Monday, September 10, 2018

Tuire Malmstedt, Pimeä jää


Teos: Pimeä jää
Kirjailija: Tuire Malmstedt 
Kustantaja: Myllylahti (2018)
Laji: Psykologinen jännitys
Sivuja: 350

Luin tätä rikosromaania aamuisin ennen töihin lähtöä, pieninä pätkinä. Vihdoin pääsin siihen kunnolla sukeltamaan viikonlopun koittaessa. Jännitys tiheni tihenemistään. Tuskin saatoin hengittää. Kutkuttavaa, kihelmöivää, kiduttavaa. Silmät ymmyrkäisinä seurasin miten tarina sulkeutui. Murhaajan uhrit olivat lapsia, hän surmasi pieniä tyttöjä ja asetteli heidät katiskaan. Viimeistä uhria ei tullut. Hänet pelastettiin, vaikka vähältä piti. Helpotukseni purkautui kyynelinä. Itkeä tirautin hiukan. Voi sinua, Tuire Malmstedt, kun kirjoitit niin elävän tarinan. 

Kustantajan esittely: Klik.    

Kirjan rakenne toimii. Pääpiirtein olemme Savonlinnassa vuonna 2017. Käymme vuoden 1882 Alaskassa erinäisiä kertoja, myös pääsemme Suomen seuduille vuonna 1948. 

Kerronta on ihailtavan selkeää ja eloisaa. Poliisit Isa Karos ja Niiles Aarnikoski liikkuvat kalastajakylän maisemissa ja pähkäilevät outoa rikossarjaa. Väärentämättömän dekkarin tutut elementit pilkistävät juonen lomasta; rikostutkinta etenee, juuttuu aikaajoin, löytyy uusia johtolankoja, uusia epäiltyjä. Murhien tausta keriytyy auki, samoin Isan tausta ja hänen elämänsä taakat siviilissä. Tutkijoita johdetaan harhaan, samoin lukijaa. Kiemuroita ja kiharoita.

"Lumikenkäjälkien päälle oli astuttu monessa kohtaa, mutta mitään epäilystä siitä ei ollut. Murhaaja oli tälläkin kertaa liikkunut lumikengillä. Samanlainen koru kuin aiemmilla uhreilla, ja samanlaiset lumikenkien jäljet. Mutta ei yhtäkään johtolankaa, joka veisi meitä eteenpäin tutkinnassa, tai loisi uusia tutkintalinjoja. Epätoivo kalvoi vatsassani. Kyykistelin veneen vierellä ja yritin etsiä katseellani jotain, mitä tahansa, mikä voisi muuttaa tutkinnan suuntaa."  (Sivu 248.)


Keskellä kirjaa tajuan kuka murhaaja on. Selvä tapaus. Nyt vain katsomme miten, missä ja milloin. Kiinnostavaa. Paitsi että tottakai olin väärässä. En olisi millään, en sitten millään, voinut arvata että murhaaja olikin... ups, eipäs laverrella. 

Näitä asioita arvostin: Kaikkea tuli sopivassa tahdissa, kuvottavat ja riipaisevat kohdat olivat harvassa, lasten kuolemat olivat lempeitä, jopa surullisen kauniita. Sudenkorento näytteli osaa tarinassa. Kaunis, hauras... ja paljon muuta. Miten voimme suojella lapsia? Miten voimme pelastaa lapset? Autistisen lapsen arvoitus, ihana sisäinen äly ja oivalluskyky.  Lapsen viattomuus. 

Ihan vielä romaanin lopussa, viimeiset kaksi sanaa yllättivät minut, saivat minut pysähtymään. Mahtava oivallus. En tullut lainkaan ajatelleeksi. Pimeä jää. Kaksoismerkitys. 

Tuire Malmstedt, annan sinulle 11 pistettä kymmenestä. Laatudekkari. Upea suoritus. Olen ihailijasi. Jään odottamaan sarjan seuraavaa osaa. 

18 comments:

 1. Pitääpä laittaa tilaukseen...siis kirjastoon..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti saat sen pian ♥

   Delete
 2. Replies
  1. ... kun illat pimenevät 🙂

   Delete
 3. (opettelen tälläista lukemaan kun kirjoja tullut postilaatikkoon)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa aina kun kirjoja tulee postilaatikkoon ❤️📗📕

   Delete
 4. Hmmmm, kirjan nimi on kiinnostava ja kommenttisi kaksoismerkityksestä samoin. Muuten nämä hullut sarjamurhaajat ovat minulle ihan no-no, joten ei mene lukulistalle. :D
  Mukavaa uutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Sara 🌸 Minäkin kartan hulluja sarjamurhaajia, mutta tässä kirjassa on lumoa. Otin lukulistalle kun sain tietää että oli a) psykologinen trilleri b) naiskirjailija c) esikoisteos ja d) kirjailija on opettaja 🙂Paria raakaa kohtaa lukuunottamatta kirja oli kaunis, kuulas ja hyvällä tavalla jännittävä. Samoin kuin TV:n Columboissa, tutkimus ja psykologia nousivat etualalle.

   Delete
  2. Hei taas, kirjoitan ekaa kertaa kommentteja puhelimella. Saapa nähdä mitä tästä tulee. :)
   Juuri rikoksen tutkinta, psykologia , henkilöhahmojen kiinnostavuus... kiinnostavat minuakin dekkareissa eniten. Hyvässä tarinassa itse rikoksen teko voidaan sivuuttaa aika lyhyesti... :)

   Delete
  3. Puhelimella - good luck with that. Itse olen liian laiska moiseen 😀 Reilu keyboard ja iso näyttö, please. Hyvin selviydyit. 🌹Minulla on samanlainen dekkarimaku kuin mitä tuossa kuvailet.

   Delete
 5. Minulle outo kirjailija. Minä olen nykyään huono kestämään jännitys kirjoja ja elokuvia. Mistäköhän johtuu ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama on tapahtunut minulle. En ole varma mistä johtuu, ehkä kypsymisestä tai herkistymisestä tai myötäelämiskyvyn kehittymisestä... 🙂

   Delete
 6. En ole pitkään aikaan lukenut fiktiota (kirjoittanut kyllä), mutta tämä kuulosti kiinnostavalta. Psykologinen jännitys on mun mieleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai sinä kirjoitat fiktiota? 🌹Ruusu sinulle 🙂
   Psykologinen jännitys on jännityksistä parasta 😎

   Delete
 7. Kiitos esittelystä, kuulosti jännältä teokselta! Nyt onkin hyvä sadehämy iltana ottaa dekkari esiin ja sukeltaa jännityksen maailmaan:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mainiot dekkari-ilmat. Arkajalkana (ja aamuihmisenä) luin jännäriä aamuisin ennen töihin lähtöä 😀

   Delete
 8. Puhutteleva ja kaunis esittely, vaikuttaa kelpo esikoiselta:) Heität tärkeitä ja koskettavia kysymyksiä ilmaan, kunpa niihin tietäisimme vastauksen, jotta osaisimme paremmin suojella ja pelastaa...

  Hyviä syyspäiviä väriköityvässä luonnossa ja lintuparvia väistellen!
  Meillä tänään kyyhkyt ovat valloittaneet takapihan ravintolakseen ja etupuolella lehahtelevat paitsi räksyt myös keltasirkut & kumpp. sankoin joukoin, - lienee lähtöitkuja vailla, joten buen viaje y nos veremos:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivasti, niin kivasti kuvaat lintuparvia... Rakastan syksyisiä linnunlentoja parvissa ❤️ 🍁 🍂Meillä harakat vierailevat pihassa pikkulintujen ohella. Jotkut linnut jo pakkailevat pieniä kapsäkkejään.

   Voi kun lapsille ei koskaan tapahtuisi pahaa... Pidetään silmät auki.

   Ihania syyspäiviä 🖤

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.