Friday, October 22, 2010

Mangopuun alla ja mediakeskusteluEn ole moneen vuoteen lukenut romaaneja suomeksi, enkä paljon muillakaan kielillä. Kieliä opiskellessani yliopistossa luin luonnollisesti joka vaiheessa ja joka kielen kohdalla pinoittain romaaneja, näytelmiä ja runoutta. Englantia puhuvat maat, Italia, Ranska.


Siksipä tässä kuussa lukemani Mangopuun alla, Seija Vilénin omaelämänkerrallinen esikoisteos kai tuntuikin isolta elämykseltä. Sen lisäksi että se on muutenkin elämys. Suomi, Intia, Hare Krishna...

Päähenkilön päästyä vapaaksi uskonnollisuuden ikeestä ja aviomiehen intialaistossun alta tarinan loppumetreillä, minäkin hengitin vapaammin. Epäilen tosin että vapaasti hengittäminen on taito jota ahdasmielisyyden ja väkivaltaisen avioliiton keskeltä paennut ei ihan heti pysty uudelleen oppimaan, vaan joutuu turvautumaan happinaamariin yhdessä jos toisessakin käänteessä.

Lukukokemukseni ajoitus osui yksiin tämänhetkisen kiihkeän kirkko ja homoavioliitto - keskustelun kanssa. Onko luterialainen kirkko liian suvaitsematon kun ei suo kirkkohäitä samaa sukupuolta oleville? Seija Vilén on tämän kysymyksen ytimessä koska on naisen kanssa liitossa.


I read an excellent novel. It's an autobiography, about a young Finnish girl who joined the Hare Krishna movement and married an Indian priest. Domestic violence plays a part here, too.

Very topical because Finland is discussing the alleged narrowmindedness of our Lutheran Church, and the author of the book fled from the narrowminded Hare Krishna movement. The current discussion in the Finnish media is about whether or not homosexual couples should have a church wedding. Seija Vilén, a woman, the writer of "Under a Mango Tree" is married to a woman herself.

10 comments:

 1. Interesting! And very beautiful photos! ^^ Have a nice weekend Rita!
  Hugs

  ReplyDelete
 2. Mielenkiintoisia ajatuksia herättävä kirja varmaankin. Huomasin Ilta-Sanomista,että tuosta jutusta on ollut polemiikkia viime aikoina.

  ReplyDelete
 3. Grazie Jul e Mo :) L'autunno è sempre bellissimo.

  Yaelian: Kirja herättää tosiaankin ajatuksia, ja myös tunteita ja tuntemuksia. Ei mitään tyhjää juttua.

  Olen seurannut kirkko + homot - keskustelua nenä kiinni sanomalehdessä ja korva TV:ssä. Oikeaan suuntaan on menossa, sano minun sanoneen :)

  ReplyDelete
 4. Minà olen nàhnyt vain otsikoita tuosta homokeskusteluista. Ei ole kai kiinnostanut tarpeeksi, mutta nyt huomaan aukon sivistyksessàni, koska siità nàkee juttua ihan jatkuvasti, enkà nyt sitten osaa ottaa kantaa. Ties vaikka menisin vielà TvKaistalta nàin jàlkikàteen sen katsomaan.

  ReplyDelete
 5. Ciacy: Keskustelu oli kiinnostava, vaikka puheenvuorot olivatkin toisistaan irrallisia - siis tarkoitan että ei mitenkään kehittyvää vuorovaikutuksellista keskustelua. Suosittelen.

  ReplyDelete
 6. Minusta koko asiasta on nostettu aivan turhan iso haloo. Enkä ole edes sitä mieltä, että asia on tv-ohjelman arvoinen. Sehän se hälyn lopulta aiheutti. Annettaisiin asioiden edetä vain niiden kesken, joilla on osaa ja päätäntävaltaa asiassa.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:27 pm

  I love this post Ms.Rita... how enlightened for the author no? Wonderful! hugs. Tammy... send me your facebook link and jenny and brad... :)

  ReplyDelete
 8. Arleena: Koska minun läheisissäni on vähemmistöryhmiin kuuluvia, en anna asia olla vaan liityn aktiiveihin ja ajan ihmisoikeusasioita eteenpän. Vauhtia vähemmistöjen oikeuksiin!

  Tammy: I'll come and give you the information.

  ReplyDelete
 9. Hi Rita,

  The cover look nice n pretty. A controversial novel...

  You must have a pleasant day with your good friend.

  Happy Saturday Rita!

  hugs~Jenny;~))

  ReplyDelete
 10. JENNY: The colour is from a painting by the author herself.

  Thank you, I had a good time with my friend today :)

  See you on Facebook! Hugs - Rita -

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.