Thursday, April 03, 2008

AITOA LEIPÄÄTraditional Finnish bread. I don't know if I would die without it, but I'd hate to even think about going without.

Tämän nähdessään ulkosuomalaiset kuolaavat ja kokevat koti-ikävää. Kammottavaa kiusata esimerkiksi Saksassa asuvaa Anna-Riittaa  hekumallisella suomalaisella ruisleivällä.  Ollenkaan ajattelematta häntä ja muita, kuvasin blogia varten tämän kuvakaksikon; ensin leipä viettelevästi pussissa, sitten muhkeammin tarjolla. 

En muista kaipasinko suomalaisia ruokia Italiassa tai Englannissa oleskellessani. Enpä kai, mutta en ole koskaan ollut vuositolkulla poissa Suomesta.  Yhtä ja toista kaipasin ulkomailta Suomeen palattuani. Sen muistan. Perugialaista suklaata, englantilaista olutta, italialaista spaghettikastiketta. Nykyään Helsingin seudulta saa lähes kaikkea mitä haluaa. 

Leivän saa kätevästi taitettua paloihin veitsen koskematta. Ei kaipaa muuta kuin voita tai margariinia. Aamulla laitoin lisäksi Edamia. Maukasta. Terveellistä. Kotimaista. Aitoa.


10 comments:

 1. On pitànyt opetella itse leipomaan, muuten varmaan "kuolisi"!

  ReplyDelete
 2. Ciso Sari: Ho capito! Onni että olet hyvä leipomaan. Ellen ihan väärin muista, olet joskus kertonut tekeväsi karjalanpiirakoitakin izze, Nostan hattua.

  - Pitää lähteä ostamaan lisää hattuja sitä mukaa kun tänne saapuu lisää leipomistaitoisia ja keittiötaitoisia ihmisiä... :D

  ReplyDelete
 3. Slurpsis!

  Vaikka täältäkin kaikenlaista täysjyväleipää saa, niin ei ole ruisleivän voittanutta, se tuntuu ja maistuu niin paljon paremmalta ja terveellisemmältä.

  Ehkä saan hieman tyydytettyä kotimaisten makujen nälkää, kun pidän kollegoille maanantaina suomalaisen illan ja leivon karjalanpiirakoita!

  Ja hei, nythän linkittäminen sujuu sulla! (tai sitten en vain ole huomannut kuinka kauan olet jo kylvänyt linkkejä kirjoituksiisi)

  ReplyDelete
 4. Minäkin täällä Ruotsissa leivon itse ruisleipäni, vaikka sitä kaupastakin saa, Fazerin ruispaloja.
  Suomessa käydessämme autossa on vahva ruisleivän tuoksu kotimatkalla. :)

  ReplyDelete
 5. Nuoruudessani, kun ei ollut rahaa, motoksi tuli: "Tää me osataan tehdä itse". Jaskan ja Sarin tavoin opettelin leipomaan ruisleipää täällä Usassa. Sehän on niin helppoa. Ei tarvitse vaivata pitkään, kuten pullataikinaa. Ainoa niksi on, että muistaa pelastaa palasen taikinaa seuraavaksi juureksi. Karjalanpiirakat ! ihan iisit! Entäs kalakukko? Mies kun oppi Suomessa kalakukolle, niin "kukalaakulukkoa" on myös joskus soma tehdä.

  ReplyDelete
 6. A-R: Taas yksi suomalainen joka osaa leipoa karjalanpiiraikoita. Sinulla on paljon taitoja.

  Juu, Inkivääri neuvoi minulle kauan sitten miten linkitetään. Todella vaivatonta! En vaan aluksi tiennyt miten se tapahtuu.

  Jaska, sinä monitaituri :)

  Utuinen: Tämä kysymys on pyörinyt mielessäni eilisestä asti; mistä sen ruisleivän juuren saa alunperin?

  Hih, kukalaakulukko - sehän voisi olla Ku Klux Klanin lempiruokaa :D

  Toivottavasti joku teistä taitureista pistää blogiin näytteitä kun seuraavan kerran väsää ruisleipää, karjalanpiirakoita tai kalakukkoa.

  ReplyDelete
 7. Voi ei, nytpä tuli hillitön himo saada uunituoretta ruisleipää, jonka päälle voi sulaa silmissä.

  ReplyDelete
 8. Laura: Mainos puree, se on fakta! Hyvä tuote myy itse itsensä, vain näyttäytymällä :)

  ReplyDelete
 9. Leivänjuuret! Suomessa hapantaikinan "juurta" saa varmaan ostaa kaupasta. Vaan ei kaukomailla. Vanhalla leivänkannikallakin voi aloittaa, mutta jos on ihan jumissa, on aloitettava alusta! Medbörjare! Börja i början! Ruisjauhoa, vettä, hiivaa. (Veden sijasta maito nopeuttaa käymistilaa) Annetaan hapantua, ollaanhan tekemässä hapanleipää. Lisäillään hiukan uutta jauhoa päivittäin. Koko homma voi olla vain muutama kupillinen kokonaisuudessaan. Juuri paranee, mitä kauemmin sitä käyttää, samoin leivän maku, joten ei kannata kadottaa juurta. Tämä ohje on utuisen viitteellinen. Lukekaa loput keittokirjasta. Jouluna graavia lohta tai suomalaista kinkkua hapanleivälle. On niin hyvää, ettei voi olla totta!

  ReplyDelete
 10. Utuinen: Ahaa, juuren arvoitus selviää. Kiitos valaisusta. Selviäisi juuriaan myöten jos vaivautuisi käytännössä kokeilemaan :) Arvokas asia ulkosuomalaisille osata jos ei uudesta maasta löydy kunnon ruisleipää.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.