Wednesday, September 24, 2008

Koulun pitäisi olla kiva paikka


Tein työtä klo neljästä alkaen, ja puoli 12 lähdin tapaamaan opettajaystävääni Kirsiä joka pääsi koulusta puolelta päivin. Hieno sattuma että hän on päässyt meidän seudulla olevaan kouluun.  Koska minä teen joka tapauksessa joka päivä kävelylenkin, ja Kiks lopettaa opettamisen keskiviikkoisin aikaisin, tajusimme että mehän voimme tavata kerran viikossa. Loistavaa.  

Tänään koulupäivää sävytti uutinen eilisestä ampumisesta. Opetusvirasto oli lähettänyt heille ohjeet että kahdella ensimmäisellä tunnilla oppilaiden kanssa jutellaan Kauhajoen murhenäytelmästä. Jokelan tragedian seurauksena koulumaailmassa on mietitty strategioita mahdollisten kriisien varalle, otaksun.  Voi ällötys. Koulun pitäisi olla kiva paikka. Sivistyksen kehto. Turvasatama.

Ystäväni sanoi ilmaisseensa tyttärelleen ja oppilailleen ajatuksen että eilinen ampuja oli tehnyt pahimman mahdollisen rikoksen, riistänyt ihmishenkiä. Minä sanoin hänelle että tapaus kolahtaa takuulla kovaa kaikkiin joilla on lapsia.  Kirsin tytär on 13-vuotias, ja jo on ehtinyt kirjaantua muistiin terroristien isku New Yorkissa ja nämä kaksi kauhutapausta Suomessa.

Marraskuussako edellinen kauheus tapahtui? Sitä päivämäärää en muista, mutta tämän tulen muistamaan, koska 23.9. sattuu olemaan syntymäpäiväni.  Sitä hakataan pian taltalla erinäisiin hautakiviin. 

12 comments:

 1. Hello Rita,

  Blogisi on hyvin kaunis. Pidän häntä.
  Terveisin Brasiliasta:
  Geraldo

  ReplyDelete
 2. Onnea sinulle Rita - sinulle siitä taitaa tosiaan tulla ikuinen muisto vaikka ei läheisiä mennytkään. Onneksi yleensä nämä kaukaisemmat tapahtumat unohtuvat... Tämä tapaus sattui naapurikunnassa ja kaikki uhrit ovat lähialueelta - monen lastemme koulutoverin sisaruksia ja serkkuja on Kauhajoella koulussa. Onneksi ei ainakaan eilen vielä suruviestiä kuultu läheltä.

  ReplyDelete
 3. Karmeeta... Aina on ihmisiä, jotka voivat huonosti. Eri syistä. Ennen vanhaan itsemurhaajat tekivät sen vain itselleen, nyt "kaverit" mukaan. Ja itse nettiin...

  ReplyDelete
 4. Onnea syntymäpäivänä, noin se, että päivämäärät voivat sattua yhteen, kaikke pahaa mailmassa eionneksi tiedetäkään... On joku määrä, miten paljon muitten pahoja asioita jaksaa.

  ReplyDelete
 5. Hyvät syntymäpäivät sinulle Rita. Meidän tytön syntymäpäivä on heti seuraava WTC:n vuosipäivästä. Ja pojan kummitädin syntymäpäivä on WTC:n vuosipäivänä.

  PS. Jokela oli 7.11

  ReplyDelete
 6. Vaihtoehdottomuus johtaa umpikujaan ja mikä pahinta, niin nämä vaihtoehdottomat haluavat myös muut mukaansa. Surullista.

  Syntymäpäivääsi sävyttää suru, mutta ei se silti poista sitä tosiasiaa, että päivä on sinun syntymäpäiväsi. Vaihtoehto tämäkin. Ikätovereistaan syrjäytynyt tai syrjäytetty ei näe muuta kuin oman pahan olonsa. Muuta hänellä ei ole toisille antaa. Mutta mitä meillä voisi olla hänelle annettavaa? Minusta paljonkin, mutta kuinka me emme sitä huomaa ajoissa?

  Kaikesta huolimatta onnea uudelle vuodellesi! Ihmisen kauneus on hänen ikävuosissaan. Kuljemme siis aina vain parempaa kohti.

  ReplyDelete
 7. GERALDO: Muito obrigada :) Gracias por tu visita.

  INKIVÄÄRI: En tiedä missä Kauhajoki sijaitsee - en ollut ehtinyt vielä ajatella... Tosi on että kaukainen tapaus ei tunnu niin hirveältä kuin jos läheltä liippaa. Onneksi, koska olisimme kaikki toimintakyvyttömiä jos lamaantuisimme joka päivä uutisista.

  HANNELE: Näin on että ei ole enää kuin ennen, vaikka tosin huonosti voivia muille kostavia ihmisiä on kait aina ollut. Itse olen aina ihmetellyt sitä logiikkaa että oma paha olo puretaan muihin.

  Olematon: Ah, 7.11. No nyt lakkasi vaivaamasta. Kiitos. Olen jotenkin iloinen siitä että olen syyskuussa syntynyt. Suosikkivuodenaikaani. Taidanpa putkahtaa tänne maapallolle taas syyskuussa jos palaan seuraavassa elämässä :D

  KIMMO: "Umpikuja" - onpa viisas havainto. (Tuota pitää miettiä) Pahoinvoivat eivät todellakaan näe muuta kuin oman tuskansa. Masentuneetkin alkavat joskus ihmetoipua kun lakkaavat tuijottamasta omaa napaansa ja liittyvät ihmisiin:)

  Minullakin on vahva tunne siitä että kuljen parempaa kohti vuosi vuodelta :)

  KIITTI KAIKILLE KOMMENTEISTA! NE OLIVAT KIVOJA.

  ReplyDelete
 8. Onnea Rita syntymäpäiväsi johdosta! Feliz cumpleaños!

  Kurja on aamulla avata netti ja nähdä suru-uutisia ja varsinkin kun ne tulee kotimaasta.Siitä mitä pitää turvallisena. Minä kävin teinivuosina Kauhajoen Kasinolla diskossa (tanssilava jossa pidetään myös diskoja ja bändi-iltoja),noin 30km päässä kotikaupungistani.

  ReplyDelete
 9. Hyvää syntymäpäivää sinulle kaikesta huolimatta. Surullista oli tosiaan avata TV eilen aamulla ja saada tällaisia uutisia kotimaasta. Outoa oli nähdä suomalaisia ja suomalaisia poliisiautoja, mutta ei todellakaan hyvällä tavalla. Työpaikallakin asiaa puitiin, yritin ihmisille toitottaa miten turvallinen maa Suomi on, tai onko mikään maa turvallinen koskaan ollutkaan, mielestäni ei. Kaikkialle mahtuu hulluja, ja on aina mahtunut. Naiviia ajatella että joku maa olisi turvallisempi kuin jokin toinen.

  ReplyDelete
 10. Onnenkyyhky lentää
  kaukomailta entää,
  onnenkirjettä kuljettaa
  kirjeen kelle kantaa
  onnen hälle antaa.
  Kuka tänä päivänä onnen saa?
  Rita tänä päivänä onnen saa!

  Vanhan laulun loilotti Utukka

  ReplyDelete
 11. JONNA, KAZZA ja UTUKKA: Nyt ei varmaan ole kivaa olla suomalainen maailmalla :( Vähän helpottaa kun tuo Utukka loilottaa :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:27 am

  This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.