Thursday, January 08, 2009

Uuden vuoden päätöksetAlkaneen vuoden kiva uudistus. Sain Iran-kanavia. Joku naapurilähiön tapainen ohjelma englanninkielisin tekstein  on viihdyttänyt minua aamiaista syödessäni muutamana aamuna. Nainen oli miehensä kannustuksesta lukenut lääkäriksi ja nyt mies haki avioeroa koska tunsi huonommuutta vaimoonsa nähden. Sitä he selvittelivät ja lopulta saivat puhumalla asiat kuntoon. Inhimillistä. Yleismaailmallista. Persian kieltä en voi sanoa pystyväni seuraamaan, mutta tuttu sana sieltä toinen täältä... Veikkaan että vuoden kuluttua kielitaito on paljon pidemmällä kuin nyt. 

Yksi vuosi loppui, toinen alkoi. Monenlaista inventaariota ja uutta suunnitelmaa menossa. Kyyniköt ivailevat uuden vuoden lupauksia mutta minusta ne ovat loistava juttu. Ei kannata jättää pelkäksi puheeksi vaan tehdä suunnitelma. Jos ainoastaan ostaa uudet lenkkarit ja jättää ne eteiseen, homma ei toimi. 

Tyypillisimmät päätökset ovat laihduttaminen, liikunnan aloittaminen tai lisääminen, tupakanpolton lopettaminen. Erittäin hyviä koska ne kaikki liittyvät terveyteen.

Takaisin töihin. Väsään, duunaan, hion kohta alkavia nettitehtäväkursseja... Muutama uusi idea mielessä. Valmista syntyy koska on aikarajat. Lähetän ensimmäiset tehtävät sunnuntaina. Silloin niiden on oltava valmiit. 

Uuden vuoden lupauksillekin kannattaa pistää aikarajat ja lähitavoitteet, laittaa suunnitelmille selkeät raamit ja rutiinit. Uuden vuoden lupaukset - parempi sanonta olisi uuden vuoden suunnitelmat, tai päätökset, kuten englannin kielessä: New Year's resolutions.


12 comments:

 1. Kuka kyyniköistä välitää..

  Lihoamista harrastetaan muuten yhtä paljon kesälläkin, mutta uuden vuoden lupaukset harvemmassa silloin, siksi lehdissä sitä juttua eniten nyt.

  ReplyDelete
 2. HANNELE: Kyynikoita joka puolella keskuudessamme, tutkimusten mukaan kyynisyys poliitikoissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Pakosta joudumme kyynikoiden kanssa tekemisiin... ei niin helppoa välttää. Pitää varoa ja tasapainotella, joskus punnita onko heidän sanomisssaan järkeä - kun ei kannata liian herkkäuskoinenkaan olla.

  Jonkun tutkimuksen mukaan kesälomalihomiset huomattavasti isommat kuin joulukilot. Syksyisin liikuntaryhmät täyttyvät, en usko että kuitenkaan "uudenvuoden lupauksista" kyse :)

  Keho kerää vararavintoa talvella, ehkä sitä pelästytään ja kevätkaudella aletaan raivoisa keventäminen (?)

  ReplyDelete
 3. Iranilainen saippuaooppera,näkyyköhän tuo ystävättäreni luona Helsingissä...Joskus osasin puhua ihan pikkuisen farsia, nyt vain pari sanaa.

  Itsekin olen tehnyt joitakin uudenvuoden lupauksia, niitä pitää aina olla jokunen ainakin.Laihduttaa pitäisi...

  ReplyDelete
 4. YAELIAN: Salam! Jos on satelliittilautanen ja sopiva viritin pitäisi saada näkyviin. Meillä on nyt useita Persiakanavia.

  Minä en ole sen kummemmin lupaillut, mutta pyrin kuntoa kasvattamaan, painoa pienentämään ja terveyttä ylläpitämään, työssä uusia saavutuksia saamaan, ja ystävyyssyhteista huolta pitämään :)

  ReplyDelete
 5. Resolutions - näin juuri telkassa terveys-gurun, joka sanoi, että pitää oppia tekemään U-käännöksiä, eli jos lipsahtaa, niin ei se ensimmäinen munkki sua tapa, mut sit pitää taas tehdä se U.
  Kaikki sun aikeet hyviä, Rita!

  ReplyDelete
 6. Lupauksia on hyvä tehdä erityisesti tuollaisista syistä - moni viettää tipatonta tammikuuta ihan tarpeeseen. Kuitenkin niiden kanssa kannattaa silloin olla ihan tosissaan kuten sanot - hyvällä suunnitelmalla pääsee paljon pidemmälle kuin löysillä lupauksilla.

  ReplyDelete
 7. UTUKKA: Guru puhuu asiaa U-käännöksistä. Gurussa itsessään kaksi U:ta, samoin Utukassa :) Pistetää korvan taakse tuo uparisääntö ja yritetään sitä oppilaillekin tarjota (wink, wink)

  INKIVÄÄRI: Tipaton tammikuu (tai sen vastine) tunnettiin kuulemma jo antiikin aikana. Kaipa ihmiskunta on monessa suhteessa samanlaista kuin ennenkin ja ihmisluonto. Epämääräiset lupaukset on helppo pettää. Selkeä suunnitelma aikarajoineen ei niin helppo lakaista maton alle :)

  ReplyDelete
 8. Rita ,vastasin blogissani kommenttiisi kirjasintyypistä mutta laitan sen kanssa tänne eli näin:
  Rita , kiitos. Tätä kirjasintyyppiä ja muitakin voit sinäkin käyttää jos lataat Windowsin LiveWriter ohjelman. Latasin sen joitakin päiviä sitten ja se on WUSIWYG ohjelma eli kun kirjoitat sillä, niin näet sen sellaisena kuin se myös julkaistaan blogissa.Linkki writeriin: http://download.live.com/writer

  ReplyDelete
 9. YAELIAN: Kiitos eli farsiksi mersi :) En ymmärrä sanaakaan selityksestä mutta kysyn mieheltä kun hän tulee kotiin. En tiedä toimivatko Windows-ohjelmat meidän mäkeissä :)

  ReplyDelete
 10. Voi luvata vain sellaista mikä itsellä jo on. Ei sellaista mitä itsellä ei ole. Eikös niin? (Onkohan peikko ahdasmielinen, kaikki ajatukset pursuu ulos...)

  ReplyDelete
 11. Uuden vuoden suunnitelmat on parempi nimi. Ei riitä, jos elää terveellisemmin vain hetken..

  Katsoin kuvaa äkkiä ja luulin, että siinä on mneossa Teemalta tuleva Pieni moskeija preerialla-sarja (se on muuten hauska), mutta sinulla on oikein autenttisempi meininki siellä! Tosi hieno juttu ja varmasti ihan erilainen kulttuurielämys verrattuna siihen, mitä suomalaiset kanavat tarjoavat.

  ReplyDelete
 12. ISOPEIKKO: Ei päde uuden vuoden lupauksiin. Ei päde siihen että luvataan tulla joksikin, luvataan oppia uutta, mennä paikkaan jossa ei olla ennen käyty, tehdä hankintoja... ***(vetää henkeä)***...

  Tietenkin voi myös tehdä katteettomia lupauksia, eli siis mielestäni voi luvata myös sellaista mitä ei voi toimittaa.

  KATILEIN: "Pieni moskeija preerialla" - Hah hah, riemastuttava otsikko! En ollut kuullut sellaisesta :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.