Friday, July 10, 2009

Voimistelua ja filosofiaa puutarhassaEi tarvita viherpeukaloa tämän elegantin kukan kasvattamiseen. Voisin vetää tuosta yhden juurineen ja antaa sinulle. Leikkaisit siitä puolet pois ja istuttaisit alaosan maahan. Varmasti juurtuisi siitä vaan. Noita kasvaa Italiassa luonnonvaraisina.

Ihailen niiden tähdenmuotoisia kukkia. Tarha-alpi (Lysimachia punctata) on yksi suosikeistani ulkonäkönsä ja helpppohoitoisuutensa ansiosta. Myös siitä syystä että sen saa kukkimaan pitkälle syksyyn, jos osaa ekan kukinnan jälkeen katkaista varren sopivasta kohdasta. Lokakuussakin olen nähnyt omissani muutaman kukan.

You don't need special skills to grow loosestrife in your garden. It is a very easy plant to grow. It may need some suppport, perhaps some sturdy plants around it, but not necessarily even that.

I love gardening. Doing it I can combine various things; work, art, life outdoors, gymnastics, putting food on the table, to mention a few.

Puutarhanhoito antaa ihmiselle paljon. Siinä yhdistyy työteko ja harrastus, huvi ja hyöty. puutarha tarjoaa ihmiselle paikan toteuttaa itseään, suunnitella, luoda jotain kaunista. Eri työasennot ovat voimistelua, ja ulkona puuhaillessa saa aurinkoa ja happea. Käsin työskentely jättää aivot vapaiksi. Arkiset ja filosofiset ajatukset risteilevät mielessä. Ruokaakin sieltä saa. Voi kasvattaa raparperia ja yrttejä, tai jotain vaativampaa jos haluaa. Marjapensaat, omenapuut, mansikkamaa antavat satoa jos niitä hoitaa.

Koen että puutarha edistää ruumiin ja mielen terveyttä.

9 comments:

 1. Tykkään kukista, mutta en tiedä jos minulla on kyky kasvattaa mitään itse he he he...

  ReplyDelete
 2. Anoppi antoi minulle kaktusta noin puolitoista vuotta sitten, mutta ei ole koskaan kukkia vielä. En tiedä mitä teen väärin, vaikka sen täytyy olla helppohoitoinen.

  ReplyDelete
 3. AMEL: Te asutte kerrostalossa, eikö niin? Meillä on kaksi kaktusta mutta eivät ne ole kukkineet. Yksi erittäin helppo kasvi on anopinkieli (Hah hah), mother-in-law's tongue. Se sinun on saatava! :D

  Pyydä anopilta kaikkea mitä hän voi antaa ja kokeile niillä :) It'll be alright. Pyydä myös ohjeita; kastellaanko paljon vai vähän, tarvitseeko paljon valoa...

  ReplyDelete
 4. Puutarhan hoito on ihanan terapeuttista tosiaankin! Helsingissä asuessani iso lasitettu parvekkeeni toimi kesäpuutarhani ,nyt ei ole parveketta mutta olen tunkenut ruukkuja minne vaan voin. Yleensä niissä kasvaa yrttejä tai sitten joku jostain hedelmän siemenestä kasvatettu kasvi.

  ReplyDelete
 5. YAEL: Luonnon ystävä ilmeisesti keksii minne yrttejä ja ruukkuja voi laitella että saa itselleen kasvistoa :) Muistan kun muinoin kokeilimme erilaisia siemenestä kasvatettuja huonekasveja. Maapähkinästäkin tuli kiva vaikka se sitten kuolikin syksyllä.

  ReplyDelete
 6. Juu, asumme kerrostalossa. Anopinkieli? HA HA HA HA...Tuo nimi on tosi hassu hi hi hi hi...Juu, kysyn anopiltani mitä teen väärin kaktusille...kiitos neuvosta!

  ReplyDelete
 7. Minä pidän ranta-alpista, joka kukkii joen rannoilla täällä.
  Tarha-alpin puhdas keltainen kellokukkien väri on energinen.

  Samaa mieltä puutarhanhoito virkistää, rentouttaa ja aivot "latautuvat" samalla.

  ReplyDelete
 8. AMEL: Oletko kokeillut laittaa kukkaruukkuun multaan kasvamaan sitruunan siemenen tai appelsiinin siemenen? Hauskaa vaikka sillä ei saakaan kukkivia kasveja aikaan. Sitruspuun taimi on söpö.

  Meillä on pari pientä kaktusta mutta en usko että ne koskaan kukkivat. Kauniita sellaisinaan.

  Anopinkieli . hah hah hah - Se on pitkä ja terävä :)

  ReplyDelete
 9. ARLEENA: Ai kun olisi kiva nähdä ranta-alpi! Missä päin mahdat asua? Kellokukat... niinhän ne taitavat tosiaan olla. Ajattelin niitä omassa mielessäni vain "tähtinä" :)))

  Kun ei liikaa rehki puutarhassa sieltä saa monenlaista hyvää oloa :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.