Thursday, October 05, 2017

Kuistin patteri, Ranska-leffoja ja joulukirja


Meillä oli karmea vanha lämpöpatteri kuistilla. Riittämätön lämmittämään sitä tilaa koska seinissä ei ole kunnollisia eristeitä. Saimme vihdoin asennetuksi tuohon paremman patterin. Kroonisen rahapulan vuoksi ostimme ensin kesällä uuden patterin ja vasta nyt kutsuimme putkiasentajan. Laskua emme ole vielä saaneet. Että noita laskuja riittääkin joka kuulle. Auton vakuutuksia ja kiinteistöverot syyskuussa. Lokakuussakin kiinteistöverot. Automaksuja harva se kuukausi. Pian on ostettava talvirenkaat.


Uusi patteri oikealla odottamassa asennusta. Vanha patteri maalaamaton kylki tänne päin seinästä irrotettuna. Meillä oli viime syksynä ja talvena isoja ongelmia lämmityksen kanssa. Tammikuussa saatiin putkipaineet, ja niin myös lämmönsaanti kuntoon kun viimein oli varaa kutsua Pakilan putki apuun ja maaliskuussa hommasimme ilmalämpöpumpun. Eri firmasta, vähän alle 2000 eurolla. Otimme kyllä tarjouksen Pakilan putkestakin, mutta heillä pumppu olisi tullut maksamaan kaksi kertaa enemmän. 


Mahtava löytö kirpparilta; 
Jean-Luc Godardin leffoja (18€). 💙


Olin film noir - tunnelmissa kun astuimme ulos kirpparilta ja kuvittelin rakennuksen vieruksen kasvillisuuden johonkin elokuvaan sopivalla tehomusiikilla ryyditettynä. Omassa kirjahyllyssä näin pokkarin joka sopii joulun raotukseen. Se on peräisin kirjaston ilmaishyllystä, ihan lukemattomalta vaikuttaa. Minulla se on ollut hyllyyn unohtuneena aika kauan. Nyt aloin lukea. 

Kirja sisältää hyvien kirjoittajien kertomuksia: Charles Dickens, O. Henry, Louisa May Alcott... Olen lukenut muutaman tarinan ja runon alusta. Ne liittyvät Bethlehemin tapahtumiin, olematta juurikaan uskonnollisia. Mietin vain että onkohan joku uskontoa vieroksuva lahjoittanut kirjan pois kun on olettanut uskonnolliseksi siihen vilkaistuaan. 🙂

Itämaan tietäjiä on perinteisesti kolme, en tiedä olenko koskaan kuullut heidän nimiään suomeksi. Caspar, Melchior ja Balthazar tässä englanninkielisessä kirjassa. Yhdessä tarinassa tapaamme neljännen tietäjän joka myöhästyi matkasta. Persialainen Artaban oli myynyt omaisuutensa, ostanut jalokiviä lahjaksi messiaalle ja tehnyt treffit liittyäkseen karavaaniin, mutta joutui auttamaan hädässä olevaa miestä ja saapui kohtauspaikalle liian myöhään. Siellä oli pergamenttiin kirjoitettu viesti odottamassa että hän tulisi perässä. Ei hän kuitenkaan voinut lähteä yksin ylittämään erämaata. Hevonen oli väsynyt eikä hänellä ollut eväitä. Muut tietäjät veivät meille tutun tarinan mukaan omat lahjansa seimeen: gold, frankincense and myrrh. 

Yksi tarina on kirjoitettu Bethlehemin majatalon omistajaperheen pikkutytön Ruthin kuvakulmasta. Mukavaa ja mielikuvitusta kiehtovaa lukea kertomuksia raamatun ajan oloista ja maisemista. Voi kuvitella itsensä setripuun tai oliivipuun alle. Puita on kiva ajatella. Yhdessä kertomuksessa palmu, oliivi ja kuusi haluavat kukin joulupuuksi. Me tiedämme mikä voitti. 🌲

Mikä on suosikkipuusi? 
Minun on kuusi.
(Jos voi valita vain yhden.)


18 comments:

 1. Vaikea kysymys, mikä on suosikkipuu. Kesällä ehdottomasti koivu, ehkä talvella sitten kuusi, ihan perinteinen metsäkuusi. Siis joulukuusi 😀
  Kuulostaa hyvältä kirjalta! Itsekin olen yhtä joulukirjaa selaillut, ja sitten sitä uutta joululehteä. Ihanaa, kun nyt voi jo. ❤
  Meilläkin on ilmalämpöpumppu. Se säästää sähköä, ja on muutenkin niin helppo.
  Mukavaa loppuviikkoa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koivu on ihana 💚 Meillä on iso pihakoivu. Meidän talon ekat asukkaat, jotka talon rakensivat 1064 - 65, ovat sen istuttaneet. 🙂

   Ilmalämpöpumppu on todellakin helppo. Nyt ei enää tarvitse hakata pattereita ja yrittää saada niitä toimimaan 😀 Laitoimme pumpun vasta eilen päälle. Syyskuu oli uskomattoman lämmin.

   Kyllä tuli halu ottaa joululehtiä esiin sinun mallisi mukaan. Ehkä huomenna 🎄Joulu, ah joulu ja kaikki siihen liittyvä tunnelma ❤️

   Delete
 2. Aina noita laskuja vaan riittää, mutta tuo ilmalämpö pumppu on kyllä loistava vekotin! Olipas hieno leffalöytö ja tuo jouluinen kirja kuulostaa kivalta.. Itsekkin olen kyllä sitä mieltä että ainoa oikea joulupuu on juurikin tuo kuusi:) Muutamaan vuoteen ei enää sisälle ole kuusta otettu, kun sen tuoksusta tuli meidän allergikolle oireita..itse oli kyllä sitä mieltä että "oikea" kuusi on ehdottomasti jouluksi saatava..vaan kun ne silmät alkaa heti valumaan ja pärske käy niin eihän se kivaa ole:) Meidän kuusi on sitten kuistilla ihastuttamassa joulun viettäjiä♥ Ihanaa syksyistä päivää sinne♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole kuusen voittanutta, mutta mukavuudenhalu voittaa siinä että emme hanki oikeaa kuusta vaan käytämme tekokuusta. Sen olemme aikanaan isolla rahalla hankkineet. On melko hyvä näköinen 🎄Hyvä että olette keksineet laittaa kuusen ulos ! ❤️Ihastuttava idea.

   Kiva että sinäkin olet syksyn ihailija 🍁 Tämä on mahtava aika vuodesta !

   Delete
 3. Hyvin toimiva lämmitys on tärkeää, joten siihen kannattaa kyllä satsata. Ilmalämpöpumppu on mainio ja siitä on vain hyviä kokemuksia.
  Minun puuni on mänty. Kaunis niin kesällä, kuin talvellakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmalämpöpumppuun mekin olemme tyytyväisiä. Mikä onni että vertailimme hintoja ennen kuin ostimme. Eka tarjous oli melkein 4000 € ja toka alle 2000€ !

   Mänty on kaunis, ikivihreä. Meillä on pihamänty 💚

   Delete
 4. Olipas ihana joulukirja löytö!
  Odotan kovin, että kauppoihin ilmestyy joululehtiä.
  Kohtahan sitä voisi kaapeista kaivaa vanhat joululehdet ja fiilistellä.😀
  Suosikkipuu on joulukuusi. Meilläkin on tekokuusi. Ollut jo muutaman vuoden.
  Hyvää illan jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joulukirjalöytö osoittautui aivan ihanaksi ❤️ (Ja oli ilmainen.)
   Joululehdet minullekin mieleen... Ehkäpä tänään alan etsiä kaapeista.
   Olen kanssasi samaa mieltä tuosta fiilistelystä 🙂
   Katson joskus kuusia kesällä ja ajattelen että onpa kivaa kun on joulukuusia vuoden ympäri😀
   Mukavaa tätä päivää sekä joulunodotusta sinulle ! 🎄

   Delete
 5. Kirja näyttää tosiaan kivalta, oi mikä tunnelma ajatella perhettä lukemassa tuollaisia tarinoita takkatulen lämmössä, kun ulkona hiljakseen satelee lunta... :)
  Meilläkin on ilmalämpöpumppuja ja olemme niihin tyytyväisiä, vaikka kyllä niidenkin kunnossapito vaatii aika työlästä puhdistamista ja täällä pohjoisemmassa tulee niin kovia pakkasia, että pumput pitää välillä sammuttaa.
  Nyt täytyy rientää ulos katsomaan näkyykö kuu. Eilen se yllättäen ja ilahduttavasti tuli näkyviin pitkän pilvisen jakson jälkeen.
  Ciao ciao e buona notte!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takkatulen lämmössä joulutarinoita olisikin ihanteellista lukea perheen kesken ❤️

   Meillä mies imuroi ilmalämpöpumpun suodattimet kerran viikossa silloin kun pumppu on toiminnassa. Vielä ei ole ollut työlästä mutta saa nähdä miten käy ajan kanssa. Maaliskuussa vasta sen hankimme, joten kovat pakkaset vielä kokematta.

   Toivottavasti näit kuun ja tähtiä 🌙 ⭐️ Itse menin nukkumaan kello 9 😀

   Delete
 6. Tuo ilmalämpöpumppu on varmasti hyvä investointi. Mekin olemme miettineet sitä, mutta olemme vasta pohdintavaiheessa. Todellisen leffalöydön olet tehnyt. Kuusi on kyllä hieno puu, mutta emme ole moneen vuoteen pitäneet joulukuusta sisällä, koska olen astmaattinen. Kaikista puista koivu on kyllä suosikkini. - Mukavaa viikonlopun odotusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vertailkaa hintoja ennen kuin ostatte ilmalämpöpumpun. Toinen mistä voin varoittaa on sen sijoittaminen kotiin: meillä ensimmäinen saamamme ehdotus oli että se laitettaisiin olohuoneeseen. Toisen firman mies sanoi että älkää ihmeessä laittako sitä sellaiseen huoneeseen missä oleilette. Se on kuin istuisi tukankuivaajassa kampaajalla 😀 Mikä onni että emme ottaneet sitä ensimmäistä tarjousta !!!

   Muovikuusi meilläkin on ollut jo vuosia jouluisin. Koivu on juuri nyt aivan upea. Meidän pihakoivussa on keltaisia lehtiä ja osa maassa - kaunista 💚💛

   Delete
 7. kivoja joulukirjoja minullakin kirjahyllyssä, englantilainen ystävä lahetti joitakin... minäkin pelkään et jos lämpö ei talvella toimi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viime talvi oli kauhea kun emme tienneet mitä lämmityssysteemillemme oli tapahtumassa ja ylivuotoputki tulvi muutaman kerran - vettä tuli katosta sisään. Vika oli loppujen lopuksi aika pieni, kun viimein kutsuimme putkiasentajan. Meille asennettiin painemittari jotta voimme säätää oikean paineen. Olimme tosi helpottuneita. (Mutta sitten meni kylpyhuoneen lattialämmityksen pumppu rikki ja siitä alkoivat uudet vaikeudet... Sekin vika korjattiin.)

   Joululukemistoa on hyvä olla ❤️🎄

   Delete
 8. Ai niin....taas löytyi yksi hyvä puoli tähän uuteen kotiin. No, ei tule kiinteistöveroa.:) Pitää etsiä näitä hyviä puolia, kun vieläkin vähän ikävä entistä kotia. LÄmpöpumppu kyllä säästää lämmityskuluissa mukavasti, vaikka kallis invetointi onkin.
  Kuusi kuuluu meidän jouluun. Ehdottomasti..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on oikea asenne ! Listataan hyviä puolia 🙂 Me maksamme kummatkin yli 200 € kiinteistöveroa sekä syys- että lokakuussa. Suuret toiveet siitä että ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin. Meillä on ollut aika kamalat lämmityskulut, hatara vanha talo.

   Oi kuusipuu 🎼🌲🎄❤️

   Delete
 9. Lämmitys osaa olla törkeän kallista. Kurjaa sinällään, kun Suomessa ei ilman lämmitystä pärjää... Suosikki puu... hmmm... Taitaa olla hevoskastanja <3 Ne on minusta upeita ja kukinta on niiiin kaunis <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämmitys on juuri se joka maksaa eniten sähkölaskussa. Meillä oli kohtuulliset laskut kesäkuukausina ja syyskuussa... Katsotaan pitääkö ilmalämpöpumppu ne hyvissä rajoissa kun nyt joudutaan taas lämmittämään taloa.

   Meidän seudulla on muutamia hevoskastanjoita. Ne ovat kieltämättä komeita ! 💚

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.