksi.

Hauskoja, odottamattomia aiheita luvuissa, persoonallinen nallenpullero, miellyttävä kerronta... ei ole Uppo-Nallen voittanutta. Se painii ihan omassa sarjassaan. Tätä ei voi olla rakastamatta.

Lukijaakin alkaa runotuttaa Uppiksen seurassa:

Kirja yöpöydälläni makaa
suloiset unet takaa
Uppo-Nalle on joka makuun
siitä annan takuun
Uppis naurattaa ja liikuttaa
minut unten maille kiikuttaa

Kirjasarja, joka ansaitsee kiireettömät lukuhetket. ❤️

18 comments:

 1. Hieno postaus. Tarinat kuulostavat hauskoilta ja kuvitukseen on paneuduttu täysillä.
  Ihanaa viikonloppua sekä alkanutta syyskuuta! ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekä kertoja että kuvittaja ovat niin mieleeni ❤️
   Hihitän yhtenään lukiessa ja kuvia katsellessa.
   Raikasta syyskuuta 🍁 ja ruskanautintoja !

   Delete
 2. Ihana Uppis :) Nallekirjat ovat vastustamattomia, Nalle Puh, Karhuherra Paddington ja Uppo-Nalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karhussa on jotain sellaista mikä tekee sen olemuksesta otollisen hellittäväksi ❤️
   Ei ihme että nalle on niin laajalle levinnyt unileluna.
   Mainitsemasi Nalle Puh ja Karhuherra Paddington ovat satukarhujen aatelia 🙂

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. (Sorry, olin tehnyt kommenttivastauksen väärään paikkaan.)

   Delete
 4. lueskelen mielelläni vanhoja lastenkirjoja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama täällä ! Ja myös uusia lastenkirjoja, eri kielillä.
   Erityisen mukavaa on lukea lapsille 💕

   Delete
 5. Uppo-Nalle on ihan huippu. Meillä lapsille luettiin paljon Elina Karjalaisen Uppo-Nalleja ja voi että niistä tykättiin. - Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa kuulla että teillä tykättiin Uppiksista. Yksi pieni poikakaverini piti niistä parikymmentä vuotta sitten, mutta en silloin tullut niihin tutustuneeksi - nyt vasta tässä vaiheessa 😀 Better late than never, eh? Rentouttavaa loppuviikkoa ja viikonloppua sinulle 🐻

   Delete
 6. Voi ihanuus tuota Upponallea kavereineen♥ On kyllä täällä meillä sellainen ikisuosikki ollut�� Ihania lukuhetkiä ja alkanutta syyskuuta sinne♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uppiksen parissa on ihan hykerryttävä viettää lukuhetkiä 🙂🐻
   On se niin lutunen ja hassukas. Kiva että teilläkin tykätään 💜
   Ah, syyskuu alkoi 🍁🍄 Jipii. Reipasta viikonloppua !

   Delete
 7. Ihana Upponalle:) Minulle Upponalle tuli tutuksi poikani myötä.
  Kaunista viikonloppua Rita:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. 🐻 Lasten kanssa kokea kaikkea kivaa ❤️
   Antoisaa viikonloppua !

   Delete
 8. Uppis-kirjat ovat ihania ja oman lapsuuden klassikoita <3 Tarttiskohan haalia muutama kasaan itsellekin? Ihanaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 🐻 On ne niin kivoja ! Nyt on ainakin hyvä aika hankkia kun juhlavuoden kunniaksi tulee noita uusintapainoksia. Tuossa kahden kirjan yhdistelmässä riittää lukemista, aah 🙂 Ihanaa viikonloppua sinullekin !

   Delete
 9. Uppis on hyväntuulen nalleheppu, jonka glamouriin ei ajan hammas pure. Ja Elina Karjalainen on osunut nalleinensa suoraan monen lukijapolven sydämeen. Tässä nimenomaisessta tapauksessa: naurattaa ja liikuttaa - uuteen päivään kiikuttaa; kiitos:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uppis runoilee ja pistää meidätkin riimittelemään 😀
   Hyvin sanot että on hyväntuulen nalleheppu. Peukutus sille.
   Uppista, puppista, mukavaa tätä päivää 🐻

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.