Tuesday, October 17, 2017

Kuvahaaste / Tarpeeton


Toissavuonna minulla ei ollut mitään töitä koko kesänä ja rahat olivat niin tiukalla että ei voinut ostaa mitään turhaa tai tarpeetonta. Hoidimme vain pakolliset menot; autolainan lyhennykset, sähkölaskut, ruokahankinnat. Se mikä ei ollut pakko, oli turhuus. Muistan miten kaihoisasti ajattelin syklaamia. Nyt vihdoin pääsee syklaamiostoksille. Ostimme kaksi. Syyssyklaamin ja joulusyklaamin.


Mielenkiintoista pohtia  sanoja TARPEETON ja TURHA ja niiden eri ulottuvuuksia ja vivahteita. Tarpeeton, turha, hyödytön, ei ehdottoman välttämätön, joutavanpäiväinen, unnecessary, useless. 

Tarpeettomat tavarat kaapeista kierrätykseen. Yhden ihmisen turha esine voi olla toiselle ihmiselle tarpeen.

Tämä oli Pienen Linnun Makrotexhaaste: Linkki.

Turhuuksien turhuus... Vanitas vanitatum omnia vanitas. Sic transit gloria mundi.

Mahtaako bloggaaminen olla turhaa vai onko se bloggaajan sisäinen tarve tai muulla tavalla hyödyllinen asia?

Ainakin minä pidän siitä. 
Se tuo iloa,
ei voi olla tarpeetonta,
joutavanpäiväistä,
turhaa.

58 comments:

 1. Ihanan turha, mutta kuitenkin niin kaunis.

  T. Täysin arkista

  ReplyDelete
 2. Tosiaan synonyymi joutavanpäiväinen: joutavanpäiväistä, mutta niin mukavaa (!) tämä bloggaaminen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On mukavaa ja tuo iloa 🌹

   Delete
 3. Juurikin näin. Silloin kun on tiukkaa, niin moni tarpeellinenkin muuttuu mielessä tarpeettomaksi ja päin vastoin. Joskus on vain kiva ostaa sitä tarpeetontakin. Ajatuksia herättävä postaus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Suvituulia. Minäkin ilahduin siitä että aihe herätti ajatuksia,
   suorastaan filosofisia 😀🌷

   Delete
 4. Ai kuinka paljon osaakaan nauttia pienestäkin asiasta, kun on pitkään joutunut kituttaamaan ja miettimään tarkasti, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei.
  Kävin ihan pohtimaan tuota bloggaamisen tarpeellisuutta. Monivivahteinen asia sekin, niinkuin moni muukin. Periaatteessa tarpeetonta, koska ilman sitä voi elää, mutta toisaalta tarpeellista, koska se tekee elämästä mielekkäämpää ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylläpä osasit hyvin muotoilla ajatuksesi 🌹Toissavuonna kun kituutimme, huomasin miten VALTAVAA iloa ja onnea esimerkiksi meidän kukkiva pieni orkidea tuotti. Toisaalta joinakin vuosina kun on ollut isosti rahaa ei ole mitenkään erityisesti iloinnut hankinnoista, ihan vain tavallisesti 🙂

   Bloggaaminen liittynee meidän henkisiin tarpeisiimme ❤️

   Delete
 5. Nuo syklaamit on kauniita! Tuo on niin totta, monesti toisen pois heittämä tavara voikin olla toiselle oikea aarre:) Minusta mikään mikä tuottaa ihmiselle hyvää oloa/mieltä ei voi olla turha❤️ Ihanaa päivää❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Päde. Ilo on psyykelle tarpeen siinä missä ruoka keholle 🙂
   Ihanat blogikaverit ovat oikea elämän aarre ❤️

   Delete
 6. Syklaamien hehku ei ole turhaa, eikä kukkien ostaminen viime pennosilla. Tädilläni oli yhteisen kauppareissumme päätteeksi taapertaa lompakkoaan kilisytellen kukkaosastolle viikonloppukimpun hakuun ja paketin turvallisesti hyppysiinsä saatuan iloisesti nauraen todeta:"Nyt mie oon niin tyhjä tyttö, jotta koiratkin lirii kintuille!" Tapa on pidetty kunniassa.
  Hyvä mieli ei ole turhaa. Että bloggaaminenko turhaa!? Nythän Sie tyttö hullujais haastat:) Qui scribit, bis legit...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai miten kiva tätimuisto sinulla 🌹 Noin ihminen luo itselleen iloa tuottavia asioita, kuten kukanostotavan. Tunsin yhden avioparin joista vaimo ilahdutti aina itseään ja muita kukilla, käsitöillä ja muulla - hänen miestään otti päähän, etenkin se jos heidän rahoillaan annettiin mitään vieraille. Vaimo oli sitten antelias salaa. Kamala mikä kärsimysten liitto.

   Allekirjoitan latinasi !

   Olisi hirveää olla jonkun sellaisen seurassa joka pitää kirjoittamista ja lukemista joutavanpäiväisenä ajanhaaskuuna. Ennen vanhaan maatalousyhteiskunnassa saatettiin nämä meidän kirja- ja kynäilytouhut suorastaan tuomita. Itsellä ollut aina kirjoittamisen ja lukemisen TARVE. Eli on tarpeelllista. Quid erat demonstrandum. 😀 📗📚

   Delete
  2. Kuin myös:) Kirjoittaminen selventää ajatuksia ja voi ravita itseään. Mielenkiintoisesti: Opettajan kirjoittaminen ja identiteetti. Leahman. Ref. Laura Väänänen https://koppa.jyu.fi/avoimet/hum/kirjoittamisen-tutkimus/kirjoittamisen-ohjaus-ja-yhteisollisyys/kirjoittaminen-koulussa/opettajan-oma-kirjoittaminen-ja-opetus

   Delete
 7. syklaami on hieno, Englannissa nähnyt ulkona puutarhoissaki. MInun syklaami eli monta vuotta, sillä lepokausi, vähemmän vettä vain silloin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syklaami on uskomattoman upea ❤️Kiva kuulla että sait omasi kestämään vuosia. Meillä oli ennen monena vuonna joulun tienoilla syklaami (itse ostettu tai lahjaksi saatu). Tavallisesti se lakkasi kukkimasta kevätpuolella ja ennen kesää heitimme pois. Yhtenä vuonna se näytti niin elinvoimaiselta että istutin pihalle. Oi onnea, se kukki siellä 💕 Toivon samaa näistä nyt ostamistani yksilöistä, tai edes jommastakummasta. Ostin nuo muuten Lidlistä, 2,99 € / kpl.

   Delete
  2. väärin teit, juuri kesällä se sipuli lepää, syksyllä tulee taas uudet lehdet. Suomessa ei ehkä selviä ulkona talvella
   (en tarkkaa tiedä mitä teet, mutta eikö suomalaiset aikuiset haluaisi oppia kielillä ennen lomalle lähtöä? Jopa kesällä)

   Delete
 8. Välillä sitä saa miettiä, mitä kannattaa osta ja mikä on turhaa, mutta syklaamit tuovat iloa...onko se sitten turhaa....:)
  Tai jos rahaa on todellakin vähissä onhan sekin turhaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyviä mietteitä, Hannele 🌹Jos kukka tuo iloa - ja ilo positiivista energiaa, jonka avulla jaksaa paremmin - silloinhan syklaami on ollut sijoitus ❤️ Tiukan rahan aikana pienikin ilo on SUURI 🙂

   Delete
 9. Kauniit syklaamit. Eihän bloggaaminen ole turhaa, eihän? - Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, ei ainakaan minun kohdalla ole turhaa. Koen antoisaksi, hyödylliseksi ja ilahduttavaksi. Olen kiintynyt moniin blogikavereihin vaikka ei olla milloinkaan livenä tavattu. 💕

   Blogiin saa kivasti talteen kuvia omista rakkaista kasveistaan, voi tehdä merkintöjä mukavista tapahtumista ja hyvistä kirjoista... saada ideoita ja hyödyllisiä vinkkejä muiden blogikirjoituksista, hyvää mieltä kommenteista ja niin edelleen. On tämä ihanaa, ei millään muotoa tarpeetonta ⭐️💙🙂

   Delete
 10. Kaikki paitsi bloggaaminen on turhaa :D

  Kun rahaa ei ole, huomaa, mitä ilman tulee toimeen. Itse haluaisin joskus ostaa kimpun tulppaaneja, mutta niin ei ole tapahtunut moneen vuoteen. Järjen ääni voittaa aina tunteen, huokaus.

  Ihanaa, että sait syklaamisi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viisaasti sanottu että huomaa mitä kaikkea ilman tulee toimeen! Itselleen voi sitä paitsi puhua järkeä, selittää tulppaanit paitsi turhiksi, myös roskaaviksi. Säästymme siivolta kun emme osta 🌷😀Ja ne kestävätkin niin vähän aikaa, blaa blaa, blaa...

   Delete
  2. Ja paras syy olla ostamatta, että ei ole rahaa tai sillä rahalla saa päivän ruuat :D

   Delete
  3. Nimenomaan ! Juuri tuollaiseen asioitten tilaan viittasin kun tein postauksen ja kerroin että kireän rahan kesänä ei voinut ostaa muuta kuin ruokaa tai muuta ehdottoman välttämätöntä. 🙂

   Delete
 11. Minun äitini tykkäsi syklaameista. Itselläni ne kestävät vain hetken. Nyt jänskään viime vuoden amaryllistä, että alkaako kukkavarsi nousta vai aloitinko kastelun liian aikaisin, kun lehtiä on jo aika monta.
  Kukat eivät ole turhia ja ne tuovat silmäniloa ja ilostuttavat muutenkin.
  Opiskeluaikana oli niin tiukkaa, että kun sain ostettua uudet alushousut olin onnellinen, pakko oli mennä sitten myös töihin opiskeluaikana. Nyt olen pihistellyt kampaajakäynneistä, eli viime maaliskuussa olen käynyt viimeksi. Ei se tarpeetonta ole, mutta siinä minä voin pihistellä, mies ei. Pihistely on muuten ihan terveellistä puuhaa. Ostaa tarjoustuotteita jne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin äiti tykkää kukista ja jaksaa pitää niistä huolta, enimmäkseen kylläkin pihakasveistaan ja kasvihuoneessa olevista. Huonekasveja hänellä on vähemmän. Minä en halua orjuuttaa itseäni millään suuritöisillä enkä kellariin talveksi vietävillä kukilla, mutta kovasti ihailen niitä jotka senkin vaivan näkevän rakkaitten kukkien vuoksi ❤️ Yhden ilo on toisen riesa 🙂

   Samoilla linjoilla ollaan, Mai, minäkin olen sitä mieltä että pihistely on terveellistä 😀 Sanoisin melkein että se on harrastukseni. Saituus ei ole hyvä asia, mutta säästäväisyys on. Maapallon varojen ja meidän omien varojen järkevä käyttö 🌿 Senkin olen huomannut että vähä on paljon. Kun ei haali kauheasti kaikkea, osaa paremmin nauttia siitä mitä omistaa.

   Minäkin juuri tuumailin että menen kampaajalle vasta ensi kuussa ✂️

   Delete
 12. Kaunis syklaami! Kyllä sitä tulee monesti mietittyä, mikä on oikeasti tarpeen, mutta noissa joulujutuissa ei vaan pysty. Kun ne tontut ON tarpeen :D Mukavaa päivää! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Säästät sitten jossain muussa, mutta tonttuja ja muuta jouluun kuuluvaa sinun on saatava jotta pysyt onnelllisena ja terveenä ❤️🎄 Sinulla on jouluntarve 😀 Ihanaa joulunodotusta!

   Delete
 13. Syklaami vaikka onkin ns. tarpeeton, niin kyllä se ilostuttaa ja luo kaunista tunnelmaa kotiin.

  Tarpeeton pohdintasi vie myös ajatuksen aikaan jolloin tuli elettyä pelkällä kaurapuurolla, kun rahaa ei ollut. Vaatteet oli päällä ja vaihtovaatteet, rahaa nipin napin vuokraan.
  En muista että olisin kokenut olevani hädässä tahi puutteessa. Luottamus oli että omilla toimilla elämä muuttuu, niin kuin muuttuikin.
  Tänä päivänä tuntuu pahalta ja tuhlaukseltakin turhan tavaran paljous.😱

  Bloggaaminen, en koe turhana. Mukava harrastus. ☺️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin sanottuja "köyhiä" opiskelijoita oltiin aikanaan. Se oli hyvää kasvun ja opin ja itsenäistymisen aikaa. Olin jo kotoa saanut sellaisen asennekasvatuksen että tuhlaaminen vie huonoon suuntaan, säästäminen parempaan. 🙂 Hassua että olen viime aikoina nauttinut kovasti siitä että eletään tiukahkon budjetin rajoissa ja leppoistetaan elämää. Tämä taitaa olla jo neljäs vuosi kun vähennetään kodin tavaravuorta. Mistä sitä aina vaan riittää? 😀

   Bloggaaminen tosi mukavaa 💜

   Delete
 14. Kiva, että nyt on syklaamit!

  Kyllähän me aikamoisilla turhuuden markkinoilla elellään. Valtaosa iltapäivälehtien jutuista on turhuutta: ei jaksa kiinnostua jonkun julkkiksen vahinko/tahallisesta vilautuksesta, huulitäytreistä tai peppuselfiestä. Omassa vaatekaapissani on ihan liikaa turhuutta. Pitää raakata ajan kanssa. Aika vähällä pärjää, kun asiaa oikein ajattelee.

  Meillä täällä kaupan pakkaukset ovat usein turhan moninkertaiset. Turhaa jätettä syntyy vaikka yrittäisi kuinka olla ekologinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin vaatekaapit pursuilevat turhuutta, mutta aika mieluisaa sellaista 💜 Viimeksi eilen silitin kolme vaatekappaletta ensin pestyäni ne - ovat menossa lahjoituksena kirpparille kun seuraavan kerran viemme tavaraa. Sinne lähtee myös kasa musiikki-cd:itä. 🎼

   Julkkisten kuulumiset eivät ole koskaan kiinnostaneet minua. Muuten sanoisin että ne ovat minulle turhia ja tarpeettomia mutta heh heh aloin tänä vuonna tehdä sanaristikoita ja niissä tietoja tarvittaisiin 😀

   Totta, kaupan pakkauksiin pitäisi yrittää jotain keksiä ekologisessa hengessä, mutta punniten sitäkin että hygieenisyys on tärkeää. Tästäpäs sukeutui taas hyödyllinen ajatustenvaihto 🌺

   Delete
 15. Näkisin ehkä asian niin, että bloggaaminen turhaa (tai tarpeetonta) silloin, kun se vie aikaa joltain itselle tärkeämmältä asialta. Jos siitä, tai mistä muusta tahansa asiasta, saa iloa, ei se ole turhaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on niin totta ! Nykyaikana jumiudutaan huomaamatta Facebookiin tai blogeihin tai nettiin yleensäkin... Pitää ottaa itseä niskasta kiinni 🙂

   Delete
 16. (tarktan et useimmat heittää "kuolleet" sipulit pois, niistä ei tiedä))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on komposti, sinne voi heittää 🙂

   Delete
 17. Tarpeellisuus on kyllä suhteellista... Mielenkiintoista pohdintaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On suhteellista ja vaihtelee myös elämäntilanteiden mukaan.
   Kiitos Maarit 🙂

   Delete
 18. Kiva, että nyt voit nauttia syklaameista.
  Niin, mikä on turhaa tai tarpeetonta? Riippuu paljolti kunkin ihmisen katsantokannasta. Se mikä toisesta tuntuu täysin turhalta voi taas toiselle olla tärkeää.
  Paljon iloa elämään tuovat asiat ovat kai niitä vähemmän turhia ja tämä bloggaus mielestäni kuuluu yhtenä niihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Vuokko ❤️ Netissä oli yhteen aikaan vaihtokirppari minne saattoi laittaa kuvia omista tarpeettomista tavaroistaan ja vaihdella niitä muiden sivuston käyttäjien tavaroihin. Siinä juuri huomasi että yhden ihmisen turha oli toiselle haluttu tavara 🙂

   Puutarhablogit ovat ehdottoman tarpeellisia 💚🌿🍀

   Delete
 19. Ei syklaami suinkaan ilontuojana ole mikään turha juttu :)
  Mun postaus se vasta turhaa pitääkin sisällään, kun näin jälkeen päin miettii, mikä määrä rahaa niihin on mennyt ... viimeisten 10-15 vuoden aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilontuojana melkeinpä sijoitus ❤️ Sinulla hyvä esimerkki siitä miten meiltä kuluu rahaa elektroniikkaan. Ilman puhelinta ei tule toimeen, mutta miten ne mallit muuttuvat niin tiuhaan? 😀

   Delete
 20. Tuttu tunne, pennin venytys.
  Kukat eivät ole turhaa, vaikka aina ei olisi mahdollisuutta ostaa niitä. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pennin venytys on meilläkin tarpeen. Kukat eivät onneksi maksa paljon, ja kesällä on ulkonakin paljon silmäniloa 🌻🌷🌸

   Delete
 21. Vaikkakin ehkä tarpeeton, niin silti kovin kaunis kukkanen tämä. Ja samoin ihan mukavaa terapiaa tämä bloggaaminen. Joten tuskinpa vain turhaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Molemmille on käyttönsä, kukkasille ja bloggaamiselle 💕

   Delete
 22. Buongiorno Rita,
  i tuoi ciclamini sono comunque graziosi e arricchiscono la casa.
  Buona settimana e ti auguro che resistano a lungo cosi' belli!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buongiorno Luisella

   I ciclamini portano molta gioia ❤️ Speriamo che almeno quello rosso resista fino a natale.

   Buona settimana anche a te !

   Delete
 23. Kivaa pohdiskelua. Niin se on: minulle jokin tarpeeton voi olla toiselle aarre.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Piipe. On mukavaa pohdiskella 🙂

   Delete
 24. Hitsi, en ollut kuullutkaan syyssyklaameista ja joulusyklaameista! Onko kyse vain kukan väristä vai eri lajeista/lajikkeista?
  Ei todellakaan ole bloggaaminen turhaa. :) Se on kätevä tapa vaihtaa kuulumisia samoista asioista kiinnostuneiden kanssa ympäri maata ja maailmaakin. Olen saanut paljon hyödyllistä tietoa ja inspiraatiota esim. puutarha-, luonto- ja käsityöblogeista.
  Oma blogini on 20% päivä/muistikirja ja 80% keino jakaa kauniita asioita muillekin. Ennen kuin aloitin oman blogin, tallensin netistä inspiroivia ja ilahduttavia kuvia. Toivottavasti joku jossain joskus tallentaa nyt minun kuviani piristykseksi. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajattelen punaista syklaamia aina joulusyklaamina ❤️Nimitykset keksin itse 🙂

   Hyvin puhut bloggaamisen hyödyistä. Minäkin olen saanut valtavasti hyviä vinkkejä ja tietoa näiden vuosien aikana, puhumattakaan siitä ilosta ja inspiraatiosta mitä blogiystävät tuovat 💕Minäkin ajattelen omaa blogiani nettipäiväkirjana ja omien rakkaitten juttujen tallennuspaikkana. Ihan varmasti monet piristyvät sinun ihanista kuvistasi - ainakin minä 🌹

   Delete
 25. Tutulta kuulostaa, itsekin joutunut tänä kesänä miettimään tarpeellisia hankintoja tarkemmin. Onneksi olen saanut aika hyvin myytyä ylimääräistä minulle tarpeetonta tavaraa netissä, siitä on tullut lisätuloja. Yllättävän vähällä sitä loppupelissä tulee toimeen kunhan säästelee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Säästämällä ja yrittämällä eteenpäin. Loppujen lopuksi kivampi että ei ole liikaa tavaraa ja muuta omaisuutta. 🙂 On helpompi siivotakin.

   Delete
 26. Blokkaaminen kieltämättä tuntuu joskus turhalta, tosin enhän minä ole oikea blogisti... Sinun turhasi ei näyttänyt minusta turhalta, jos siitä on iloa ja on kaunis, eihän se silloin ole turhaa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olethan sinä oikea blogisti 🙂Kyllä vaan.

   Se oli turha vain silloin kun oli valittava ostaako ruokaa vai kukkia,
   ja toisaalta turha ostaa kukkia kesällä jos niitä on pihassa ja matti kukkarossa 😀

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.