Tuesday, April 15, 2008

PERSIAN SANAKIRJA, VIHDOINKIN


Finally! At last I have an English Persian dictionary. It was about time. Much easier to study when one can look up words.

Jo oli aikakin saada persian opintojen tueksi sanakirja. Amazonista löytyi. Hakusana englanniksi, sama persiaksi meikäläisillä kirjaimilla, sitten persialaisella kirjoituksella. Toisessa puoliskossa sana persiaksi minulle helpoilla kirjaimilla, sen jälkeen persialaisittain, viimeksi englanniksi. 

Ensimmäisen kerran näin ison persian sanakirjan Italiassa persialaisen opiskelijan kainalossa. Hänen otettuaan sen esiin huomasin että hän avasi sen väärästä päästä. Suomenkielisethän luonnollisesti lukevat kirjat oikein. Kiinnostuneena kysyin luetaanko persiaa alhaalta alkaen, mihin hänen reaktionsa: "Ei tietenkään! Oletko hullu!"

Lauantaina minulle selvisi lukuisia seikkoja persian kielestä kun vietin aikaa iranilaisen ystäväni Elinan kanssa. Muun muassa sain tietää että vaikka sanoja luetaan oikealta vasemmalle, numerosarjat kulkevat vasemmalta oikealle kuten suomessakin. 

En ole opetellut kirjaimia ja numeroita persialaisilla merkeillä mutta Elinan kanssa tulin oppineeksi 7 ja 8. Ne ovat nuoli alaspäin ja nuoli ylöspäin. 7 näyttää numerona v-kirjaimelta ja 8 on sama ylösalaisin. Muistan sen siitä että lukusanan 7 nimen HÄFT f-äänne kuulostaa englannin v:ltä sanassa SEVEN. 8 on persiaksi HÄSHT. 

Persian kielikurssissa olen viikon verran ahkeroituani saanut hallintaan neljä ekaa puolituntista. Eilen kuuntelin, toistin ja treenasin vielä kolmannen kerran sen neljännen satsin, koska se oli aika paljon vaikeampi kuin ne kolme ensimmäistä. Olen valmis siirtymään viidenteen jaksoon.

Sitä ennen on hoidettava aamun italianopetus ja englannin opetus. Ensin työ ja sitten huvitukset - vaikka minun työssäni niitä on mahdoton erottaa. Työni on myös huvini, ja huvini on myös työtä.

 

No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.