Wednesday, May 02, 2018

Anssi Keränen, Lossi-Lassi etelänavalla


Kirjailija ja kuvittaja: Anssi Keränen
Teos: Lossi-Lassi etelänavalla
Sarjan kolmas osa
Kustantaja: Tammi (2018)
Kovakantinen, 40 sivua
Yleisvaikutelma: Erilainen, ihastuttava 

Tämän kirjailijan ja kuvittajan kynän jälkeen ihastuin jo vuonna 2015 sarjan ensimmäisessä osassa Lossi-Lassi ja merten salaisuudet. Bloggaukseni: linkki


Nepa ja Ekku ajavat raitiovaunulla värikkäässä San Franciscoa muistuttavassa kaupungissa. Tarina on kuvitettu omintakeisen taitavasti ja viehättävästi. Herkkyyttä ja huumoria, perspektiiviä. Vaikka mitä ihmeteltävää. 

Lue tarkempi juonikuvaus täältä: Adlibris

Nepa ja Ekku ovat kärsimättömiä lähtemään laivalla etelän lämpöön, mutta matkan alettua heille selviääkin että laiva on matkalla etelänavalle. He ajattelevat köyttää kapteeni Lossi-Lassin ja kääntää kurssin. Heh heh, hampaitten kalina paljastaa heidät. Eivät saakaan kapteenia yllätetyksi.Muita tarinan henkilöitä ovat Tohtori Pallonen, joka on pallovyötiäinen, nukkumista harrastava Late Laiskiainen ja keisaripingviinin poikanen. Tohtorin pakkasessa säilytettävä kasvi- ja siemenkokoelma Grönlannissa uhkaa pilaantua ilmaston lämpenemisen seurauksena ja niinpä se aiotaan siirtää ikuisen lumen ja jään Etelämantereelle. Sinne laiva on matkalla. Laivan nimi on Lindy Hop. Miksi on nimetty tanssin mukaan? Se ei minulle selvinnyt, mutta pidän tanssimisesta, joten kiva kiva. 

Late Laiskiainen hauskutti minua eniten. Kun porukka menee Antarktiksella soittamaan hänen ovikelloaan häneltä kestää puoli tuntia "kiiruhtaa" avaamaan ovea. Sen jälkeen sitten täytyykin mennä ottamaan toiset päiväunet. Tohtori, Kapteeni, Nepa ja Ekku siirtävät siemenlaatikot Laten talon harvinaisten kasvien siementen valtavaan varastoon. 

Maapallon ja sen ilmaston ja luonnon ihmettelyä, ympäristön suojelua, työmoraalia ja mukavuudenhalua... Ajatuksia risteilee lukijan päässä kautta koko tarinan ja mukavia tuntemuksia väreilee kropassa kun hän pääsee seikkailun makuun jo alkulehdiltä lähtien. Välillä pistää hymyilyttämään kun päivälliseksi on rusinakiisseliä ja kermavaahtoa, välillä on naurettava hauskoille tyypeille. Parasta antia minulle on meidän ihmeellinen maapallomme kaikkineen sekä mielikuvituksen lento.


Pikku pingviini on tavattoman suloinen, siihen ei voi olla tykästymättä. Koemme kauhistavia hetkiä kun Nepa ja pingviini joutuvat sakeaan lumipyryyn. Hiutaleet on piirretty yksinkertaisin mutta tehokkain keinoin syvyysvaikutelmaisiksi ja muilla sivuilla on eri tavalla piirrettyä ja maalattua lumisadetta. On niihin mahtanut kulua aikaa. Pilvet, vuoret... sanat eivät riitä kuvailemaan ihastustani. Nautin väljyyden vaikutelmasta joka aukeamalla ja kuvittajan lahjakkuudesta. 


Tämän etelänapaseikkailun lisäksi minulla on myös  sarjan ensimmäinen osa, Lossi-Lassi ja merten salaisuudet. Nämä ovat aivan fantastisia kirjoja. Täytynee vielä hankkia sarjan toinen osa, Lossi-Lassin suuri sukellus (2016): linkki. Jos pystyn näistä jonain päivänä luopumaan, annan ne sukulaispojalle, Sakulle, 5 v. Ehkä sitten kun hän täyttää 10.14 comments:

 1. Ihana kuvitus <3 Mukavaa toukokuuta Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista Kananen.
   Antoisia kevätpäiviä pihatöihin ♥

   Delete
 2. Kivalta näyttävät, näitä voisi suositella pikkulukijalle, viehättävä ja hellyttävä kuvitus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vähän isommallekin. 🙂 Kiitos Irja ♥

   Delete
  2. Näin lapset oppivat hyvän kirjan ja kivojen kuvien kautta, että ilmaston lämpenemistä olisi jollain tavalla hyvä saada hidastumaan. Ihanan kuuloinen kirja.

   Delete
  3. Oppi tulee todella miellyttävässä muodossa.
   Kovasti pidän tuosta kirjasta ♥

   Delete
 3. Mekin olemme lukeneet sarjan ensimmäisen ja toisen osan, ja minusta nämä tuntuivat paikoitellen hieman pitkiltä. Esikoinen innostui minua enemmän, vaikka arvostan kyllä kirjoissa käsiteltäviä tärkeitä aiheita. Mainiolta kyllä vaikuttaa tuo laiskiainen, josta kirjoitit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta lukukokemus meni ohi liian nopeasti kun niin tähän(kin) tykästyin. Sitä tokaa osaa en ole vielä saanut käsiini. Ajattelin lukiessa että poikalapset saattavat innostua isostikin kun on seikkailua. Laiskiainen on rento heppu 😀

   Delete
 4. Kivalta näyttää ja kuulostaa! Leppoisaa alkanutta toukokuuta❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Päde. Mukavaa toukokuuta ja viikonloppua ♥

   Delete
 5. Vaikuttaa lystiltä ja hauskasti kuvitetulta kirjalta. Lystiyden ohella valistustakin.
  Mainioita nimiä kirjan henkilöillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin luonnehdit kirjaa ♥ On tosiaan mainiot nimet.
   Kiitos Liplatus.

   Delete
 6. Hienot maisemat tuolla ylhäällä, ja vielä Bulevardilla, olisipa ihana opetuspaikka:) Onkohan tuo ollut aiemmin vinttikerros?
  Kivoja kirjoja:) Tutustuin nyt äskettäisellä Suomen reissulla pitkästä aikaa lastenkirjoihin kun luin pojan pikkuiselle satuja. Hänen lempikirjansa ovat Tatu ja Patu, joissa kieli on minusta hieman ehkä liian vaikeaakin hänen ikäiselleen,mutta kun hän niin tykkää niistä. En muista oletko niistä kirjoista kirjoittanut täällä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bulevardi on upeaa osaa kaupungista, mutta noin ylös en haluaisi kiivetä viikko toisensa jälkeen :) Sinulla onkin ollut kivaa kun olet saanut olla lapsenlapsen kanssa ♥ Kirjojen lukeminen lapsille on erityisen mukavaa. Tatu ja Patu eivät ole vielä minulle tuttuja. Pitääkin tutustua. Hyvää uutta viikkoa!

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.